Fegyvertelen

A Tanár készítői láttak már élő gyerekeket

2018. április 01. - Kristóf Tarnay

Az RTL új sorozatának neten fellelhető előzeteseit látva örültem, hogy nem a Középsulit akarják újra tévés formába önteni, azt már megtette az MTVA (úgy, ahogy), helyette inkább a 2013-as Fák Jú tanár úrhoz hasonló sorozatot kapunk magyar környezetben, ami jó hír, hiszen a hasonló filmekkel ellentétben ez nekem kifejezetten tetszett, nem torkollott indokolatlan ripacskodásba, és még a második részre sem fáradt el (szemben például a Rossz Tanárral, amit a felvonultatott sztárparádé sem tudott megmenteni).

Nagyjából igazolta ezt a felvetésem az első rész, és az állami középsulihoz viszonyítva abszolút pozitívum, hogy itt azért nem csak a háttérben „elrejtett” termékelhelyezésekből, és a tábla feletti címerekből tudhatjuk, hogy Magyarországon járunk. Az olyan jelenetek, mint amikor az igazgató kijavítja, hogy nem szakközépiskola már, hanem szakgimnázium, abszolút jók, remélem, várhatóak még ilyen kiszólások. Sajnos még mindig nagyon a Rózsadombon játszódnak az iskolán kívüli jelenetek, ami a Válótársakban még elment, hiszen alapvetően jómódú emberekről volt szó, de reméljük, hogy azért itt több olyat is láthatunk, aki nem BMW-vel közlekedik.  

isten-hozott-a-tanar-birodalmaban_image_51346e122ba63acedcf9fad7666b_16-9-990x556.jpgForrás: rtl.hu

Persze szegény srácnak elég a családi dráma. Ami elsőre nagyon dominálja a sorozatot, de szerencsére sikerült megúszni a Big Little Lies-szerű ötperces kínosan elnyújtott ötszavas családi beszélgetéseket, kiderül, hogy csak az-e ennek az oka, hogy fiúgyerekről van szó. Egyébként egy sor problémával abszolút együtt lehet érezni, aki a Young Sheldont hozzám hasonlóan antiszoc mivoltának megértése miatt szereti, az itt is magára fog ismerni.

A Mi Kis Falunkhoz képest a sorozatot hitelesebbé teszi, hogy ugyan azért többségében vigyáznak a családbarát kontent jellegre, egy-két „baszki” kötőszót megengednek maguknak, ami azért életszagúbbá teszi az aurát. Összességében az az érzése az embernek, hogy azért valósak a megmutatott problémák, a gyerekek pletykálkodását bemutató közösségi médiás utalások sem öncélú hashtag-halmozások, tényleg valami hasonló menne le a valóságban.

A főszereplők nagyon jól össze lettek válogatva, a Tanár úr, Vasvárdi Szilárd (Nagy Ervin) mellett nyilván az igazgató miatt várták sokan a sorozatot, Anger Zsolt itt mondjuk nem annyira kemény, mint Endre báként, nagyon más a szerep, de itt is határozott, és szimpátiakeltő. Vasvári nagyon menő, talán kicsit túlságosan is, vélhetően egyikünknek sem volt ilyen fizikatanára középiskolában, mondjuk lehet, jobb jegyeink is lettek volna.

Hazai filmeknél mindig probléma, hogy az ember asszociál az illető korábbi szerepeire, hiába: kis ország, kis médiapiac. Végh Zsolt, az Aranyélet Gáll Ferije itt sem a legszimpatikusabb szerepben tűnik fel, noha már az első részben megismerjük eredettörténetét, ami azért megmagyaráz dolgokat. Mindenesetre ez a sorozat rengeteg potenciált rejt még magában, én feltétlenül ott fogok ülni a második rész adásba kerülésekor!

(A Tanár, RTL Klub, visszanézhető az RTL Moston)

A bejegyzés trackback címe:

https://fegyvertelen.blog.hu/api/trackback/id/tr4613797588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Terézágyú 2018.04.04. 10:15:18

A magyar nyelvben a címek szavait kisbetűvel írjuk.

Kristóf Tarnay · http://fegyvertelen.blog.hu 2018.06.15. 15:17:30

@Terézágyú: kivéve ha egy sorozat címéről van szó ;)
süti beállítások módosítása