Fegyvertelen

Kényszer-duális aktivizmus a NER-ben, avagy mit kezdek a pszeudoszéljobb Jobbikkal a HírTV clickbait-tabloid botránykeltése közben?

2019. február 07. - Kristóf Tarnay

A Szegedma elvileg megkeresett engem, hogy mi a véleményem a Jobbik "náci botrányairól", együttműködünk-e velük helyben ezután, stb. A mailt nem találtam sem a Szegedi Civil Háló, sem a saját levelezésemben, de azért választ ennek ellenére küldtem nekik - így nekem nem felróható késéssel. Az alább kifejtett véleményemből hogy mennyit idéztek, azt itt lehet elolvasni, a teljes alább.

Az idézett botrányokról azt gondolom, hogy bár azok erősen felfújt clickbait-tabloid lejáratások a központilag vezérelt propagandaalapítványi médiabirodalomban, mégis kénytelenek vagyunk vele foglalkozni, hiszen ügyeinket csak akkor tudjuk megfelelően közösen intézni, ha a másik hibáival is elszámolunk. 
Részben elfogadván az érintettek magyarázatát a direkt kontextualizálatlan hangfelvételről, részben nem, mindenképpen elvetendőnek tartom a kirekesztést, amelyet az utóbbi időben a magyar jobboldal mind sikertelenül próbált maga mögött hagyni. A Fidesz migránsozása és muszlimozása, a Jobbik korábbi és mostani zsidózása, a kormánymédia által szalonképessé emelt Vadhajtások és társai mind-mind vállalhatatlan dolgok, amelyek az emberi humánum és méltóság elleni merényletek, és amelyeket nem szabad tolerálni.
Ugyanakkor abban az esetben, ha látunk egy régóta jelenlévő és egyértelmű, határozott szándékot ennek az iránynak, gondolkodásmódnak a meghaladására, akkor - az újrakezdés lehetőségének megadásával és a megbocsátás, mint humanista erény gyakorlása által - bizonyos ügyekben együtt lehet működni akár ilyen módon terhelt pártok helyi embereivel is, amennyiben ők személy szerint szalonképes és korrekt emberek. 
Az utóbbi időben a NER legyalulta a magyar ellenzékiséget, ami egy kényszer-duális aktivizmust eredményezett az ellenzéki pártok, civilek felé. Ez pedig azt jelenti, hogy el kell jutni - mondhatjuk: meg kell érni - arra a politikai szintre, ahol egyszerre tudom megőrizni saját identitásom, és időnként egy-egy fontos ügyért összefogni a tőlem merőben különbözőkkel is. 
Még régen valamelyik hírcsatorna vitaműsorában hozta föl valaki példaként, hogy ha most arra menne aláírásgyűjtés, hogy ne csatolják el mondjuk Csongrád megyét, akkor a Fidesz minden bizonnyal szívesen fogadná a szocialisták aláírásait, pedig sokan vannak a pártban, akikkel nem ülne le egy sört meginni sem. Itt ugyanerről van szó. 
Bizonyos ügyekben - például a dolgozókat védtelenül a multik elé vető rabszolgatörvény ilyen - közösen kell kiállnunk mindannyiunk, a magyar polgárok érdekében. Egyértelműen ezt igényli az ellenzéki választók zöme, így a pártoknak is ezt kell tennie, és ezt diktálja a józan ész is: hogy végre felnőjünk oda, hogy ne álljon elő az a korábbi helyzet, amikor félórás különbséggel tüntetünk négyen ugyanazért.
Ez azt jelenti, hogy a kormánykritikus értelmiségnek, és civil hátországnak is hozzá kell szoknia, hogy bizony lesznek olyan ügyek, - ha úgy tetszik: olyan sarokpontok, gócpontok - amelyekben össze kell majd fogni, de ez nem jelenti azt, hogy utána nem lesznek majd olyanok, ahol identitásunkat kifejezvén saját közösségünkben magunk kell, hogy véleményt alakítsunk, cselekedjünk. Ez viszont megint nem jelenti azt, hogy el kell vágni a lehetőséget, hogy egy következő ilyen "gócponthoz" érkezvén megint összefogjunk.
Ezt diktálja a józan ész, ezt diktálja a jó erkölcs, és végső soron így haladható meg a NER szekértábor-logikája, amely azonnal éket akar verni az öntudatos polgárok közé, amint együttműködésüket látva a hatalom reszketni méltóztatik. 
Hosszú távon morálisan nagyobb vétek a mások hibáin való túllépés képtelensége miatti széthúzás, mint a megbocsátás és az újrakezdés lehetőségének megadása, mint humanista erény, és ezáltal a közös cselekvés a demokráciaellenes illiberalizmus ellenében, annak meghaladására - a magyar polgárok érdekében.

Eddig a levél, ehhez még annyit tennék hozzá, amit akkor kifelejtettem, hogy bár az utóbbi időben kommunikációs szinten háttérbe került, első körben kiakadtak az említett esküvőn buzizó vőfélyen is. Egyébként jogosan, de némileg fura ezt abban a kormánypárti sajtóban látni, ahol belefér 

  • Vona Gábor buzizása a Tényekben
  • hogy Jurák Kata arról értekezik Magyar Idők-publijában, hogy a Biblia miatt be kéne tiltani a Pride-ot
  • a köztévén pedig arról beszélnek, hogy a melegeket gyógyítani kell.

Ha topkomment-esélyes bonmot-kat szeretnék gyártani, azt mondanám, ezek a srácok nem a kisebbségekért aggódnak, hanem a konkurencia miatt, de a hitelesség mindenképp lényegi kérdés: vajon minden kormánypárti újságíró, aki kiakad ezeken, egyébként alapelvként odafigyel a kirekesztés nélküliségre? Vagy bort iszik és vizet prédikál?

A bejegyzés trackback címe:

https://fegyvertelen.blog.hu/api/trackback/id/tr214613382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pottompanna 2019.02.07. 23:35:59

Életemben nem olvastam még ilyen, olcsó közhelyektől hemzsegő gondolatokat. Ez a fajta provinciális közhely akkor is közhely marad, ha műveltséget próbál sugallni idegen szavak inokolatlan és oda nem illő puffogtatásával.

Először is a megbocsátás nem humanista erény, ugyanis az cirka 1500 évvel korábban alakult ki. A többi házi feladat, igaz kételkedem benne, de ennek ellenére amolyan humanista módon remélem, hogy be tudod lőni az évszázadot és a megbocsátás valódi letéteményesét.

Írod, hogy faszább, ha nem külön négy időpontban jártok tüntizni. Hogy 500 vagy 2000 ember van egy helyen, annak semmilyen jelentősége nincs. A fidesz három nap alatt összetrombitál egy több százezres békemenetet és attól sem lesz semmi, csak rajtatok fog röhögni a kormánypárti sajtó. Óvodás szint.

A lényeg - amit nem akarsz látni - abban rejlik, hogy 1990 óta kapja a pofájába a jobboldal a liberális megmondóemberektől, hogy kirekesztő, fasiszta, rasszista, antiszemita, idegengyűlölő, xenofób, fasiszta, homofób, soviniszta és náci. Ment a szöveg, hogy majd összeállnak a miéppel, meg a jobbikkal és az minden csak nem szalonképes. Most drága barárom visszanyalt a fagyi. A föld kidőlt a sarkából és a humanista ballib oldal mentegeti a cigány és zsidógyűlölő figurákat, mert most éppen ez áll érdekükben. Ha 7%-ért lementek kutyába, akkor mit csinálnátok kormányon barátom? Szerintem most kezdtétek megásni a saját sírotokat, amiért nem sokan fognak könnyeket hullatni.

Jakab.gipsz 2019.02.07. 23:48:02

@pottompanna:

Hitelességet reklamálnak a hitetlenek, feldobják a barna dolgot majd alá állnak.

A civil nyilvánosság hatalma, a viceházmesterek és a halas kofák hatalma, valami rémlik a dolgozónép jog-államiságából.

Populista Pista 2019.02.08. 00:02:37

Egy apró közbevetés: ennek az összeborulásnak nem az a tétje, hogy elszakítják-e Magyarországtól Csongrád megyét. Mindössze annyi a tét, hogy kinek a zsebébe dől a lóvé az erre pályázó politikusok közül. Ez úgy látszik elég erős vágykép ahhoz, hogy egy csónakba terelje a komcsit, nácit, holokauszttúlélőt és a holokauszttagadót, gumibotozottat és gumibotoztatót.

Tarka zsibvásár, ahol saját magukat árulják az ellenzéki kupec politikusok.

Ekrü 2019.02.08. 00:24:58

"Az utóbbi időben a NER legyalulta a magyar ellenzékiséget,"-Mert ugye a NER mondta az MSZP-nek,hogy hagyja Gyurcsányt puccsot csinálni a párton belül,aztán azt is a NER mondta,hogy a csődbe vitt ország és az öszödi beszéd után ne rúgja ki páros lábbal.Továbbá a NER tanácsolta Vona Gábornak ,hogy hajtson végre egy 100%-os pálfordulást aminek eredményeképpen a 20-22%-os párt jelenleg 9-10%-on vegetál.Mégis mit gondoltak?Hogy azok a szavazóik ezt majd tolerálják?Ennyire naivak(hülyék) nem lehettek.A többi, futottak még kategóriára, kár is szót vesztegetni.És igen,igaza van "pottompannának" .Miután 30 évig mást sem csináltatok mint folyamatosan náciztatok a jobboldalon mindenkit ,ezek után képesek vagytok összeállni a Jobbikkal és még mentegetni a nem szalonképes kijelentéseiket.Hát tudod....

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.02.08. 02:01:31

"Ha topkomment-esélyes bonmotokat szeretnék gyártani"

Kesves posztoló, ha már idegen szavakat használsz, akkor legalább a használatukkal és a kiejtésükkel legyél tisztában. A bonmot kiejtése "bonmó", ezért a fenti mondatodban úgy kellett volna toldalékolnod, hogy "bonmot-kat". A hibád azt jelzi, hogy halovány fogalmad sincs a szó kiejtéséről.

Látod, az idegen szavak halmozása nem a műveltségedről, hanem inkább annak hiányáról tanúskodik. :)

@Ekrü:

Nyilván Karácsonynak is a NER adta a szájába, hogy nem nácizmus, ha valaki a zsidó képviselők listázását követeli.

Dzendör Sztadiz 2019.02.08. 05:54:02

Szép próbálkozás. Csak felesleges.
Megszámlálhatalan esetben fasisztázott le, nácizott le bárkit a balliberális oldal bárkit, aki nem balliberális. Persze ezek után kemény azt hallani, hogy a zsidók listázása az nem nácizmus. Már alig várom a pillanatot, amikor még karlendíteni is fogtok.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.02.08. 05:59:35

Bárhpgy is osztotok, szoroztak, a nép nincs mögöttetek. A ballib országrontás tábora akkor se többség, ha belevesszük a jobbikos és az "igazi konzervatív" társutasokat is.

Kivlov 2019.02.08. 07:57:06

Sajnos ez a jobbik rég nem széljobb.
A Jobbiknak fel kellett volna ismernie, hogy a nemzeti radikalizmussal sosem fog kormányra kerülni (max koalícióban). Ezt el kellett volna fogadnia és addig is amíg ez meg nem történik, kívülről támogatnia orbánt. Mert orbán még mindig job, mint bármelyik ballibbant népnyúzó. Ehelyett a jobbik szembeköpte magát, csinált egy balra átot, összeállt ferkóval, és most meg csodálkozik hogyha még a Kárpátia is szóvá teszi ezt neki. Sneider, gyöngyösi, mirkóczky nullával egyenlő nemzeti radikálisok. Az igazi nemzetiek a torockai, novák, budaházy félék.

dunántúli gyerek 2019.02.08. 08:12:40

azzal mukodnek egyutt a neolippsik akivel akarnak, a lenyeg, hogy legyenek tavol a hatalomtol

ossz e fo gast!

John Doe3 2019.02.08. 08:25:15

Az ominózus rabszolgatörvényben egy szó sincs arról, hogy csak a multik alkalmazhatnék a 36 hónapos időkeretet. Szerintem az M&M-nél (ez NEM a csokigolyó, bár ezt is sokan nyalják) előbb fogják alkalmazni...

Minden ballib bérretteg 2019.02.08. 08:41:21

Örül a lelkem, hogy vadhajtásokat leszímátva emberszámba veszed az ország elsöprő többségét akik jobboldali konzervatív értékrendet tudnak magukénak.
Akik nem szeretnék hogy országukban az integrálhatatlan muszlimuk erőszakos betelepítésével párhuzamos társadalmak jöjjenek létre kerületeinkben. Hogy megtöbbszörőződjön a nők elleni erőszakok, a kábítószerrel való vissszaélések, gyilkosságok, utcai harcok száma, mint kivétel nélkül mindenhol, ahová betelepítették a migránsokat.

Szóval igazán hálás vagyok neked, hogy egy 5%-nyi Gyurcsnyista hazaárulóü nevében megbocsátod ezt nekünk néhány apróságot leszámítva !

Te barom.

:DDDD

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.02.08. 12:30:56

@Dzendör Sztadiz:

"ezek után kemény azt hallani, hogy a zsidók listázása az nem nácizmus"

Szerinted hogy hörögnének ugyanezek a Karácsony-félék, ha egy fideszes javasolta volna a zsidók listázását?

2019.02.08. 14:42:22

Látom, menetrendszerűen gyülekeznek a trollok.

states1 2019.02.09. 07:28:40

Nem komcsik vagytok, nem nácik vagytok, hanem mostantól nácikomcsik.

kivisziat 2019.02.09. 09:32:54

"A Fidesz migránsozása és muszlimozása, a Jobbik korábbi és mostani zsidózása" — plusz most az én "elmész te a jó édesanyádbazásom"...
süti beállítások módosítása