Fegyvertelen

Gettó Tourism

2018. április 20. - Kristóf Tarnay

160716-koki_5.jpgFotó: IHO.hu

Nem tudom, milyen ördögi Soros-terv része, de valahogy úgy szervezték a hatalmasok, hogy Magyarországon csak húgyszagba lehessen megérkezni. Vagy hányásba. Van persze pár ritka kivétel, amikor a sok uniós forrás ellopásához valamit építeni kellett mutiba, de alapvetően a jellemző ez. De tényleg. Nézzük csak meg Pestet, a legokádékabb állapotban azok a helyek vannak, ahova az ember megérkezik, menjen akármivel.

De induljunk el tőlem, Szegedről. Ott a Mars tér. A buszállomás még olyan, amilyen, mellette az Oszkár Mérey utca is tök elviselhető, amióta minden becsődölt ott (mert senkinek nem jutott eszébe oda valamit nyitni a telekocsizóknak), de mindent elront a tér túloldala. A száz éve düledező egykori óvodát is magában foglaló, összeokádott, szanafirkált borzasztó gányadék szocreál épületmaradvány, amihez a NER is csak annyit ért hozzá, hogy belevágott három mutyiboltot, amiből kettő életben is maradt.

Aztán ha telekocsival vagy busszal megérkezel Pestre a Népligetbe, akkor ugyanez hatványozva. Hiába a szépen felújított állomás, a vasárnapi boltzárról ránk maradt éjjel nappali Spar a benzinkúton, maga az egész bűzlik a húgyszagtól, leülni nem lehet sehova, ha az ember vállalható akar maradni ruhaügyileg, és ezt még tetézik a parkolóban az összes környező ország eldobált üdítőspalackjai.

Nyugati. A pályaudvar, amelynek neve a legnagyobb kamu, mert azt hiszed, nyugaton vagy, azt egy frászt. Maga az épületegyüttes sincs jó állapotban, elég egy pillanatra felnézni a tetőszerkezetre, röhögni a pókhálókon, hogy vajon hány éve nem mertek oda felmászni, mert féltek, hogy leszakad. A kifüggesztett uniós zászlókból gondolom, hogy legkorábban 2004-ben azért kellett, járjon valaki fenn.

Na, és az aluljáró. Csak ott egy olyan szocioriportot tudna bármely nyugati stáb forgatni, hogy abban benne lenne a keleti blokk minden nyűgje, fájdalma. De komolyan összehugyozott padló, kéregető koldusok kamufedélnélküllel, az automata beragasztott pénzvisszaadója, kamu parfümök, pókhálók mindenütt, száz éve lelakott és használaton kívüli ezredfordulós szexshopok, és még sorolhatnám.

Déli. Egy szocreál maradék romhalmaz az egész, a mozgólépcsők nem működnek, a viskó üzletek nem csak esnek szét, hanem láthatóan már szándék sincs a rendben tartásukra. Akiket köt a franchise arculati kézikönyve, a saját portájukat rendben tartják, de fél méterrel arrébb már ugyanúgy rozsdás vasdarabokra vannak hajigálva a szétesett banánosdobozok.

Zugló. Mintha egy mainstream mekkoragengsztervagyokgecc rapszám forgatási helyszínét csak úgy ott hagyták volna. Valaki fölteszi a Járókelő.hu-ra, hogy talált egy lekopott festést. Javítsák meg. Hát bazmeg, azon már csak az segítene, ha ledúrnák az egészet a földig, letagadnák, hogy húsz évig itt állt ilyen igénytelenül, mikor már rég alkalmatlanná vált arra is, hogy hajléktalanok lakjanak benne, és építeni egy kis buszmegálló szintű viskót. Rendben tartani úgy se tudjuk, azt legalább lehet cserélni.

Köki. Maga a pláza is olyan nyomasztó az alján lévő piacszerű valamivel, de az állomáson szó szerint halálfélelmem van. Már rég nem azon gondolkozom, hogy az éppen nem működő mozgólépcső vajon hány éve volt jó, vagy, hogy az a fentről csöpögő gyanús folyadék mi, és honnan származik, hanem én kőateistaként imádkozom mind a 3200 ismert istenséghez, hogy arra a kis időre, amíg ott várok, ne boruljon a fejemre az egész.

Keleti. Ez valahogy kitűnik, nem illik a sorba. Az Aréna Pláza Mall is szépen rendben van tartva, még fasza üzletek is vannak benne, és az állomás is szépen rendben van, az aluljáró sem redvás. Nem tudom, össznépileg össze kéne hugyozni, vagy valami, hogy olyan igazán magyar legyen.

A bejegyzés trackback címe:

https://fegyvertelen.blog.hu/api/trackback/id/tr5713852282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bermuda (törölt) 2018.04.21. 22:00:27

S az nem lehet, hogy a megérkező emberek miatt néz ki úgy, ahogy? Valahogy a párizsi közlekedési csomópontok sem sokkal szebbek, pedig elvileg az már Nyugat. Olaszország meg épp ugyanolyan mocskos, mint a magyar hon. Talán Svájcot lehet ellenpéldaként hozni, de azok tagadják az EU-t is meg migránsokat sem engednek be, úgyhogy róluk inkább ne vegyünk példát. #nemleszünksvájc #összeurópaimocskot

Bicspesz Elek 2018.04.21. 22:14:36

Parizsban a Gare du Nord palyaudvarnak is van Kokis resze, amit persze sohasem fotoznak. De meg rosszabb, mert tele van migrans fiatalokkal.
Roma Termini fopalyaudvar is egy mocskos hely..
De szerintem a Delit meg kell szuntetni es a metrot kivezetni Kelenfoldig. A Nyugatit es a Keletit is kijebb lehetne tenni(metrovonal melle)es legalabb be lehetne oket epiteni hasznosan!!

Bicspesz Elek 2018.04.21. 22:22:41

Keregeto koldusok: Tessek a Legfelso Birosagnal(mai neven Curia) panaszt tenni. Omiattuk nem lehet oket kitenni

ekat 2018.04.21. 22:27:05

A Keleti kitűnik? Látta már, hogy - itt, a pár éve felújított aluljáróban - ízléses műanyag vödrökbe folyatják a beázásnál a vizet a folyosó közepén? :) Vagy a szakadt virágárusnőt a trolikhoz felmenő lépcsővel szemben?

Gicaacicamica 2018.04.21. 22:58:34

Keleti nem illik a sorba? Ajánlom a pu. mellett a Thököly úton a cigit áruló csöveseket, az ottani húgyszagot, mocskot és redvát?

thegabcsi 2018.04.21. 23:07:36

@Bermuda: "de azok tagadják az EU-t is meg migránsokat sem engednek be"

:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D

Az ország lakosságának 25 %-a bevándorló, ami 2 millió embert jelent. (és ebből nagyjából 700 ezer olyan, aki itt az eu segglyukában A migráncs-ként került be a rendszertanba.)
Pont ugyanúgy néz ki az utcakép bármelyik nagyvárosban, mint pl - a magyar (konzervatív-keresztény) nép nagy ellensége -, Svédországban.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2018.04.21. 23:08:57

Aki autóval akar érkezni az sem jár jobban: autossagok.blog.hu/2015/07/25/a_hegyeshalom-blues

Azt én sem értem hogy a nagy keleti seggnyalás mellett miért nem lehet valami értelmes dologra is költeni az uniós pénzeket, ha már kapjuk. Sokkoló az osztrák magyar határ két oldala közti különbség (a Graz Sz-gothárd vonalon is), és nem csak az infrastruktúra, de az emberek is.

@Bermuda: gyártod a hülye elméleteket, a hozzászólásod alapján sosem jártál még külföldön. Svájcot túlliheged, az olaszoknál meg azért akadnak PU-k amiket elég jól kordában tartanak.

for-avar 2018.04.21. 23:25:36

@Bicspesz Elek: Metró majd kiesik a hegyoldalból? mivel létezik egy olyan pályaemelkedés amit a fogaskerekű abszolválna csak
A másik hogy a M4 vonal végleg értelmét vesztené...a proli ingyenélőket szállító villamosokat kéne inkább megnyesni

thegabcsi 2018.04.21. 23:26:23

@Ződ2000:

Észak-Olaszország teljesen rendben van, a nagyvárosok is tiszták, rendezettek, össze se lehet hasonlítani Budapesttel, vagy akár a milánói pályaudvart a Nyugatival..

zenitó 2018.04.21. 23:27:39

@Ződ2000: Mondjuk azért nem lehet értelmes dolgokra költeni az EU-s pénzeket,mert nem mi döntjük el,hogy mire fordítjuk. Az nem zsebpénz amit a gyereknek adunk, aztán azt vesz belőle amit akar. Az EU nagyon komolyan veszi,hogy kizárólag értelmetlen és hasznot nem hozó térkövezésre lehet költeni a nekünk járó pénzt.

A nép fia 2018.04.21. 23:40:11

A Keleti melyik dimenzióban van rendben?!
Aláírom, hogy most már jobb, mint 10 éve, de azért... sétáld már körbe.
A parkolóban a hiénák, a legkülönbfélébb Közel-keletiek, odabenn minden csatak szutyok, falak kitámasztása, aládúcolás, hogy ne omoljon össze a szerkezet. Komplett folyosók vannak lezárva, mert életveszélyes.
Az aluljáró hiába "új", hót mocsok az is. Bárhol feljössz, mindenhol hómlesszekbe futsz. Itt annyira nem nyilvánvaló a strihelés és a kurválkodás, mint a Nyugatiban, de azért nem kell messzire menni.
A parkolóba is néha kész rettegés beállni. Az az érzésem, hogy vannak, akik figyelik ott az embert... komolyan. El is pakolok mindent és lehetőleg rövid időre hagyom csak a kocsit magára.

Maga a topic egyébként teljesen helyén való. 2005-2007-ig Kökitől nem messze laktam, minden nap ott szálltam metróra. Ahhoz képest a pláza már maga a Paradicsom. Ha még emlékeztek a régi állomásra... az a legalja, leghitványabb ótvar szocreál poszt-komcsi rohadvány volt vastagon hómikkal, bicskás fazonokkal. Minden nap láttam rendőri intézkedés, hemzsegtek a rossz arcúak, kerülgetni kellett a pisafolyamokat és olykor az ürüléket is. Az üzletsoron lévő boltok, kajáldák pedig Szarajevó külvárosát idézték.

De ha már itt tartunk.... Kelenföld mi?!

Sir Gombóc 2018.04.22. 00:01:20

A Déliben milyen mozgólépcső nem működik, szerinted? Az, amelyik nincs is? (a metróban vannak csak mozgólépcsők, de azok működnek). Amúgy a Déli a legemberközelibb, legbarátságosabb hely az összes felsorolt közül, tény, hogy volna mit javítani.
Kökin a mozgólépcsők már lassan egy éve működnek, mióta kijavították a tető szigetelését felettük és már nem áznak be. De attól nem kell félned, hogy a fejedre omlik, mert állagmegóvás van folyamatosan, csak a rendbetételre nincs még forrás. Viszont az ott megforduló utazóközönség nagymértékben tehet az állapotokról.

Laci A Lakli 2018.04.22. 01:00:09

Mondjuk, ha már Szegedet is beveszi -ahol tényleg a Mars tér elég gusztustalan- és utánna a MÁV pályaudvarokról ír, akkor miért nem veszi be a sorba a szegedi állomást is? Ami egyébként elég pöpecül néz most ki.
Ja egyébként a másik dél-alföldi nagyváros Békéscsabán minden rendben van most....

lobster thermidor 2018.04.22. 06:45:07

Azért a Kelenföldi Pu. épülete sem piskóta. Kívül, belül elképesztő állapotok uralkodnak, sajnos az összképen még a viszonylag rendezett új aluljáró sem sokat javít.

MEDVE1978 2018.04.22. 08:11:49

Közlekedési csómópontok, főként vasúti pályaudvarok általában mindenfelé szakadtak vagy koszosak. Öt éve voltam Berlinben, az otthani Bahnhof-hoz közeli részek sem olyanok, hogy szívesen hosszabb időt töltenél ott, pedig az a pedáns németek fővárosa.
Bécsben három hete voltam, Hauptbahnhofhoz közel szálltam meg. Na, az viszonylag tiszta. Vasárnap hajnalban kimentem a hétvégén is nyitvatartó Merkúrba (talán) és a pályaudvar tök rendben volt köztisztaságilag, kis túlzással olyan volt mint a Skycourt Ferihegyen. Persze ehhez hozzátartozik, hogy egy rakat takarító nyüzsgött, hogy ezt lehetővé tegye. Viszont Lázár János harakirit követett volna el, ha látja: tele volt négerrel, kínaival, arabbal. Egy szimpatikus osztrák lány jött oda hozzám, látszott rajta, hogy erős delíriumban van és a napi drogadagjára gyűjt.
Szóval a pályaudvarok a legtöbb helyen a városok segglyukai.

protézisesh 2018.04.22. 08:20:55

@thegabcsi: amiket összehordasz itt, az tényszerűen nem igaz.
A Svájcba “bevándoroltak” átköltözött osztrákok, németek, franciák, olaszok. Kurvára nem ugyanaz, mint a muszlim majomhorda, meg a gyarmatáru arabok, amivel tele van Olaszország, Franciaország, Németország, BENELUX, meg Anglia....

És Svájc igenis NAGYSÁGRENDDEL tisztább (Legalábbis Basel, Bern, Genf, ahol megfordultam), mint Európa összes nagyvárosa.

A pályaudvarok környéke meg a világon mindenhol az emberi mocsok (egyenes és átvitt értelemben is) gyűjtőhelye, legyen szó Budapestről, Amsterdamról, vagy Nápolyról.

silent76 2018.04.22. 08:23:35

Svájc nem enged be migránst? Ezt hol olvastad?
Tele van muszlimmal.

Európai téridő 2018.04.22. 09:21:53

Krisike, elmész a fenébe. Én pl. pechemre, Firenzébe utaztam, tök gáz volt a pályaudvar állítólag évekj óta szétkapott környéke. Piszok lassan építik vissza az egyszer már szétcseszett villamosvasúti hálózatot.

axolotl77 2018.04.22. 10:02:48

A kosz az egy dolog. Meg az emberek, akik okozzák.
De az megint egy más dolog, hogy nálunk ha épül is valami új, akkor hagyják lerohadni évtizedek alatt, majd ha jön valahonnan egy nagyobb összegű pénz, akkor inkább egy újat építenek. (Nyilván ez nem a műemléképületekre vonatkozik.) Na, ez az igazi balkanizmus!

Kis ember 2018.04.22. 10:25:38

@protézisesh:
... annyira hogy a susogós melegítőt csak "Kosovo"-nak hívják Bern környékén. Vajon miért?

thegabcsi 2018.04.22. 10:31:58

@protézisesh: "amiket összehordasz itt, az tényszerűen nem igaz"

Minden, amit írtam, kurvára igaz, kurva könnyű leellenőrizni, ha az ember olvasni is tud, esetleg még szöveg értelmezni is. "(és ebből nagyjából 700 ezer olyan, aki itt az eu segglyukában A migráncs-ként került be a rendszertanba.)"
Minimum fél millió muszlim él Svájcban, de inkább több. A svájci bevándorlási törvényekbe az EU-nak igen nagy beleszólása van btw.

És tegyük hozzá, hogy az összes Svéd nagyváros nagyságrendekkel tisztább, mint az elbaszott Budapest, még a gyarmatárú majomhordákkal együtt is.

morph on deer 2018.04.22. 10:39:54

@zenitó:
“Mondjuk azért nem lehet értelmes dolgokra költeni az EU-s pénzeket,mert nem mi döntjük el,hogy mire fordítjuk.”

Mondjuk nem. Ugyanis nem az EU írja ki a pályázatokat, hanem a legutóbbi időkig pl Lázár minisztériuma, vagyis a magyar kormány illetékesei! Aztán ha arra lehet pályázni, akkor arra pályáznak, mert nehogy már pont kalandpark ne legyen az istenhátamögötti faluban, ha egyszer lehet.
Azaz nem Brüsszelben találják ki, hogy turul szobor épüljön-e, vagy szökőkut, esetleg térkő és ne járda, hanem itthon.

HjCRN+y7 2018.04.22. 10:54:51

@Bicspesz Elek: A metro Kelenfoldig jar! :-) Ok, gondolom a piros metrora gondoltal - egyetertek.

midnightcoder2 2018.04.22. 10:58:42

@morph on deer: Az EU-s pénzek felpántlikázott pénzek. Azaz Pl. térfelújítást könnyen lehet belőlük pályáztatni, de a 4-es metróhoz már meg kellett dolgozni érte. Kórházat, iskolát pedig végképp nem tudom hogy lehetne-e csinálni belőle.

midnightcoder2 2018.04.22. 11:01:43

@Bermuda: "S az nem lehet, hogy a megérkező emberek miatt néz ki úgy, ahogy? "
Nem. Az ott lakó emberek miatt néz ki úgy ahogy. Ha egy helyen egy rakás hajléktalan hugyoz maga alá, akkor ott húgyszag lesz. És még az a legkevesebb... Köszönd meg szépen Soros bácsi civil szervezeteinek, Pl. Város mindenkié és társai.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2018.04.22. 16:09:42

@zenitó: a hülyeség teteje amit írtál. Ha kisvasutat lehet építeni uniós pénzből a Miniszterelnök falujától a házi stadionjáig, akkor azért elég nagy a szabadsága a tagállamoknak nem?

@midnightcoder2: nyugodj bele, lehet: index.hu/belfold/2016/12/15/elszivtak_a_nagy_magyar_korhazak_az_unios_penzeket/
süti beállítások módosítása