Fegyvertelen

A DUE elnöke mellékállásban lejárató cikkeket ír kormányzati trashblogokra

2018. január 04. - Kristóf Tarnay

Előzmények:

Frissebb:

Nagyot csalódtam ma egy emberben. A DUE elnökéről van szó, Kecskés Istvánról. Diákúságíróként középiskolás koromban kétszer is díjazott a Kecskés által vezetett szervezet. Nekem a DUE valós szakmai mérce volt, tudtam, hogy bár jelentős kormányzati támogatással rendelkezik és mint később számomra kiderült, Kecskés maga is erősen kormánypárti elkötelezettségű, az ellenzéki hangvételű diáklapokat is díjazták, ha szakmailag jók voltak. Én is ezek közé tartoztam a Hírkút.hu-val, vagy pl. anno az Átlátszó Oktatás.

Azt azonban sosem gondoltam volna, hogy ez az ember, aki diákoknak szervez diákújságíró mentor táborokat, és szakmai rendezvényeket, egyébként „szabadidejében” egy kormányzati trashblogra ír olyan gagyi minőségű lejárató cikkeket, amit, ha beküldök, ezért biztosan nem díjazott volna a DUE.

Az általam jegyzett közleményre a következő reakciókat tartalmazza a cikk:

  • Azt az FDP Kommunikációs Stábja nevében küldtem. A „stáb” szó a német szlengben férfi nemi szervet jelent (haha, kuki! Amúgy a stáb szót minden bizonnyal a kormányzat is használja.)
  • „Úgy 1982-t idézi Tarnay titulusának meghatározása” (jelentsen ez akármit is, amúgy a Szervezőbizottság adta ezt a nevet a titulusomnak, még mielőtt még megválasztott a Plénum erre a tisztségre, de ha valaki érti Kecskés utalását, az kérem, jelezze komment szekcióban!)
  • Olyan poénkodások, hogy ha egy stábnak főkoordinátora van, akkor az „főstáb”. Haha.
  • „Eleve azt írja, hogy a cikk szerzőjének lejárató szándéka volt. Dehogy volt…” Egyáltalán nem. Önmagában már azzal nyit a cikkszerző, hogy örömmel konstatálja, hogy „Sikerült felbosszantani a Független Diákparlament (FDP) képviselőit egy tegnapi bejegyzéssel.” Ezek szerint ez volt a cél. Az eredeti „cikk” ilyen mondatokkal indít: minket úgy jellemez, hogy „Annyit segítünk, hogy ők függetlennek hívják magukat, mások meg a Soros-galaxis részének nevezik őket.” Dehogy lejáratás ez, ugyan már.
  • „Soros Györgytől és/vagy az általa működtetett alapítványoktól soha nem kaptunk támogatást. Nem is állította senki ennek az ellenkezőjét.” Akkor másoljuk be ide ismét a reakció tárgyát képező cikk leadjét: „Annyit segítünk, hogy ők függetlennek hívják magukat, mások meg a Soros-galaxis részének nevezik őket.”
  • Persze, hogy nehéz követni valamit, ha csak kiragadott mondatokat emel át az ember egy bekezdésből. A lényeg, támogatjuk a tüntetést, ami előtt szerveződik a ne menj suliba, de a tüntetésen az is részt tud menni, aki volt, ez egy opció. Egyébként pedig örülök, hogy a sztrájkból egy dologra asszociál, az elégséges szolgáltatásokra, nos, a diákok nem szolgáltatást nyújtanak, amikor iskolába járnak. Egyébként még egy szó az igazolásokról: anno 2012-ben én 9.-es voltam, amikor voltak a keretszám-csökkentés ellen az én sulim előtt is. Akkor az igazgató a nyilvánosság nyomására úgy határozott, hogy a szülő ezt igazolhatja, és nem számít bele a három napba. Itt van, vissza lehet keresni az akkor még független Délmagyar akkori cikkét.
  • „Akkor már érthető, hogy miért nem beszélnek arról, hogy 2010 után milyen hátrányt kellett ledolgoznia az oktatáspolitikának, vagy éppen a kormányzatnak. Az újszülöttnek minden vicc új ugye, de ez most nem vicces. Tudni, de elhallgatni a korábbi évtizedek hibáit, vagy azok azonnali kijavítását kérni a mostani vezetőktől, legalábbis nem elegáns.” Ez a reakció arra, amit úgy látszik, nem értett meg a cikkszerző, miszerint voltak korábban is problémák, de szervezetünk akkor még nem létezett, többségünk még általános iskolás volt, nem volt abban a korban még, hogy fölemelje szavát az oktatásügy problémáiért. Akkor most sem tehetjük? Vagy csak a múlttal kéne foglalkozunk? Nem tesszük, nekünk ugyanis mindegy, hogy hívják az oktatást irányító személyt, az számít, milyen döntéseket hoz most, amik jelenleg érvényben vannak. Akárki is van hatalmon.
  • Majd a végén „árnyaljuk a képet” azzal, hogy én vitatkoztam valahol valakivel. Ez annyira még nem nagy bűn szerintem. Azt már a nagy árnyalás közepette elfelejti leírni a cikkszerző, hogy az illető, akivel részben füle hallatára vitáztunk (inkább mondanám, hogy a terem másik végén ülve és épp a laptopján dolgozva elcsípett pár félmondatot) a Fidelitas egy tagja volt, és éppen ő hagyott nem csak engem, de jelenlévő FDP-s társaimat is szóhoz jutni, annyira erősködött, hogy ha az FDP nem foglalkozik a migrációval akkor kormányellenes (!!), hiába mondtam neki, hogy a Greenpeace sem foglalkozik oktatással, nem azért, mert nem fontos, hanem mert nem ez a szakterülete.

Tudom, hogy van az a pénz. Tudom, hogy itt nincs erkölcs, etika és szakmaiság. De nekem a DUE és elnöke még egyszer minden ismert kormányzati kapcsolatával együtt egy szakmai mércét jelentett. Egészen ma reggelig. Nagy csalódás ez nekem egy emberben szakmailag és erkölcsileg.

A bejegyzés trackback címe:

https://fegyvertelen.blog.hu/api/trackback/id/tr1313549285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ballib vagyok rettegek 2018.01.05. 10:13:31

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

Hülye vagy ?

A ballibekkel ellentétes vélemény ?

Már hogy lehetne ?

Ballib vagyok rettegek 2018.01.05. 10:17:24

Egyébként elég röhejes hogy 20 darab, max 2 éve létező, fizetett nyikhaj ballib seggnyaló játsza el a diákság szószólójának szerepét, mindezt megkérdőjelezhetetlenül.
süti beállítások módosítása