A kormánymédia már ott tart, hogy diákokat próbál lejáratni, mert elmondják a véleményüket

A mai napon a 888.hu-n és a Magyar Idők online kiadásában, és e sorok írása közben a szebb napokat is megélt Origón a Független Diákparlamentről megjelent nevetséges hazugságcunamiról kiadtunk hivatalos sajtóközleményt, valamint jogi úton veszünk elégtételt az ott leírt rágalmakért (Gyetvai Viktor, a Független Diákparlament cikkben szereplő szervezője egyszer már sajtópert nyert, akkor a PestiSrácok.hu hazugságai ellen), most azonban rövid blogbejegyzésben összefoglalnám személyes magánvéleményen az ügyről. A "cikkeket" nem linkelném, mindenki rá tud keresni.

Kezdjük talán azzal, hogy mi ugye nem képviselünk senkit. A Független Diákparlament immáron idén októbertől negyedik éve kezdi meg képviselőválasztásával az éves munkát. Tavaly közvetlenül hatezer diáktársam volt, aki szavazott a jelöltekre, akik ennél is több ember véleményét hallgatták meg, hogy aztán elmondják a közös munka során, amiből két plenáris ülés és rengeteg konstruktív vita után egy javaslatcsomag születik a felvetett problémákra, amelyet az oktatási kormányzatnak juttatunk el,

Tavaly és idén én magam is részt vettem ebben a munkában, és lenne pár szavam erről a senki képviseletéről. A számok mellett mondjuk annyi, hogy a legkisebb településektől a fővárosig mindenhonnan érkeztek képviselők, a szakiskoláktól a gimnáziumokig, számos olyan problémát felvetve, amit én, megyeszékhelyen tanuló, akkor gimnazista el sem tudtam képzelni. 

Volt például egy kis településről érkezett tanárnő, aki elmondta, hogy mennyire nehéz helyzetben van a hátrányos helyzetűek felzárkóztatása, mennyire nincs rá forrás és ember. A szünetben, amikor beszélgettem vele, azt is elmondta, hogy azért utaztak föl a Független Diákparlament munkájában részt venni, mert korábban megpróbálták elmondani a véleményüket a minisztérium által szervezett Országos Diákparlamentben is. Felhívták őket az ülés előtt, megkérdezték, miről fognak beszélni. A szegregációról beszélne két roma kislány - válaszolták, mire visszaszóltak: nem gondolják komolyan.

fdp.png

Az állam tehát olyan látszat-érdekképviseletet szervez, ahol leültetik azt, aki komolyan veszi, hogy elmondaná a véleményét. Ráadásul mindez ki sem derül, ha az illető rajtam keresztül nem közli a nyilvánossággal az infót, az esemény ugyanis nem sajtónyilvános

Aki pedig nem szereti ezt a "nesze semmi, fogd meg jól"-t, és valóban véleményt akar nyilvánítani, és azt meg is szervezi a szabadidejét feláldozva, önkéntes munka során, azt pedig aljas hazugsághadjárattal járatják le. (Az Országos Diákparlament vérlázító inkompetenciája komoly motivációt jelentett anno a Független Diákparlament megalakítására.) Viktor, és testvére, Dani a Független Diákparlament alapítói közé tartoznak, ráadásul ők a Szervezőbizottság munkájában lényegében a szervezési munkával nem is saját véleményüket hangoztatják, hanem azt a keretet teremtik meg, amiben aztán több ezer diák hallathatja a hangját, eljutván a döntéshozókhoz, a médiához, és a nyilvánosságoz.

Itt tartunk tehát most. A PestiSrácok, és a szintén állami hirdetéseket sorra nyerő Village Mediához tartozó Minap.hu tavalyi sikertelen lejáratása után a megszokott ütemterv szerint megy a lejárató-gépezet, közben már a többi "függelen" médiumnak is eszébe jutott, hogy épp most kellene foglalkozni az FDP nemlétező Soroshoz köthető kapcsolataival. Mi sírva röhögünk az ilyen szalagcímeken:

Beindult Soros: így indulna a rendbontás. Egy Soros-közeli diákcsoport az EMMI-t vonná blokád alá.

(Mindezt egy tervezett szimbolikus performansz miatt, amikor is cipősdobozokból (!) szimbolikus falat építünk, és arra ragasztjuk fel a Független Diákparlament által elfogadott 2017/18-as javaslatokat.) Mindenesetre a nevetés inkább sírva vigadás inkább. Ha most itt tartunk, vajon, mi lesz, ha elindul a kampány. De - és Karinthy A cirkusz c. műve jut eszembe - ha máshogy nem, hát így végre foglalkozik velünk a közpénzen kitartott propangandasajtó is. 

A szerző a Független Diákparlament szóvivője