Fegyvertelen

Még egy esélyt kérünk az ország jövőjének!

2018. február 09. - Kristóf Tarnay

Amikor január 31-én a Független Diákparlament sajtótájékoztatója után este az ATV-ben minden közéletben megfáradt embert arra kértem, adjon egy utolsó esélyt a diáktüntetéseknek, az Echo TV megpróbálta kiforgatni a mondataimat, hogy nem fejtettem ki, mire. (Talán azért nem értették, mert nem elemeztem azokat az adásban.) Pedig elég egyértelmű, sokszor elmondtuk: a 12+1 pontért küzdünk, amik a közoktatás leginkább égető problémáit tartalmazzák, és azért, hogy a kormányzat egyeztessen a diákszervezetekkel – itt pedig szó lehet már ennél részletesebb problémákról ahogyan az előző tanévben is 80 pontban foglaltuk össze javaslatainkat.

Önmagában ezért még nem ragadnék „tollat”, de a rosszindulatú műsorvezetőnő annyiban segítette munkámat, hogy rájöttem, ez a 12+1 pont ebben a formában nagyon nehezen megfogható. A 80 pont is az. Viszont sokkal emberközelibb, ha arcokat is látunk ezekhez. Ha látjuk azt az alsós gyereket, aki fáradtan érkezik haza délután, és még tanulnivalója van holnapra, hogy eljuthasson sikerrel a középiskoláig, ahol aztán időnként hajnalig készül egy-egy húzósabb témazáró dolgozatra. Láthatjuk azt a szakgimnazista diákot, akinek megnehezíttették a felsőoktatásba való felvételijét azzal, hogy a kötelező szakmai érettségi miatt egy tárggyal többre kell készülnie akkor is, ha nincs rá szüksége, ráadásul az előrehozott érettségit is elvették. A tankönyvek pedig hozzá sokszor olyanok, amilyenek, a tanárok ezért máshonnan kénytelenek összefénymásolni hozzá plusz anyagokat – már, ha épp papír és toner is van a nyomtatóban.

Látjuk azt a középiskolás diákot, aki nem tudott olyan szakra menni, ahova szeretett volna, mert annyira megemelték a ponthatárt a keretszámok miatt, és a családja nem tudja kifizetni a tandíjat, Láthatjuk azt a pedagógust, aki tudná, hogy tud jobban tanítani különböző gyerekeknek, de nem választhat a tankönyvek közt. Láthatjuk azt a testnevelőt, akinek a folyosón kell tornaórát tartania, mert egy fővárosi minisztérium ötödik emeletének légkondis irodájában jó ötletnek tűnt a mindennapos tesi, csak épp arra nem gondoltak, hogy tanárokat fel lehet venni, de egész egyszerűen ehhez nincs elég terem a legtöbb iskolában.

A listát hosszan folytathatnám, de legvégül láthatnánk a gőgöt és az elutasítást az oktatási államtitkárság részéről, amikor olvasatlanul a kukába dobják a diákok egy év alatt kidolgozott javaslatait, és küldenek válasz gyanánt egy hurráoptimista sablonlevelet, hogy minden rendben, mit nekik egyeztetés, vita meg efféle liberális vircsaftok!

Ezek ellen küzdünk, ezért vonulunk utcára ismét február 23-án. Ezért fordulok mindenkihez, aki már kiábrándult a politikából, aki unja a pártok sárdobálását, és a vita helyetti értelmetlen ellenségkép-mantrázásokat. Kérem Önöket, adjanak egy utolsó esélyt nekünk, diákoknak! A történelem folyamán a diákmozgalmak mindig tiszták voltak, lendületesek és általában sikeresek.

Váltsunk rendszert közösen az oktatásban #február23-án!

Váltsunk rendszert közösen az oktatásban #február23-án!

Jöjjenek ki velünk demonstrálni az oktatás szükséges reformjaiért, hiszen az oktatás mindenkit érint. Önöket, akiknek gyermekeik, unokáik ma iskolás, és közvetve az egész országot, hiszen a közeljövőben az élet minden területén olyan emberek fognak dolgozni, akik a ma iskolarendszerében tanultak. Így bátran kijelenthetjük: amilyen a ma oktatása, olyan lesz a jövő társadalma!

A bejegyzés trackback címe:

https://fegyvertelen.blog.hu/api/trackback/id/tr1113647564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.02.09. 06:07:37

Még egy esély, hátha most eljön 800 diák a korábbi 400 helyett, s így gigatüntetés lesz.

midnightcoder2 2018.02.11. 09:39:30

"Látjuk azt a középiskolás diákot, aki nem tudott olyan szakra menni, ahova szeretett volna, mert annyira megemelték a ponthatárt a keretszámok miatt, és a családja nem tudja kifizetni a tandíjat"

Aztán, ha meg mehet az általa áhított könyvtár-büfé szakra, utána meg felnőttként szart sem tud vele kezdeni, akkor ismét csak a kormány lesz a hibás a magas diplomás munkanélküliség miatt.

eastern 2018.02.11. 10:44:09

Látjuk azt a középiskolás diákot, aki nem tudott olyan szakra menni, ahova szeretett volna, mert annyira megemelték a ponthatárt .....

Hogy mi van???
Az a baj, hogy a legjobbak kerülnek be az állami finanszírozásba? Mégis kinek kellene bekerülnie?

ulpius66 2018.02.11. 11:04:11

"Még egy esélyt!"

A magyar ballibsik be akarják bizonyítani az országnak, hogy ők a legokosabbak. Összehívnak egy gyűlést, ahol a legokosabb magyar ballibsi válaszol a feltett kérdésre, a közönség természetesen kizárólag ballibsikből áll.....
Jön a kérdés:
- Mennyi kettő meg kettő?
- Öt. -- válaszolja a legokosabb magyar ballibsi.
- Még egy esélyt! Még egy esélyt! Még egy esélyt! --- így a közönség.
- Mennyi kettő meg kettő?
- Három!!!!! --- válaszolja a legokosabb magyar ballibsi.
- Még egy esélyt! Még egy esélyt! Még egy esélyt! --- így a közönség.
- Mennyi kettő meg kettő?
- NÉGY! -- válaszolja hosszú gondolkodás után a legokosabb magyar ballibsi.
- Még egy esélyt! Még egy esélyt! Még egy esélyt! --- így a közönség.

Na szóval... ezeknek még egy esélyt?

ami szabad 2018.02.11. 11:23:23

Kedves Kristóf! Mivel van egy 7.-es gyerekem, és látom, hogy milyen nyomorítás/ butítás zajlik, részemről abszolút kaptok egy esélyt. Talán el is megyek/ megyünk ha lesz folytatás. Ami meg ezeket a rosszindulatú kommenteket illeti, nem kell vele foglalkoznod, ezek ugyanazok. Ha olvastad vagy két hete a fidesz- troll csapat egy besokallt bérkommentelője megírta a működés menetét, és képzeld! még pénzt sem kérnek, csak szeretik, ha cseszegetik őket, ha az aktivitás alábbhagyott! A szavaidat ki lehet forgatni, de az mit sem változtat azon, hogy egy 13 éves gyereknek minden áldott nap 7 órája van, és már "csak" további 4-5 órányi tanulást várnak el, hogy a napi 2-4 dolgozatra felkészüljön. Nincs életük, gyerekkoruk, ráadásul, olyan ütemben öntik rájuk a rendszerezetlen, hasznosíthatatlan ismeretanyagot, hogy az ötös doga után két héttel halvány fingjuk sincs miről tanultak! Ez így kontra-produktív, káros, lélekölő, és szánalmas. Akármelyik 5 évnél régebben tanító pedagógus különb tantervet állítana össze a saját szaktantárgyából, mint ez a szándékos népbutító, arrogáns társaság! Ha olvastad a múlt heti iparkamarától kiszivárogtatott szakképzést átalakító "koncepciót" akkor az is világos, hogy ezt a szart nem csak a sima butaság szülte, de szándékosan gyártanak belőletek egyszer használatos droidot! Egyszerűen, egy hatalomtechnikai eszköz lett a szar oktatás, nemcsak a pénzt szivattyúzzák ki belőle, hiszen még tavaly is további 2% kal csökkent az oktatásra fordított pénz a költségvetésben! Akik meg itt fikáznak benneteket, jó eséllyel még érettségijük sincs, úgyhogy a szokásos magyarfajta irigységgel szembesültök, amit a propaganda még tovább élez. Mivel mára fidesz hívek 95%-nak max- szakmunkás végzettsége van, ne csodáld, hogy számukra nem érték a tanulás! Az irigységet meg jól megalapozza, hogy egy futószalag mellett rohadva nézik a szétlopott országot, amit nyilvánvalóan a soros lopott el, meg legfeljebb brüsszel.:) Humorérzékkel viszont felveheted a harcot az ostobaság ellen is, akinek meg nincs, ott az iq úgyis 60 alatti, ez esetben nincs kivel vitázni! Amit tehettek, hogy jól szerveztek, és az iskolákban egyeztettek, akkor is a Tiétek a jövő, - és én abban bízom, hogy ITTHON- ha egy halom acsargó, gyűlölködő slepp, és egy maffiózó banda, aki a gyűlölködést generálja átmenetileg megszállta az országot! A töri könyvekből szerencsére tudhatod, ha tetszik ha nem, azért a víz az úr!

midnightcoder2 2018.02.11. 11:37:45

@ami szabad: Mostanra már felnőtt egy generáció akinek már a nagyapja is legfeljebb a tévéből ismerte a valóságot. Te szerintem ennek a generációnak az egyik szülője lehetsz... Simán becumizod azt, amit a kedvenc médiád az agyadba mos, és az önálló gondolkodásnak még a szikrája sincs meg benned. Ezért van az, hogy fel sem tételezed az efféle önálló gondolatoknak a lehetőségét, különösen az olyanokét amik eltérnek attól amit a kedvenc médiád szajkóz.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.02.11. 11:58:44

1990-2010 köztt megvolt az esélyetek. Többet nem kaptok, pont.

Jakab.gipsz 2018.02.11. 12:09:35

@ami szabad:

Úgy hazudsz mint a vízfolyás, nem irigylünk érte.

nem várt fordulat 2018.02.11. 12:18:24

maxval, midnightcoder, ulpius...

micsoda díszes kompánia. már csak ballibcenzúrázók, jakab és FCK hiányzik és itt az összes fideszes bértollnok :)))

nem várt fordulat 2018.02.11. 12:19:45

mi a tököm köze van ehhez a ballibeknek?

diákok, pártállástól független? úgy látszik, dicső kormányunk tévedhetetlen és teljesen rendben van minden az oktatással.

azzal az oktatással, amelyről maguk is kimondták, hogy csak a butítás a cél.

nemecsekerno_007 2018.02.11. 13:22:17

Arra kéne megoldás, hogy közpénzből képzünk szakembert gazdag Európai országoknak. Mert erre szinte senki nem tud v. nem akar választ adni. Ha ebbe a rendszerbe több pénzt tolunk akkor csak ezt segítjük elő. A többi nagyon szép elképzelés, de egyelőre csak ennyi.

Duplaxiii 2018.02.11. 14:07:56

Nem tudom, hogy ez a srác és a mozgalom milyen, mennyire tisztességes, így nem ítélkezem...
De én ismerek a régi rendszert, a KISZ-alapú mozgalmakat, majd a gengszetrváltás utáni mindeféle párt-alapú gazembereket. És ugye a fidesz is egy ilyen szervezédésből szabadult ránk. Emlékezzünk a korábbi húdeérdekvédővagyok palira, aki azonnal a pártba és a parlamentbe ugrott.
Szóval nekem soha nem lesz elfogadható, ha csak egy icipicit is párt vagy izmus bukéja van egy mozgalomnak.
Most is érzem a szagot...
És páran kiakadtak arra furcsa gondolatra, hogy a szegény nem juthat be stb.
Hát ez jelzi, hogy a mostani mozgalom hova van bekötve! Az aktivista, kvótalapú mikroközösségekhez.
A világon kompetencia alapú a felsőoktatás, a tehetség a kulcs az ösztöndíjhoz, a támogatásokhoz.
Tehát a szegénynek is ott a lehetőség! A tudásával harcolja ki és nem kvótalapon.
A világon nem kötelező mindenkinek egyetemre járnia, nincs erre szükség, sőt káros is.
A tehetősebbeknek a pénz segíthet, a szegényeknek a tudás.
Egy szegény, de nem kiemelkedő miért mehessen egyetemre?
Milyen előnyöket kap a társadalom egy középszerű mérnöktől?
Persze az aktivista mozgalmaknak ők kellenek, de soha nem a fiatalok miatt, hanem a saját pozícióik erősítéséhez.
Egy szegény és nem tehetséges fiatalt, ha betolnak az egyetemre, úgy fog járni, mint a különböző valóságshow-k, tehetségkutatók hasonlóan érdekek miatt futtatott, majd eldobott középszerű emberkéi.
Ami azonban biztos, nem ettől a mozgalomtól lesz megjavítva az oktatás, mert ehhez a támogató pártoknak semmiféle szakmai programja nincs. A marketingalapú propagandavilág nem oktatási terv.

midnightcoder2 2018.02.11. 15:13:02

@nem várt fordulat: Egy másik okos ember akiben fel sem merül, hogy valakinek más véleménye lehet mint az övé.

HABONYKOMMANDO 2018.02.11. 15:25:49

A LIBSIKNEK NINCS TOBB ESELYUK. APRILIS 8. A BETONBA DONGOLJUK OKET.

HUNGARIAN FIRST !!! 2018.02.11. 15:39:29

"Ezek ellen küzdünk, ezért vonulunk utcára ismét február 23-án."

Szerintem inkabb Soros gyorgy penzeert kuzdenek, aki szorja a penzt barmilyen libbantsagra.

ami szabad 2018.02.12. 05:18:03

@midnightcoder2: Megmosolyogtató a médiára hivatkoznod egy olyan országban, ahol annak 92%-a kormány/kormányközeli kézben van. Elég nehéz máshonnan "tájékozódni" mint abból! És képzeld! Ennek ellenére, ha nyitott szemmel jársz, esetleg érintett vagy egy- egy területen- és szülőként én pont ebben a helyzetben vagyok- menni fog ám más infóhoz is hozzáférni, mint a hivatalos propaganda! Próbáld ki, és nézz körül az országban! Ha teheted, ráadásul ne csak egy - egy faluban/ városban, hanem az országban! És láss csudát! A sikerpropaganda bár sokakat elvakít - éppen mert lusták ebben a zajban körülnézni/ gondolkodni- azért a felszínre pattannak azok a súlyos problémák, amikre igyekszik, különösen a választások előtt homokot dobni a kormány!

ami szabad 2018.02.12. 05:19:57

@Jakab.gipsz: Bocs, de ezzel nincs mit kezdeni. Tényeket írtam, s mint tudod, azok sokkal makacsabb dolgok, mint egy idevetett "hazudsz". Persze büfim sincs róla, miért is tenném, de nincs is miért agyalnom ezen a semmin, amit írtál...
süti beállítások módosítása