Fegyvertelen

A nácikkal vitázó libsik nemzetegyesítéséről

2021. március 05. - Kristóf Tarnay

Vita a vitáról.

Hang vagy! (Második Reformkor alapítvány, YouTube)

Az első ok tehát ez. Szörnyű az, hogy már nem csak kettő, de sok Magyarország él párhuzamosan, akik szóba sem állnak egymással.

Már nem lehet vitázni hírekről, mert a hírforrás függvényében vagyunk hajlandók elolvasni egyáltalán azokat, már rég nem konszenzusos tények megítéléséről folyik a diskurzus, hanem alternatív univerzumok igazolnak vissza bennünket abban, hogy az általunk befogadott és évek óta nekünk építgetett világmagyarázaton nincsen rés, az továbbra is kielégítő, tökéletes, az az egyetlen igazság, amit hihetetlen, hogy ez a többi elbutított proli nem ér föl végre ésszel.

1_hjd0l4rrltz9ye-vbljonq.jpeg

Illusztráció: Mika Baumeister (Unsplash)

Nem mondom, hogy itthon nincs vita, de azért két fehér hollót veszel a jófogáson, mire meg tudsz nézni egyet.

Talán idealizmusom részét képezi és egyedül vagyok ezzel, de amennyire időm és kapacitásom engedi, szeretek többféle újságot olvasni, szeretem a különböző véleményeket meghallgatni és általában olyan előjellel szoktam őket befogadni, hogy ezeket olyan magyarok írják, akikkel egy országban élünk, ugyanazt a minket körülvevő valóságot szemlélik, csak éppen más szemmel. Még szerencse egyébként, rendkívül tudom unni a “mindenben egyetértünk, drága uraim!” típusú műsorokat. Tehát mellékes, de számomra fontos érv, hogy egyszerű intellektuális igényem is van a vitára.

A bejegyzés trackback címe:

https://fegyvertelen.blog.hu/api/trackback/id/tr7116451434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2021.03.06. 12:13:23

Így nem leszel hosszú életû "liberálisként". Ma a liberalizmus leginkább balliberalizmust jelent, ami kb. arról szól, hogy a szólásszabadság az, ha mindenki aki egyetért velünk, beszélhet. Aki nem ért velünk egyet valamiben az orbánbérenc, esetleg náci, ezért aztán irtandó, aki pedig irtandó azzal nem beszélünk. A fõ oka pedig ennek az, hogy ez a mai úgynevezett liberális vonal igazából a sztálini baloldalból nõtte ki magát, leginkább azért mert a valódi baloldal mint olyan - legalábbis itt a világ nyugati felén - megbukott. Egyrészt azért, mert ha munkásosztályt keresel, Kínába kell menned, itt max. munkavállalók vannak, akik viszont elég nehezen terelhetõk közös akolba. A másik probléma a baloldallal, hogy eszköze sem nagyon van a globalizáció közepén. Ha valahol nagyon ugrálnak a sztrájkokkal, akkor a multi simán kiviszi a termelést egy másik országba. Ezért aztán az elvtársak elkezdték a dolgozó átlagpolgár helyett a mindenféle marginális, vagy nem annyira társadalmilag hasznos kisebbségek jogait védeni ezerrel. De ezt mint kommunista nemigen lehet, ezért lettek õk "liberálisok". Vagy szocdemek, zöldek, stb. Ami a közös, az a sztálini idõkbõl maradt, mélyen gyökerezõ antiliberalizmus.

Érdekes módon, egy "náci" szélsõjobbos irányból valahogy sokkal ritkábban találkozol olyannal, hogy ne beszélj ilyen vagy olyan balliberális vagy akár valódi baloldali vagy valódi liberális emberrel, mert hogy õ olyan. "liberális" oldalon viszont annál inkább láthatsz ilyet. Ahogy a ballib blogot onnan lehet megismerni, hogy vagy nem lehet hozzászólni, vagy esetleg csak fészbúkkal.

Kristóf Tarnay · http://fegyvertelen.blog.hu 2021.03.06. 12:29:37

@midnight coder: Én jobbliberális vagyok :)

chrisred 2021.03.06. 17:30:07

@midnight coder: Pont fordítva, Európában pont a sztálini, ázsiai kasztrendszerű kommunizmus bukott meg. Ahol csak az ún. munkásosztálynak lehetnek kollektív jogai, egy munkás nem számít, az csupán egy dolgozó hangya a bolyban, akinek csupán kötelességei vannak. A baloldaliság európai formája a szociáldemokrácia, ami pusztán a polgári társadalom keretein belül minősül baloldali szemléletnek, és a skandináv országokban lehet példákat találni rá.

BiG74 Bodri 2021.03.06. 23:04:44

@midnight coder:
A mai liberális oldal a sztálini baloldalból nőtte ki magát?
Beteg vagy ember? Agyadra ment a sok illiberális baromság?

@Kristóf Tarnay:
Akár náci vagy, akár nem, a vita tényleg többről szól, mint a másik meggyőzése. Amibe nem gondolsz bele, hogy a vitát hallgatók jelentős része is szelektíve hallgatja a vitát. Azaz sokan pont kicsit sem kiváncsiak arra amit mondasz, mert csak az a lényeg amit a másik mond, és lehet ez fordítva is, bár liberális az nem ilyen, viszont a náci az abszolút.@Kristóf

Kristóf Tarnay · http://fegyvertelen.blog.hu 2021.03.07. 02:30:01

@BiG74 Bodri: Természetesen nem vagyok náci, polgári, piacpárti liberális vagyok, ezt jelenti a jobboldali liberalizmus - mondjuk Mises vagy az osztrák iskola követése. Persze, sok ember csak azért hallgat politikai műsorokat, hogy a saját ideológiáját alátámassza, visszaigazolják neki, ez szomorú, de ez ellen én kevés vagyok, hogy tegyek. Mindenesetre annyit tudok tenni, hogy a saját nézőpontomat, mint a sokból egy alternatívát, megjelenítem, hogy akinek ilyenre igénye van, végiggondolhassa. Ezt megteszem, pont vasárnap jön ki a Hang vagy új része, amelyben szereplek :)

BiG74 Bodri 2021.03.07. 06:37:16

@Kristóf Tarnay:
Ne haragudj, egyáltalán nem gondolom, hogy helytelen lenne az elképzelésed, sőt szerintem pozitív.
Mindössze arra kívántam utalni, hogy teljesen más dimenzióban játszol mint egy az erőszakot alap stratégiának tekintő ellenfél, akinek a saját olvasatában ellenség vagy.

midnight coder 2021.03.07. 08:24:06

@chrisred: A baloldal eredetileg arról szólt, hogy a munkások érdekeit védik a tõkésekkel szemben. Ezt vitték el a falig Leninék és Sztálinék. De az nem jelenti azt, hogy a nyugati szocdem nem ugyanezt csinálta eredetileg, csak a tõkések fõbelövése nélkül.

midnight coder 2021.03.07. 08:28:04

@BiG74 Bodri: A nyugati baloldalból nõtte ki magát. Ahogy nálunk pedig a reformkommunistákból, akik pedig a rákosista, majd kádárista pártállamból, bár nálunk hozzájött az SZDSZ is. De a nyugati baloldalon is voltak anno érdekes kis csapatok, lásd Vörös Hadsereg Frakció.

midnight coder 2021.03.07. 08:44:25

@BiG74 Bodri: Amúgy persze az átlag nyugatnémet balfék komcsi valószínûleg azonnal benácult volna ha megtudja hogy mi zajlott a vasfüggöny mögött valójában, de hát azért voltunk mi, hogy ne tudja meg. Ugyanakkor, ha Sztálin elvtársnak összejött volna Nyugat-Európa elfoglalása, akkor biztos vagyok benne, hogy lett volna akkor és ott is elég brendelmatyi a pártállam megszervezéséhez, és elég izomagy is a megvalósításához.

chrisred 2021.03.07. 09:44:44

@midnight coder: Nem, a baloldal a társadalmon belüli egyenlőség eszméjét vallja, és ezt szociális jellegű intézkedéseken keresztül igyekszik megvalósítani. Ennek két formája alakult ki, azok, akik ezeket az általános szociális jogokat a polgári társadalom keretein belül akarják megvalósítani (ez a nyugati szociáldemokrácia), a másik irányvonal, akik eleve elutasítják a magántulajdonon alapuló (polgári) társadalmi viszonyokat. Ez utóbbi a gyakorlatban olyan országokban alakult ki és jutott hatalmi helyzetbe, ahol eleve nem léteztek, vagy csökevényesen a polgári társadalmi viszonyok (leginkább Ázsiában jellemző).
süti beállítások módosítása