Fegyvertelen

Ateofóbia: beszéljünk a nem-hívők kirekesztéséről!

2017. szeptember 24. - Kristóf Tarnay

A kifejezéssel itthon először a kiváló Unbeliever Coub-oldalon találkoztam, és rá is kerestem, érdeklődtem pár kirekesztés témában járatos embernél, hogy ismerik-e a kifejezést. Az derült ki, hogy mindenképp létezik, de magyarul olyannyira nem ismert, hogy rákeresve a Google a hasonlóan hangzó, de egész mást jelentő atelofóbiára javítja. 

Pedig az ateistákkal/agnosztikusokkal szembeni kirekesztés, előítéletek legalább olyan fontos téma, mint a különböző vallások követőivel szembeni ellenségeskedések, remélem, ezt a vallásosak is elismerik. Amikor Puzsér Róbert a rákos sejtekhez hasonlítja az ateistákat, az kőkemény gyűlöletkeltés. Pontosan ugyanolyan, mint amikor valaki szerint minden muszlim terrorista, és minden bevándorló gonosz (akár kormányon van az ezt az "ideológiát" képviselő politikai erő, akár nem.")

Emellett rengeteg előítélet is van az ateistákkal szemben. Kezdeném a legabszurdabbal, egyúttal személyes kedvencemmel. Eszerint az ateisták sátánisták. Ez kis alapműveltséggel tudható, hogy azért baromság, mert a keresztény-zsidó egyisten és a sátán, mint olyan egy mitológiai világ részei, aki tehát az egyikben nem hisz, az a másikban sem.

A következő: az ateisták utálják/üldözik a vallásos embereket. Ez sem igaz. Válasszuk külön a két dolgot: magát az ideológiát és/vagy az a köré csoportosuló intézmény(eke)t tarthatjuk bárminek, lehetünk róla akármilyen lesújtó véleményünk, hiszen ez alkotmányos jogunk, ez a vélemény nem terjedhet ki az ahhoz tartozó személyekre. Vagyis a vallást utálhatom, a vallásost nem. Minimum ugyanez lenne a minimum, ami elvárható a hívőktől is a nem-hívőkkel szemben.

Persze nem hangzik valami hitelesen, hogy elfogadlak, nem ítéllek el, de amúgy fun fact: halálod után örökké szenvedni fogsz.

De a vallás ilyen. Viszont örülnék, ha a nem-vallásos emberekkel szembeni kirekesztésről, alulreprezentáltságról elindulna némi párbeszéd, ezt a rövid írásomat inkább vitaindítónak szántam, és a szó kissé jobban elterjedne itthon is, miután nem kérdés, hogy létező problémakörről van szó.

E cikk közzétételével egy időben a magyar Wikiszótárban létrehoztam az ateofóbia kifejezést, amely az angol Wikiszótár idevonatkozó cikkelyének fordítása. Kérem, ha olyan személy olvassa e sorokat, aki bármely szótárat kezel, egészítse ki ezzel a szóval!

A bejegyzés trackback címe:

https://fegyvertelen.blog.hu/api/trackback/id/tr6112893636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása