Fegyvertelen

Olyanok taposnák el a genderszakot, akik azt sem tudják, mit tanítanak ott

2018. augusztus 16. - Kristóf Tarnay

A Független Diákparlament tiltakozik a társadalmi nemek szak ellehetetlenítése ellen.

A Független Diákparlament továbbra is kiáll a tanulás szabadságáért


Megdöbbenéssel vettük tudomásul, hogy a napokban nyilvánosságra hozott minisztériumi döntés értelmében a kormány megszüntetné a magyar egyetemeken a Társadalmi nemek tanulmánya elnevezésre hallgató mesterképzéses szakokat.
A döntés a Közép-Európai Egyetemet és az Eötvös Loránd Tudományegyetemet érinti, melyek közül utóbbi az egyetlen olyan egyetem Magyarországon, amely az említett mesterszakot magyar nyelven oktatja.
Az ELTE Társadalomtudományi Karának dékánja szerint a képzést 2016 óta működtetik, mely ezidáig kifogástalanul zajlott, a képzés folytatása mellett kiállt.

A Független Diákparlament is több okból kifogásolja a döntést.

  1. Mint ahogy véleményünk szerint a középiskolák dolga meghatározni, mely szakterületen szeretnének oktatni, úgy az egyetemek szakmai autonómiáját is fontos dolognak tartjuk, ezt nem lehet politikai vagy ideológiai megfontolásokból megbolygatni.
  2. Az említett szak egy, a Független Diákparlament által is fontosnak tartott kulcskérdéssel is foglalkozik, mely nem más, mint az esélyegyenlőség. Szervezetünk az anyagi és etnikai esélyegyenlőség mellett a nemi alapú esélyegyenlőséget is fontosnak tartja, melyhez a Társadalmi nemek tanulmánya mesterképzés léte hozzájárul.
  3. A szakmai autonómia és esélyegyenlőség mellett további, egyik legfontosabb alapelvünk a demokrácia, melyet a kormány ezzel a döntésével súlyosan megsértett, ugyanis minden társadalmi egyeztetést, sőt, az érintettekkel való egyeztetést is mellőzve hozta meg.
  4. Ha megnézzük a döntéshozók környezetéből, szellemi hátországából, illetve a hozzájuk közel álló sajtótermékekből érkező, a társadalmi nemek oktatását bíráló kritikákat, láthatjuk, hogy az ezeket megfogalmazója többsége nincs is tisztában azzal, mit is tanítanak ott. Nagyon nem szeretnénk egy olyan Magyarországon élni, ahol a tudatlanságból és félreinformáltságból megszülető megalapozatlan félelmek eltaposhatnak megalapozott és magas szakmai nívón működő egyetemi szakokat.

Kérjük, vonják vissza a fent említett döntést, azt az egyetemek és civil szervezetek részvételével tárgyalják újra, határidejét ne határozzák meg a tanév kezdete előtti időpontra.

FDP Kommunikációs Stáb

A bejegyzés trackback címe:

https://fegyvertelen.blog.hu/api/trackback/id/tr9214185889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.08.17. 06:51:30

A tanítás szabadságának nem része bármilyen szak indítása. A szakindítás mindigis állami engedélyezéstől függött.

Azaz az egész szövegetek eleve hazugság és demagógia. Semmi más, mint része a ballib hisztizésnek. Ez mire jó?

Éhesló 2018.08.17. 13:56:57

A genderszak eltörlése támogatásának nem feltétele a genderizmus áltudományának semmilyen szintű ismerete.
Elég ha a "harmadik (New Yorkban 2+75 a mai állás) "társadalmi" "nem" törvényessé tétele érdekében kifejtett - sajnos számos helyen eredményes - áldásos tevékenység forrását ismernie bárkinek.

Én nem kérek ebből.
Sehol.
Nem vagyok egyedül.
Szerencsére.

Éhesló 2018.08.17. 13:59:50

Még pár kérdés a poszt kapcsán:
Ki és mikor alapította meg a "független diákparlamentet"?
Melyik a "nem független" diákparlament?
Hány tagja van, kiket képvisel?
Ki finanszírozza?

Aki itt a nevében nyilatkozik azt ki, mikor, hogyan és mire választotta meg, milyen programot képviselve nyert vélhetően demokratikus felhatalmazást?

A válaszokat előre is köszönöm.

Kristóf Tarnay · http://fegyvertelen.blog.hu 2018.08.20. 10:51:52

@Éhesló: A Független Diákparlametet négy éve alapították diákok, az állami Országos Diákparlamenttől és a minisztériumtól függetlenül. Szervezetünk működéséről itt találhatsz további információkat: diakparlament.hu/a-diakparlament-mukodese/
A jelenlegi közleményt ahogy a végén jelezzük is, a kommunikációs stáb jegyzi, melynek e sorok írója a koordinátora. (diakparlament.hu/blog/2017/12/28/kommunikacios-koordinatort-valasztott-a-fuggetlen-diakparlament/) Azért tettem ki a blogomra is, hátha így több emberhez eljut.

Éhesló 2018.08.20. 12:16:20

@Kristóf Tarnay: sajnálom, hogy kommunikációs koordinátorként nem értetted meg a kérdéseimet és két olyan linkkel válaszoltál ahol semmiféle válasz nincs ezek jó részére.

Fussunk neki ismét:
- ki (kik) alapította(ák) ezt a szervezetet? Az évszám világos, de az archívumotok hiányos ennek kapcsán is.
- a "nem független diákparlament" továbbra is homályban marad, nem kaptam választ arra, mi akadályozott meg benneteket a helyi diákönkormányzatokban való tevékenységben, hogy "független" formát kellett választanotok.
- a válaszodból és egyetlen dokumentumotokból sem derül ki: hányan vagytok, kiket képviseltek és miként kerülnek megválasztásra a toborzásra jelentkező képviselőitek, kik választják meg őket. Ez nem tűnik sem átláthatónak, sem dokumentáltnak, sem követhetőnek.
- a finanszírozásotok is homályban marad. az eltelt "parlamenti" évetekről még nyár végére sincs egylapos elszámolásotok. A korábbiakban nem beazonosítható számomra a támogatóként megnevezett: HAT(?); MKSZSZ(?).

Az adománygyűjtőtök már jobban dokumentált, de nem a ti jóvoltotokból.
Ez egy olyan alapítvány, melyet a balliberális oldalon aktív www.alternativakor.hu/nahalka-istvan vezet.
24.hu/kozelet/2016/08/31/nahalka-istvan-visszaadja-arany-erdemkeresztjet/

A támogatói között természetesen egy mára itthonról eltakarított soros szervezet áll az első helyen.
Az alapítvány megalakulása óta.
Csak, hogy tudjuk mitől és kitől vagytok "függetlenek".

Összefoglalva: érdekelnének továbbra is a demokratikus működésetek alapjai, a tagszámaitok, választásaitok (már ha volt ilyen) és a megválasztottak, hiszen az eszményképetek és a politikai mentorotok is szemmel láthatóan soros "nyílt társadalma".
süti beállítások módosítása