Fegyvertelen

Az egyházi esküvő 5 romboló hatása

2018. március 13. - Kristóf Tarnay

Válasz a 777 blog A házasság előtti szex 16+1 romboló hatása c. cikkére

1. Diszkrimináció

Az, hogy olyan velem született, megváltoztathatatlan és akaratom ellenére is létező tulajdonság, mint a szexuális orientáció dönti el, hogy házasodhatok-e vagy sem, függetlenül a transzcendencia-hitem lététől, nagyjából olyan, mint ha a 180 centi alattiak nem vehetnének lakást, vagy a kékszeműek nem vezethetnének autót.

2. Válás tilalma

Azzal, hogy megtiltjuk és erkölcsi vétségnek tekintjük a válást, nem a jó házasságok egyben tartását segítjük, hanem a rosszak lezárását akadályozzuk. A válás egy végső, kényszermegoldás arra az esetre, ha egy kapcsolat nem működik. Sokkal jobb, mint benne maradni egy mérgező, adott esetben akár fizikailag is bántalmazó kapcsolatban, egyúttal új esélyt ad egy új kapcsolatra, amelyben az ember tényleg megtalálhatja a boldogságot.

3. Kizárólagosság

Azzal, hogy tiltja a házasság előtti szexet, nagyon konzervatív felfogás szerint az együttélést is, az egyház privilegizál és saját szabályrendszerének, és egyéb, köztük anyagi vonzatainak teljesítéséhez köt alapvető emberi szokásokat. Ráadásul míg anno a gyermek felneveléséhez tényleg szükség volt egy ép egész családra, így valamennyire magyarázható volt ez a tilalom, a fogamzásgátlás elterjedése óta csupán dogmatikus, teljesen kiüresedett és értelmetlen szabály. (Arról most nem beszélve, hogy az egyház érthetetlen okokból tiltja a fogamzásgátlás szinte minden értelmes formáját, amit persze a hívők nem tartanak be, de ez okoz olyan gondokat pl, hogy leállítják az óvszerosztást vírusokkal sújtott afrikai területeken, ezzel segítve a HIV terjedését.)

4. Vallási diszkrimináció, ateofóbia, csúsztatások

Nagyon sok esetben, ha az egyik fél vallásos, a másik nem az, vagy nem ugyanolyan. De mindkét fél egész családja bizonyosan nem. Ennek ellenére az egyházi esküvő bekényszeríti egy adott felekezet vallásos szertartásának keretei közé a família apraját-nagyját, borzasztó kínos helyzetbe hozva a más vallásúakat, ateistákat, agnosztikusokat, hogy ott aztán olyan mondatok hangozzanak el, mint hogy „a katolikus egyház tanai szerint fogom nevelni a gyerekeim”, ami mondjuk az egyik fél más vallása esetén vagy aránytalan önfeladás, vagy egyszerűen nem igaz.

5. Gyerekcentralizáltság

A házasság célja nem a gyereknemzés. Gyermeket nemzeni házasság nélkül is lehet, és van boldog házasság gyerek nélkül is. Vagy tudatos döntésből, vagy mert nem tudnának a születendő gyereknek anyagilag megfelelő életkörülményeket biztosítani, vagy mert a nő terméketlen. Ezzel szemben az egyház leegyszerűsítő, felületes és dolgokat összemosó álláspontja másodlagosként kezeli a gyermektelen házasságokat, ami mindenképpen frusztráció és érzelmi manipuláció a házas és házasulandó pároknak.

A bejegyzés trackback címe:

https://fegyvertelen.blog.hu/api/trackback/id/tr7113737214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása