Fegyvertelen

A gyerekzáras pornónál sokkal nagyobb baj a mindenbe beleugató állam

2019. június 06. - Kristóf Tarnay

Némileg szembemenvén az ellenzéki fősodorral nem érzek igazán nagy kataklizmát abban, hogy miközben tudvalevően az internet egyharmada pornó, és ennek ellenére a szülők többsége simán odaadja a gyerekei kezébe, ráadásul úgy, hogy a most meglévő fura információs szakadék miatt vélhetően a gyerek már tudvalevően jobban tudja kezelni mint ők, na, akkor mostantól egy speciális kóddal ellátva a lineáris tévében is lehet majd pornót adni. A speciális kód azt jelenti, hogy érzékeli a készüléked egy pluszként érkező jellel, hogy ez 18 pluszos tartalom, ezért ha bekapcsoltad a gyerekzárat, akkor kódot kér rá - ez a legtöbb embernél be van kapcsolva. Ki lehet ezen tehát borulni álszent módon, de igazából semmi rendkívüli nincs benne, nem is hiszem, hogy a tévé lényegesen könnyebben hozzáférhető lenne, sőt, az én korosztályomnak mindenképpen macerásabb, mint a netről lekérhető videós tartalmak.

Ezzel szemben ugyanebben a törvénymódosítás-csomagban került elő egy másik módosítás, idézném az Azonnali.hu cikkét:

A módosítás szerint többek közt változnak az úgynevezett jelentős befolyásoló erővel rendelkező (a továbbiakban: JBE) médiaszolgáltatókkal kapcsolatos szabályozások. Utóbbiak gyakorlatilag azokat a médiumokat jelentik, amelyek sokakat érnek el, a törvény szerint egész pontosan „a legalább tizenöt százalékos éves átlagos közönségaránnyal rendelkező” médiaszolgáltatók minősülnek annak, vagyis a TV2, az RTL Klub és a köztévé tartozik ebbe a körbe.

(...)

Az új szabályozás viszont teljesen eltörli a reggeli kötelező tájékoztatást a tévékre nézve, 

az esti időtartamát pedig már korlátozza legalább húsz perc, legfeljebb negyvenöt perc hosszúságban. Viszonyításképpen: az RTL híradója kedd este például 54 perces volt, akárcsak a TV2-é.
Ez utóbbin időznék el egy kicsit, mert teljesen ledöbbentem, amikor olvastam. Azt még el tudom fogadni, hogy az állam a legnagyobb elérésű csatornákra kiszab egy minimum tájékoztatási mennyiséget, mert ez közérdek. Oké. De mégis milyen ok/szándék lehetett a jogalkotó fejében, amikor ugyanezt maximalizálta is? 
Lássunk tehát tisztán: a helyzet az, hogy az állami szabályozás megmondja, hogy egy magáncég a saját pénzén fenntartott csatornán hány percnél több híradót nem adhat, ráadásul tudvalevően mindkét érintett csatorna jelenleg ennél hosszabb esti hírműsort ad, mostantól ezt nem teheti meg. Mégis mi lehet ennek a célja, elképzelni nem tudom, ahogy védhető magyarázatot sem rá.

Számomra ez a mindenbe beleugató állam típikus esete.

Ha valakinek van elképzelése, mi lehet ennek a maximalizálásnak a háttere, mi miatt gondolta bárki ezt legitim szabálynak, írja le komment szekcióban! Úgy is fogalmazhatnék:

Ezt mégis így hogy?!

A bejegyzés trackback címe:

https://fegyvertelen.blog.hu/api/trackback/id/tr4014882016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Netuddki. 2019.06.07. 08:44:25

Reklámmal vagy a nélkül 54 perc?

Eleve nem nézek olyan műsort amit 10-20 percenként megszakítanak 10 perces reklámblokkokkal... :/

korxi 2019.06.07. 09:14:29

Birka, a feleségedet egyszer tényleg megdöngölte egy liberális?

morph on deer 2019.06.07. 09:25:33

@MAXVAL bircaman közíró:
“Az állam feladata a "beleugatás".

És az állam te vagy, ahogy látom. :)

Metálvörös 2019.06.07. 10:34:48

Lassan megérjük, hogy törvény fogja tiltani, hogy egy híroldal naponta 20-nál több hírt közöljön.

Beátrisz 2019.06.07. 10:41:56

szerintem ez nem baj, már nem is nézek híradót, mert a fontosabb hírek előtt 15-20 percen keresztül kell hallgatnom/néznem hogy ez megölte, az feldarabolta, amaz megerőszakolta, ez magáragyújtotta, abból mit szedtek ki a szemgolyója mögül, ááááááááááááá megbolondulok ettől.

Sean MacTíre 2019.06.07. 11:07:32

@korxi: nem, birka dongolt meg egy liberalis azonos nemut. Aztan rajott, hogy ezzel o buzi lett, es azota utalja oket.

lblog 2019.06.07. 11:29:07

Kösz a cikket, tényleg érdekes és érthetetlen döntés. Én ajánlanám, hogy ne nézzen senki feleslegesen TV-t. Én közel 7 éve nem láttam híradót, tejesen szükségtelen a hírek és információk összegyűjtéséhez. Erre való a világháló.

De leginkább azt nem értem, hogy a blogolók miért nem veszik teljesen figyelmen kívül az uszítók (mint pl. MAXVAL bircaman) hozzászólásit. Amennyiben senki nem törődne vele, lehetne egy jó párbeszéd a cikkekről. Helyette 6 közhelyes veszekedős hozzászólás született eddig (liberális meg buzi szavakat durrogtatva) a 9-ből, meg most az enyém pluszban, ő (ők) meg elhiszi, hogy ezzel boldog.

Visszatérve nekem a Jó reggelt, Vietnám! jutott eszembe az cenzúrázó ikerpárral, és a kötelező 20 hír hozzászólást pedig meg fogom jegyezni, mert nagyon ötletes volt...

Terézágyú 2019.06.07. 12:34:30

Minél rövidebb a "rendes híradó", annál inkább növekszik a súlya a "hírek egy percben: orbán egy szent, soros meg az ördög, és jönnek a migráncsok" típusú műsoroknak, meg a "társadalmi célú hirdetéseknek", meg a "kulturális híradó: legyünk vallásosak és szavazzunk arra, aki vallásos" típusúaknak... meg úgy eleve az M1 napi 24 órás "híradójának"...

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2019.06.07. 13:13:21

Azt senki sem tiltotta meg, hogy az RTL Klub 45 percnyi HÍRT mondjon el. És minden hírt csak egyszer. Mivel értékén véve jelenleg olyan 8-10 perc körül járnak, van még hová bővülniük.

Gonoszgólya 2019.06.07. 17:22:31

"Az állam feladata a "beleugatás"."
És úgy tűnik, a rühes fideszbuziké is. Ugye, birkageci?

Punxsutawney Mormota 2019.06.07. 17:55:34

Ezzel a TV2-nek akartak kedvezni, mivel a hírműsorok elkészítése a messze a legdrágább műfaj. Minimalizálták 20 percben, szóval innentől kezdve a TV2-n már 20:00-nál lelövik a műsort.
A jelenlegi kúszó-mászó hangulatban nem merték megtenni, hogy a TV2-re szabjanak egy törvényt, kénytelenek voltak az RTL-re is érvényeset alkotni, vélhetőleg ők is köszönik szépen az megtakarított pénzt.
Mindezeken felül az esti hiradó a legdrágább műsorsávban volt. A hirműsorok lerövidítésével nem csak pénzt spórolnak meg, hanem egyenesen dőlhet a lé a reklámokból. Ilyen eccerű ez. :D

Tomiko 2019.06.07. 21:00:21

@MAXVAL bircaman közíró: "az állam feladata a beleugatás"
Igen, kizárólag a kommunizmusban.

Tomiko 2019.06.07. 21:05:35

Szerintem a hírforrás számossága a megoldás. Van egy-két nagyon nézett, olvasott nem kormány által szabályozott médium, ezért itt a korlát valóban korlát lesz. Azonban a rengeteg propaganda felület más-más híreket tud betolni a szerencsétlen orra alá, így összességében több híridő kumulálódik azoknál, akik több helyről, de egy oldalról tájékozódnak. Tehát a saját birkanyáj irányítható marad.

szepipiktor 2019.06.08. 08:25:48

Gyakorlatilag nem is bánnám.
A világon kétféle ember él, az egyik vlami perverzió okán hírfüggő, folyamatosan politzál, a másik, a többség viszotn éli az életét és időről időre adott időpontban "közli" a véleményét.
Nálunk számos "szakma" a rendszerváltás óta terrorizálja a társadalmat, gondoljunk az ögyvédekre, napjainkban a HR, marketing vagy a PR szakmára és fokozottan a médiára, amiben ma három ostobaság kapható folyamatosan: politika, reklámok és sorozatok.
Mindhárom célja az emberek lebutítása, a biznisznek és a politikának alárendelése.
Ráadásul ma nincs is hiteles hírműsor egyetlen tévéban, újságban vagy portálon sem, hiszen ezek 99%-ban az egyik oldal propagandaeszközei, a maradék esetben meg biulvár.
Vajon tényeleg az rtlk-s, tv2-s, atv-s hullás, gyilkosságos, balesetes szpotok kellenek? Ha nincs itthon tömeghalál, hát keresnek egyet-kettőt Indiából vagy a Lakatlan szigetekről. Ha orbán vagy az ellenzék éppen nem mondott valami ostobaságot, akkor kapunk Dél-Lábatlani bozótharcos vezérről egy érdektelen szenzációt.
.
A posztot meg nem értem.
Eddig azért ugatott folyamatosan az ellenzék, hogy a média a kormányé.
Ha korlátozzák a hírműsorokat, akkor azzal a kormányporpaganda csökken.
Vagy az sem jó? Mindegy, csak köpni lehessen?

Minden ballib bérretteg 2019.06.08. 09:44:24

Kristófkám, sokkal jobban járt volna mindenki, ha a te kezedbe is nyomtak volna valami eszközt, amivel a pornóhoz hozzáfértél volna.
Valószínűleg nem lettél volna ilyen frusztrált gyűlölködő gyökér.. :DDD

Dan da Man 2019.06.08. 10:40:20

@Punxsutawney Mormota: "mivel a hírműsorok elkészítése a messze a legdrágább műfaj."

Nem a baszogatás kedvéért, de ezt légyszíves támaszd alá valamiféle bizonyítékkal. Mert én nem így tudom, és a józan paraszti ész sem ezt diktálja. De nyitott vagyok arra, hogy tanuljak valami újat. Köszi!

Dan da Man 2019.06.08. 10:44:37

@lblog: Tudod, vannak olyan blogok, ahonnan kibaszták az összes ilyen trollt (akik egy egész rövid listán összegyűjthetők egyébként megfigyeléseim szerint), meg valószínűleg az összes avatárjukat is. Azóta ezeken a helyeken értelmes diskurzus folyik, és ha valaki kulturáltan ellenvéleményt fogalmaz meg, azzal is beszélgetnek. Csak uszítás, meg lipsizés, meg zsidózás, meg ilyenek nincsenek (és a másik oldali megfelelőik sem).
Mióta ezt láttam, azóta gondolom úgy, hogy a szólásszabadság egy idejétmúlt intézmény, mert vannak, akik a szólás privilégiumával nem tudnak/nem képesek élni/csak visszaélni tudnak.

Punxsutawney Mormota 2019.06.09. 13:12:20

@Dan da Man: Csak abba gondolj bele, hogy mondjuk normál esetben egy hirműsor kb 20-22 riportból áll. Még ideális esetben is, ennyi interjút, hírt stb-t, harmadannyi riporter állít elő. Mindegyikhez tartozik, egy-egy operatőr, sofőr. Nagyobb eseményekre, vagy ahol a terv szerint valamennyi látható a riporterből fodrász, stylist is kivonul. Autók, közvetítőkocsik, helyszíni bejelentezésekkor műholdas adás. Ráadásul két-három hirszerkesztő van 24 órában műszakban, akik a hireket böngészik. Összeségében véve, egy átlagos, üzleti alapon működő tévécsatornánál, 100-120 ember csinálja a hireket.
Vélhetőleg ennél kevesebb is meg tudná csinálni ugyanezt a munkát, de a kereskedelmi tévék mindig is zseniálisan tudtak vízfejet növeszteni.
süti beállítások módosítása