Fegyvertelen

Kritika: A Snapchattől nem leszünk szellemek

Vendég a háznál, Gyerekekről felnőtteknek, Kossuth Rádió

2018. június 15. - Kristóf Tarnay

Ha nem lenne rádiós ismeretek tárgyam az egyetemen, sose hallgattam volna meg a Kossuth Rádió Vendég a háznál c. “gyerekekről felnőtteknek” szóló roppant kínos, és az elvileg hozzám hasonló korosztályú szereplők iránt egyre inkább az exponenciálisan növekvő szekunder szégyen érzetemet növelő műsort. De van.

A kezdetén az unásig unt (unalmasan uncsi, csak hogy alkalmazkodjak a közrádió frissch fiatalosch stílusához) Ákos-szignált random Avicii-számrészletre cseréltek föl, mert “az tökre fiatalos, nem?”, és amúgy is “Vajnáék is ezt játsszák a rádióegyen”. Ezután felvezető vagy egyáltalán riporteri kérdés nélkül elindul a műsor, ahol nem is nevesített random gyerekek kezdik coelhói magasságokban osztani az észt. Persze van szerkesztő-műsorvezetője is ennek a csodának, ha már a nevét vállalta hozzá, és még díjat is kapott érte, a hangját nem tudom, mért vágatta ki, talán nem lenne vele eléggé nemzeti fiatalos. Mindenesetre az ilyen módon csak a végén és az impresszumból megismert Keresztes Ilona amikor épp nem a vele készült interjúm összes érdekes részét cenzúráztatja ki, akkor feltesz kérdéseket is. De olyan stílusban, mint ahogy volt általános iskolai igazgatóm mondott ballagási beszédet, vagy ahogyan a random telefonos ügyfélszolgálat gépszövegét mondják fel: mint ha egy pszcihológus éppen egy fogyatékos bölcsistől kérdezné meg: akarsz-e róla beszélni.

Szóval hashtag in medias res, és az egyik gyerek már vezeti is fel, így anonim, mennyire izgi, hogy mi már beleszülettünk a digitális technika korába. Mármint nem születtünk bele, de hamar beleéltük magunkat (sic!). Ezután páran azért később kifejtik ennek az ellenkzőjét, vagyis hogy mekkora különbség beleszületni ahhoz képest, amikor gyerekkorodban a vindózkilencvennyolc volt a létező nyugati világok legnyugatibbika. De persze érdemi vita itt igazából nincs, mert csak egymás után vannnak vágva emberek mondatfoszlányai.

Óráknak tűnő percekkel később kifejtik, milyen aranyos, hogy nagyszüleink csak úgy tanulgatják az informatikát, és az ő nagyapja informatikatanár, de csak a Comoddore 64-eshez ért (RIP oktatási rendszer), a maiakhoz nem. Szóval ez hashtag czuky, de azért az már ultragáz, amikor elkezdik a könyvből bemagolt alkalmazásnevekhez emlékezetből társítani, melyik milyen függőséget okoz, és ez hány éven belül halálos kimenetelű. Aztán azért kissé bizonytalanabbul felmondják ők is ugyanazt a leckét: ma már nem tehetem meg, hogy ne legyek bárkinek bármikor elérhető. (Dehogynem, ha hajnal háromkor visszaírsz random embereknek, akkor te vagy a hülye, nem a Snapchat.)

A végére az egész olyanná fűződik össze, mint amikor nem jön a tanár, és vontatott, pár hangadó által dominált beszélgetést folytatnak közepesen érdektelen témákról, ahol azért végig érzékelhető, kell ide valami felsőbb erő, hogy ne húzzon haza mindenki az első busszal. A műsor végén bemondják az ezáltal tehát megismerhető szerkesztőt, elhangzik a nagyon fiatalos végefőcím, és rájövünk, hogy a közrádióban van kínosabb műsor Orbán péntek reggeli igehirdetésénél is.

Itt meghallgatható.

A bejegyzés trackback címe:

https://fegyvertelen.blog.hu/api/trackback/id/tr8714049550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Takony(Aki az élet vizet issza) 2018.06.15. 18:54:00

Egy modoros rádióműsorról egy még modorosabb írás.
Ez viszont kurvára igaz: "ha hajnal háromkor visszaírsz random embereknek, akkor te vagy a hülye, nem a Snapchat"

Budapest a kutyaszar városa 2018.06.15. 19:45:10

Ha meghallom a Gonosz Varangy (ál)patetikus, pökhendi, lekezelően atyáskodó, a romlottságtól csöpögő, sunyi, tahó szövegét, hányingerrel vegyes frász jön rám.

midnightcoder2 2018.06.15. 20:04:18

Azért ez az írás sem volt akármi. A postoló vagy genetikailag alkalmatlan az írásra, vagy ez a mű valami extra erős fogalmazásgátló intenzív és rendszeres használatának az eredménye, mindenesetre szerintem az emberiség mindenképp sokat nyert volna ha valami jótét számítógépes vírus végez vele mielőtt eléri a blog.hu szervereit.

Rettegek mert ballib vagyok 2018.06.15. 20:23:32

Te Kristóf..
EZ egyre gyengébb, de tényleg.

Már egy valamire való bérrettegést se bírsz kiizzadni magadból ?

Értem hogy büfé könyvtár szakon ballibként csak a napi rettegés marad, de egy kis tüzet vigyél bele, mert ez így szánalmas.

Szóval a büfébe és könyvtárba se leszel jó soha, de a DK tárt karokkal vár majd ne aggódj. Ott Gréczy féle agyhalott balfasz is szóvivőségig vitte.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2018.06.15. 20:49:03

Hat ez annyira sem erdekes mi t a műsor
Bocs.

kvadrillio 2018.06.15. 21:27:50

nemtom h ez itt egy zagyvaság v csak belebonyolódtál v ittál v megártott a sör v csak elmentek otthonról......akkkóóóó most 2 mp-ig elmélyülnék ezen.........:O)

Ad Dio 2018.06.15. 21:48:06

Ha valaki értette hogy miről beszél a posztoló, szóljon...

Kono 2018.06.15. 22:38:44

Ugyan ezt az adást nem hallottam, de időnként belehallgatok vezetés közben. Szerintem jó műsor, értékekkel, humorral, érzésekkel együtt.
A post ezzel szemben se nem humoros, se nem érthető, se nem értékelhető hőzöngés.

Mogrodas 2018.06.15. 22:50:10

@Ad Dio: Én értettem, de sajnos el kell ismerjem nagyon gyenge írás.
Legközelebb, a kedves posztoló, ha kritikát szeretne megfogalmazni bármilyen médiatermékkel kapcsolatban, akkor a hibák felsorolása mellett, ha lehet, igyekezzen építőjellegű javaslatokat is megfogalmazni, akár példákkal is alátámasztva, hogy látszódhasson esetleg a szövegben említett kurzus tudásanyagát igyekszik magáévá tenni. Ezzel is bizonyítékot szolgáltatva arra, hogy bizony megérné az oktatásba fektetni a közpénzt, hiszen hallgatói oldalról van tenni akarás és tanulás vágy. További szép estét!

clemens 2018.06.16. 04:26:37

Lehet nem szeretni a Kossuth rádiót, de ezen az adón legalább vannak olyan műsorok melyek szólnak valamiről, szemben a kereskedelmi adók kínosan bárgyú, erőltetett humorú, viccesnek gondolt adásával.
Említett műsor is szól valamiről, érdekes ahogy random fiatalok beszélnek a világról, és az a legérdekesebb benne amikor valami szokatlant, a hallgató számára meglepőt, már-már hülyeséget mondanak.
Nem az a baj hogy ez neked nem tetszik, az viszont nagy baj hogy egyéni sérelmedet (az interjúd "cenzúrázása") belekeverted ebbe a gyengécske írásba.

Mikrobi 2018.06.16. 08:12:11

Azt már az elején elárultad, hogy nem szoktad nézni a műsort. A több évtizedes műsornak ui. van saját szignálja, csak az utóbbi évek egységesítése hozta be az Ákos-szignált. Keresztes Ilonának múlhatatlan érdemei vannak a szülők segítésében a gyereknevelésben, nem véletlen, hogy ennyi díjat kapott. És még egy dologban elárultad magadat. Az, hogy a te kötözködő interjúkérdéseid miatt megvágatta az interjút, a te problémád, ettől még nem lesz szar a műsora.

apro_marosan_petergabor 2018.06.16. 08:38:50

TK: A Kossuth egy elég jó közszolgálati rádió, színvonala nem esik(bvalószínüleg azért, mert most kisebb a libero ráhatás). Kétségtelen a gyerekműsorai nem a genderkérdéssel, s azzal foglalkoznak, hogy helyes-e "apukát" és "anyukát" édesapának, vagy édesanyának szólítani egyes és kettes szülő helyett, de szerencsére ez Mo-on az emberek 99%-át nem érdekli...

sZulamith 2018.06.16. 08:47:47

Szerintem az irást csak az ért, aki a rádiót rendszeren hallgatja. Déli órában, amikor középiskolások iskolában vannak, nekik van műsor.:) Nyugdijasok akik éppen főznek, - kevésnek áll a konyhában tv. - nekik nincs műsor. Aztán ki az aki arra kiváncsi, hogy milyen nonprofit kft megbízásából készült a műsor. Tudom a Miskabácsi leveles ládáját meghaladta a kor, de a mostani Kossuth rádió se nem régi, se nem új. Egyszóval kellett ez a poszt!

Süsüke 2018.06.16. 09:04:45

@sZulamith: rendszeresen hallgatom a musort, de ezt az irast nem ertettem. Egy jozan es karakan munkatars nem tudta volna atolvasni nyomdaba kuldes elott?

Süsüke 2018.06.16. 09:08:44

@Szociális anyanyelvi műsorsegítő nonprofit offsór : az elso mondatnal lehet tudni, itt gaz van. Az egy dolog hogy ertelmetlen, de nyelvtanilag hibas is.

2018.06.16. 09:52:45

Úgy, hogy nem volt kedvem ezt elolvasni, egy hibát se találtam benne.

Özv. Szemennyei Pista bácsi 2018.06.16. 09:55:54

" február 23., 18:34
A tüntetést szervező Független Diákparlament képviselője, Tarnay Kristóf a tömegben haladva elmondta, szervezetük egy igazi tömegmozgalom, amelynek követeléseit a kormányzatnak figyelembe kell vennie."

Oszt mára már a Kossuth rádió egyik műsorát fikázza szakmányban az index címlapján...

Ezt nevezik minőségi változásnak.

Muhaha

$pi$ 2018.06.16. 10:13:27

"Ha nem lenne rádiós ismeretek tárgyam az egyetemen"

Az nem egyetem, valaki becsapott. :D Egyetemen számelmélet, kalkulus, villamosságtan, elméleti fizika, kiszámíthatóságelmélet, sejtbiológia, növénytan meg ilyenek vannak. Rádiós ismeretek nincsenek. Amit a rádióról tudni kell azt általában villanytanon tanulja meg az ember... :)

2018.06.16. 10:35:46

@$pi$: Kommunikáció-média szakon vannak azért ilyen áltantárgyak is .... :-)

Tenkes Kapitánya 2018.06.16. 11:46:58

Ez a rádióműsor egy hasznos sorozat, amiben vannak nagyon jó részek, főleg, amikor a gyerekek beszélnek benne valamiről. Sokat meg lehet tudni a gyerekek gondolkodásmódjáról.

$pi$ 2018.06.16. 11:52:50

@abcdefghijklmm: "Kommunikáció-média szakon vannak azért ilyen áltantárgyak is .... :-)"

Pontosan. Álegyetem. ;)

carrot cake 2018.06.16. 11:58:45

Kb 2 éve nem hallgatok Kossuth-ot mert hányok tőle. DE az egyetlen szalonképes műsor épp a Vendég a háznál. Ami nem az állandó agymosásról, migránsparáról, az ellenzék valótlan összemocskolásáról vagy tények agyonhallgatásáról szól.
Mondhatnám az egyetlen műsor volt amit hallgattam mert tényleg helyén kezeli a szorongó nagyikat, a hülye szülőket és a túlkapásokat akár anyai akár apai szerepekről van szó.
A Vendég a háznál egy jó műsor. A másik amit szeretek a déli harangszó. Utána tekerek.
Jah Bolgár Gyurit sem szeretem az összes fogatlan, buta vendégével, még mielőtt... onnan megyek a Klasszik-ra, de ott is csak addig amíg híreket nem mondanak.

MissAmerica 2018.06.16. 12:47:47

"...csak a végén és az impresszumból megismert Keresztes Ilona amikor épp nem a vele készült interjúm összes érdekes részét cenzúráztatja ki, akkor feltesz kérdéseket is."

Ez a mondat mindent elárul ennek a rosszindulatú zagyvaság bosszúszomjas írójának szándékáról. Hű, hát te aztán most jól odadöftél a műsornak uncsikám! :)-

2018.06.16. 13:55:04

Szerintem a Bach Szilvia-féle Jolika az igazi másodlagos szégyen. A Rádiókabaré is úgy általában szr, de aztán ez...
Amúgy általában is átpolitizált minden műsor, még a Vendég a háznál is, meg a Tér-idő is. Jó káderek csinálják a műsorokat.

Kulics 2018.06.16. 18:24:38

@Tralfamador75: csatlakozok hozzád. A déli krónika után van egy ütköő-nek csúfolt műsor amiben ellentétes véleményeket kellene ütköztetni megadott témákról. E helyett két kormánypolitikus fújja a kormány propagandát, egymást erősítve. Szintén szégyellnivaló műsor.

sZulamith 2018.06.16. 19:56:04

@Süsüke: Ami igaz, az igaz.kicsit széteső az irás, de már annak is örülök, hogy szóvá tette valaki a rádió műsorát.El kéne dönteni, hogy politikát sugárzó adó, vagy nem. Egész nem szól másról, mint a politikáról. Ha éppen nem arról, akkor a riport alany pár mondatban emlékeztet arra, hogy milyen rossz volt a kommunizmus idején:)

2018.06.17. 04:45:02

@Kulics:
Az Ütköző... hát ja, mondjuk ilyeneket már nem is hallgatok, Halász Zsuzsával is büntetni lehet (meg a nyikhajhangúval is). Az a műsor viszont elve politikai, szóval direkt ideológiai nevelési célzattal készül.
Mostanában már szombat éjjel nincsen Rádiószínház sem.
Emlékszem, annak idején (= még az első orbánkormány idején) volt egy műsor tán havonta egyszer szombat éjjelenként, ami egy-egy ember történetét dolgozta fel, ha jól emlékszem, beszélgetésekkel tarkítva. Na, ilyenek hiányoznak. Ma két dolog közül választhatunk: a "köz""szolgálati" "média" sorosmigráncsbrüsszelezése és az épp aktuális politikai kampánya, vagy valamelyik szutyok kereskedelmi rádió vég nélküli zenebonája (vagyis nem vég nélküli, mert óránként azért ott is sorosmigráncsbrüsszeleznek).
Régen sokat hallgattam rádiót itthon is, ma már nincs miért. Ha zenéhez támad kedvem, akkor valami jófélét beteszek a CD-lejátszóba (jaja, tudom, nem kell emlegetni), vagy a gépen elindítok valamit, és jó napot kívánok (magamnak).
Néha a fentebb említett műsorokkal megpróbálkozom, de nincsenek már illúzióim, amióta egy Tér-időben (ami ugye tudományos műsor) az egyik fideszes önkormányzat embere azt mondta el, hogy mennyire jó fej a kormány, hogy támogatja a zöldenergiát, meg az elektromos autókat és egyebek. Én meg csak néztem ki a fejemből, hogy mi a fsz van, akkor most már termelési riportok is lesznek?

@sZulamith:
"a riport alany pár mondatban emlékeztet arra, hogy milyen rossz volt a kommunizmus idején"
Na, az Arcvonások pont egy ilyen műsor, minden portréalany ellenálló hazafi antikommunista mélyen vallásos volt '89 előtt, így-úgy-amúgy tönkretette őket Kádár, de ők persze furfangos fondorlatokkal aláásták a rendszert, és végre szabadság van (nyolc éve aztán meg pláne).

Tenkes Kapitánya 2018.06.17. 08:12:08

@Tralfamador75: Miért, talán jó volt a kommunizmusban? Legfeljebb a pártelitnek és a munkásőröknek.

2018.06.17. 17:51:38

@Tenkes Kapitánya: Véletlenül sem ezt mondtam.
Mellesleg sosem volt kommunizmus Magyarországon (sem).

Tenkes Kapitánya 2018.06.17. 19:42:15

@Tralfamador75: A kommunizmus kifejezés elfogadott megjelölése a 90 előtti időnek.
Ha pedig nem volt jó, akkor miért akarod megtiltani egy rádióműsorban beszélgető embernek, hogy bírálja a 90 előtti időket?

Lusuka · erettsegitetelek.com 2018.06.17. 21:08:27

Nagyszerű pénzkereseti lehetőségek, fotózással, forditással, sorozat és kép feltöltéssel, facebook profillal és minden mással: www.internetespenzkereses.info/

2018.06.18. 15:37:57

@Tenkes Kapitánya: Attól, hogy elfogadott, még nem feltétlenül helyes. Szerintem azért kell kommunizmusnak nevezni, mert az sokkal negatívabban hangzik, mint a szocializmus, ráadásul szocialista jellegű pártok a mai napig léteznek és elfogadottak (már persze nem nálunk).
Én még véletlenül sem tiltatnám meg, hogy bírálják azokat az időket. Csupán azt próbáltam meg elmondani, hogy érdekesnek tartom, hogy ma már mindenki azt mondja, ellenálló volt és a kommunizmus áldozata, nem számít, ha amúgy lelkesen végezte el a foximaxi egyetemet, mert ezt is csak azért csinálta, hogy ezzel is belülről bomlassza a "kommunizmust".
süti beállítások módosítása