Fegyvertelen

Politikamentes tüntetés nem létezik

2018. március 26. - Kristóf Tarnay

Teljes értetlenséggel meredtem a telefonomra, amikor néztem az egészségügyis tüntetésen Nagy Blanka Független Diákparlamentes képviselőtársam beszéd közbeni leküldését a színpadról. Ismerem Blankát, remek szónok, amennyit a videóban hallottam a beszédéből, az is találó volt és frappáns.

Politikamentes tüntetés azért nem létezik, mert, ha tüntetsz, az maga a politika.

Pártpolitika-mentes lehet maximum, ám ez nem sérült azzal, hogy Blanka megnevezte szónoklatában az egészségügyért is felelős humáncsúcsminisztert, és a magyar kormányfőt. Végső soron az egészségügy teljesen valós és jogos problémafelvetései a társadalmi nyomáson és a média nyilvánosságán keresztül is akár, de kikhez kell, hogy eljussanak, ha nem hozzájuk, akik a döntéseket meghozzák?

Semmi értelmét nem látom ezt a nyilvánvaló tényt nem kimondani egy demonstráción „politikamentesség” címén, ez egy értelmetlen hazugság, ahol leginkább önmagunknak hazudunk, hiszen mi másért rendezünk tüntetést valaminek a borzalmas állapota miatt, ha nem azért, mert azt szeretnénk, hogy a politikai döntéshozók változtassanak a fennálló helyzeten?

Egyébként is csak a legvégső esetben tehet olyat egy tüntetés moderátora, hogy megvonja a szót egy felszólalótól, hiszen ez megalázó, és ez egyben a szervezők inkompetenciáját is mutatja, hiszen nem egyeztették le előre normálisan a felszólalásokat. Ez a helyzet pedig egyáltalán nem volt olyan súlyos, hogy ez indokolt és arányos lett volna.

Mát javasoltam szervezőtársaimnak, hogy a következő diáktüntetésen, ahol természetesen van lehetőségünk általában egyéb, a diákságnak fontos problémákat is megfogalmazni, Blanka mondja el ezen beszédét, mi ugyanis nem fogjuk cenzúrázni. Talán ezért is vannak nálunk több mint tízezren, náluk meg pár százan. 

A bejegyzés trackback címe:

https://fegyvertelen.blog.hu/api/trackback/id/tr5913781796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

B.Log · glossza.blog.hu 2018.03.26. 22:05:09

Teljesen igazad van - magyarul lassan a "politika" szó alatt pártvallást értenek, mintsem azt, hogy közélet.
De nemcsak a tüntetés politikai megnyilvánulás - ott, ahol a politika belenyúl a magánéletedbe, ott a magánélet is politikai megnyilvánulás. Hovatovább politikai kinyilvánulás az is, hogy házasodsz-e, hittanra járatod-e a gyerekedet, felajánlod-e az adód 1%-át valamely privilegizált egyháznak, három gyereket vállalsz-e csokkal, vagy kettőt, hogy ne kelljen a kormánynak elköteleződnöd, stb., stb... Ugyanis mindezeket a dolgokat a kormány arra használja, hogy igazolja és alátámassza politikája sikerét.
Szóval meglehetősen naiv dolog azt képzelni, egyáltalán van valami, ami "politikamentes".
süti beállítások módosítása