Fegyvertelen

Miért orbitális bullshit a Xixo műanyagtalanítása?

2021. március 05. - Kristóf Tarnay

A leggyengébb termék másfél literes verzióját törölték, amely egyszerűen túl rossz ahhoz, hogy bespájzolj belőle.

Van egy közepes minőségű, de az ár-érték aránya miatt és elképesztő marketingköltség mellett azért valószínűleg nem rossz számokat produkáló márka, ezek a Xixo szénsavas üdítői. Nem a teákról beszélek, azok egészen meglepően jók, a csillagvirágos és a téli meggyes kifejezetten finom. De a szénsavas Xixo-termékek — kóla, kóla zéró, narancs, citrom — nagyon középszerűek, a kóla zéró kifejezetten rossz, a többi nagyjából az átlagos sajátmárkás, alsó polcos szénsavas üdítők szintjén mozog.

1_rr4pfmvfqb5pm4whcewtyw.jpeg

A nagy marketingköltség (X-Faktoros termékelhelyezések, szponzorációk) és az egész jó elérési lehetőségek (rengeteg hűtő, display, stb.) mellett vélhetően az impulzusvásárlásokkal ezt kis, 0,33-mas fémdobozos kiszerelésben ennek ellenére is el tudják adni. Ez azt jelenti, hogy szomjas vagy, meleg van és a benzinkúton, a hipermarket pénztárban megveszed. Ez azonban a másfél literes verziónál kizártnak tűnik, hogy működjön. Az túl nagy ahhoz, hogy stabilan impulzus alapon megvedd, ahhoz pedig, hogy otthonra bespájzolj belőle, egyszerűen nem elég jó. Na, és a másfél literes verziók vannak műanyag palackban, hiszen értelemszerűen ezt nem lehet aludobozban eladni és ezt nem fogják gyártani mostantól.

Ugyanis sokaknak elkerülte a figyelmét, de fontos: csak a szénsavas Xixo termékekre vonatkozik a döntés. Nem a Xixo teákra tehát — aminek egyébként örülök, én is veszem másfeles kiszerelésben -, amelyek elég jók ahhoz, hogy eladhatók legyenek nagyban, hanem a másfeles kólára, narancslére, stb. Nyilván nem ismerem a cég adatait, de ha tippelnem kéne, egyszerű racionalitás ezeket nem tovább gyártani, de egy ügyes PR-es meglátta benne a lehetőséget a zöld kampányra, amit megfejeltek egy Coca-Colának való beszólással. A Hellt ez a dolog nem érinti, mert egy rövid kitérőt leszámítva nem nagyon árulták palackban, a sikeresebb nagy kiszerelésű Xixo-márkát sem, csak a vélhetően leggyengébbet, ellenben az egész kommunikációját nagyon kitalálták.

A cikk eredetileg a korábban használt Medium felületemen jelent meg, mivel nem az összes írásomat hoztam át, tekintsd meg itt!

A bejegyzés trackback címe:

https://fegyvertelen.blog.hu/api/trackback/id/tr2516451450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2021.03.06. 09:12:03

Alapvetõen pedig ez nem egy rossz irány, feltéve persze hogy az összes üdítõspalack/doboz tényleg szinte 100%-ban újrahasznosítható. Ha már nem csapvizet iszik az ember (és ez azért jó pár helyen nem alternatíva ahol a pocsék állapotú hálózat miatt eleve fura a víz íze, és ezt még megfejelik klórral úgy hogy füstöl a víz amikor megtöltöd vele a poharad) akkor ez jobb ötletnek tûnik mint a PET palack.

kunzoo 2021.03.06. 12:53:28

@midnight coder:
Szerintem a a fő baj hogy szép lassan eltűnnek a közterületekről a kék közkutak. Mikor gyerekként mentem haza a suliból három kútnál is ihattam. Most már egy sincs. Ezért kell ez a sok műanyag szemét.
süti beállítások módosítása