Fegyvertelen

A Momentum szórakozóhely-bojkottjáról

2018. július 26. - Kristóf Tarnay

Az, hogy az ember nyolc éve a NER-ben él, az elsősorban azt jelenti, hogy megpróbálja ép ésszel kibírni ezt az egészet. Már az utcára nem lehet kimenni sorosozós plakátok nélkül, ha az ember a médiában dolgozik, naponta többször végig kell kínlódnia azokat a borzalmas betűhalmazokat, amelyeket a kormánypárti holdudvar médiának csúfol, vagy civil aktivistaként reggel az ATV-ben is adásba kerülés előtt azt kell végig néznie, hogy Kárász Róbert milyen csillogó szemekkel lapszemlézi a reggeli Magyar Időket. A NER mindent leuralt, gyakorlatilag két lépést nem tudok úgy tenni, hogy ne használjak valamit, amin most vagy az elkövetkező években már „Mészáros Lőrinc” valamely cége gazdagodna.

És akkor most ezek után azt mondjátok nekem, hogy még akkor is erre gondoljak, amikor este leülök meginni egy sört egy stresszes, fárasztó nap után. Mert igen, sajnos igazatok van, a szórakozóhelyek jelentős része is NER-tulajdonban van, sőt: tovább megyek. Az ember valószínűleg olyan hazai zenei fesztivált sem talál, ahol nem az MVM és az MTVA a fő szponzorok, és ahol a nagyszínpadtól húsz méterre nem a Paks kettőt népszerűsítő kamionba botlasz bele. A legtöbb nagyobb szórakozóhely nettó NER-kompatibilis, az A38-on lemegy a WNTS, de amúgy a hét nagy részén ott forog a Petőfi tévé. Nálunk Szegeden is az egyik legjobban berendezett szegedi kis kocsma is tudtommal egy fideszes úr tulajdonában van, és bár tartottam már ott független diákparlamentes rendezvényt, bizony ezzel a tudattal kell sajnos ott esti csapoltsörömet kortyolgatnom.

Mert erről szól ez az egész ország. Gyakorlatilag ezzel kelünk fekszünk, nem csak a szórakozóhelyeink, eseményeink, fesztiváljaink NER-kompatibilisek, de lassan az egész országra kitehetjük, hogy tulajdonos: Mészáros és Mészáros Kft. Ne értsetek félre, nagyon klassz, hogy vannak olyan alternatív helyek, mint Pesten az Auróra, vagy nálunk a Grand Café, és tényleg felháborító, ha a hatalom megpróbálja megfojtani őket (más kérdés, hogy ez utóbbit épp lehet, hogy a Botka-féle balos önkormányzat zajrendelete fogja megtenni akarva-akaratlanul is). Ugyanakkor ezek a helyek nem kezelhetők egy szinten azokkal a helyekkel, amelyeket szerintetek most bojkottálni kell a tulajdonosuk miatt.

A legtöbb ember nem arra gondol este egy sör kortyolgatása közben, hogy az adott helyről hova folyik be a haszon, nem is tudja. Sajnos én is ahhoz a kisebbséghez tartozom, aki tudom, és ha időről-időre eszembe jut, és egy zenei fesztiválon is, ha koncert közben meglátom az MTVA-logót a színpad tetején a molinón, akkor tudok bosszankodni a teljes leuraláson. Csak az a helyzet – és ezt mondtam a CBA- és a Heineken-bojkottra is anno – hogy ez már ép ésszel nem bírható. Lehet ezt csinálni, csak akkor az ember a végén tényleg bele fog őrülni az egészbe, és értelme sincsen, hiszen az adott oligarcha nyilván nem azon a két sörön és egy unikumon fog megbukni, amit te nem vettél meg ott nála, egyszerűen azon túl, hogy most a témát lehet csámcsogni egy pár hétig abban a pár tévéstúdióban, ahol még erre igény van, ennek abszolút semmi értelme.

Tetszettek volna kormányt váltani, vagy tetszenének ezen agyalni a jövőre nézve, és akkor ennél komolyabb eszközeik lennének az oligarchák visszavágására, de ez így nem megy. Lehet ellenzékiként tevékenykedni, kell is, de az ellenállás nem emésztheti föl az embert magát.

A bejegyzés trackback címe:

https://fegyvertelen.blog.hu/api/trackback/id/tr114143777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Balint Szolga 2018.07.26. 16:56:55

"Tetszettek volna kormányt váltani, vagy tetszenének ezen agyalni a jövőre nézve, és akkor ennél komolyabb eszközeik lennének az oligarchák visszavágására, de ez így nem megy. Lehet ellenzékiként tevékenykedni, kell is, de az ellenállás nem emésztheti föl az embert magát."
Alapból én is elvetném ezt az ötletet,de a Momentum jelenleg nem nagyon tud mást tenni, hisz a parlamentbe nem kerültek be (nem is fognak soha ha így folytatják, gondolok itt a bukott Fekete Győr újraválasztására). Persze nem ez az egyetlen módja hogy az ember játssza az ellenzékit, de egy kreatív megoldás, ami sajnos nem fog működni a való életben, iskolapéldája a "fejben de jól hangzott" eseteknek.
Az utolsó mondatokra pedig csak annyit, hogy te tudod pontosan a legjobban, hogy a kormányváltás közel esélytelen, szabad vidéki sajtó nélkül. Ameddig a falukban, kisebb városokban a NER-okrácia fog uralkodni, addig csak a "szórakozóhely listázás" lesz a legtöbb, amit a Momentum tehet.

Kristóf Tarnay · http://fegyvertelen.blog.hu 2018.07.26. 18:08:45

@Balint Szolga: A Fenét. A jelenleg leghasznosabb dolog, amit tehet az ellenzék, ha ugyanazt teszi, ami a Momentumnak már egyszer sikerült: agenda-setting, közbeszéd-tematizálás. Kiválaszt egy fontos ügyet, amelyet következetesen tol legalább 2-3 hónapig, amikor aztán ki lehet futtatni mondjuk egy népszavazási kezdeményezésre. Fel lehet ehhez függetlenül maradt médiumokat. Nem mondom, hogy nincsenek próbálkozások ilyenekre, de hamar elhalnak vagy mert elunják, vagy amikor elkezdi kóstolgatni a propaganda. Pedig nézzük csak meg ezt: www.portfolio.hu/vallalatok/paks-2-a-tobbseg-nem-ker-belole-ketharmad-az-orosz-hitel-ellen.292594.html és képzeljük el, hogy fordítva a Fidesz ellenzékben mennyire kihasználná ezt, mekkora ellenkampányt építene föl rá.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.27. 06:00:22

Milyen oligarchák, milyen bojkott?

A kisemberek a ballibeket bojkottálták ápr. 8-án.

Minden ballib bérretteg 2018.07.27. 14:57:46

Szuper ötlet..

Remélem a jobboldali média is listázza a ballib potentáltak helyeit.
Kösz hogy elkezdted a ballib seggnyalók listázását önként, az Aurórával, és a Grand Caféval.

Aztán majd mindenki a szavazata szerinti helyre megy. Oszt megszopjátok ezt is, mint minden mást.. :DDD

Minden ballib bérretteg 2018.07.27. 15:00:53

@Balint Szolga:

"kormányváltás közel esélytelen, szabad vidéki sajtó nélkül. "

Marhaság. 2010-ig szinte csak ballib seggnyaló média volt, vidéken és Budapesten, írva és nyomtatva. Mégis buktak az elkúrók.

Megjegyzem soha nem volt ennyire kiegyensúlyozott a média.
TV2, ATV, Hír-TV kontra RTL, M1, Duna
Népszava, Hvg, 168 óra, Magyar Nemzet kontra Magyar Idők, Ripost, Magyar Hírlap
Index kontra Origó

Persze értem, hogy a ballib véleménydiktatúrába nem fér bele a különvélemény, de szerencsére meg kell szoknotok, hogy nem csak a ballib alternatív valóság kap teret, és nyilvánosságot.

VT Man 2018.07.27. 15:01:31

@Kristóf Tarnay:
"Kiválaszt egy fontos ügyet, amelyet következetesen tol legalább 2-3 hónapig, amikor aztán ki lehet futtatni mondjuk egy népszavazási kezdeményezésre."

Aha.
Legjobb esetben ezzel lehet valasztast nyerni.

Es utana? Majd utana is jon az "egy-egy fontos ugy, egy-egy nepszavazas", kozben meg az orszag csodbevitele? Baloldali modra?

midnightcoder2 2018.07.27. 15:02:15

"Tetszettek volna kormányt váltani, vagy tetszenének ezen agyalni a jövőre nézve"

És akkor lecserélhetnénk az egyik csapat oligarchát egy másik csapat oligarchára.

Kristóf Tarnay · http://fegyvertelen.blog.hu 2018.07.27. 15:10:19

@midnightcoder2: @VT Man: nem tudjuk, hogy lenne-e az ő esetükben is oligarcha, hogy szétlopnák-e az országot ugyanígy, hogy elrontanák-e, hogy rosszul kormányoznának-e. Nem tudjuk. Egyvalamit viszont tudunk, hogy a jelenlegi Orbán-éra megteszi mindezt.

efi 2018.07.27. 16:40:34

@Minden ballib bérretteg:
A különvélemény belefér, de a folyamatos hazudozás és agymosás (ami nálad eredményt is ért), nem.

Girhes Joe 2018.07.27. 17:14:46

@Kristóf Tarnay:
Mondjuk ha átaludtad 1994-1998-at és 2002-2010-et, akkor nyilván nem tudhatod...

Aki meg 1990-ben is már öntudatánál volt és itt élte a mindennapjait, annál az elmúlt 28 év után már őszintén édesmindegy, hogy ki milyen marhaságot ír az óriásplakátokra (legyen az kormány, ellenzék, vagy reklámozó multi), milyen logó jelenik meg egy rendezvény kivetítője fölött, vagy épp egy Strabag, egy Közgép, vagy egy Mészáros feliratú útépítést kell épp kerülgetnie. Normális embernek az ilyenek nem lépik túl a "háttérzaj" fogalmát, foglalkozik inkább a saját munkájával, családjával, meg önmaga boldogulásával.

Az meg már tényleg önsanyargatás, ha valaki direkt számontartja, ki az adott kocsma tulajdonosa, amikor igazából még logók formájában se hirdeti semmi, de azért elmegy oda, és azon duzzog, hogy fúj, hová szavaz a tulaj. Az emberek 99%-át két választás között vagy egyáltalán nem érdekli a politika, vagy csak annyira, amennyire a saját személyes életükre befolyással tud lenni. A logó vagy a plakát messze nem ez a kategória.

Lógás Hugó 2018.07.27. 19:37:58

"Mert erről szól ez az egész ország. Gyakorlatilag ezzel kelünk fekszünk, nem csak a szórakozóhelyeink, eseményeink, fesztiváljaink NER-kompatibilisek, de lassan az egész országra kitehetjük, hogy tulajdonos: Mészáros és Mészáros Kft."

Elég szar lehet ha ez tölti ki az életed....
A hétvégén egy rendezvényen voltam, szóba se került a politika. Pedig van még DK-s polgármester jelölt is a társaságban. Ezzel az erővel szóba se kellett volna vele állnom nemhogy sörözni....
Amúgy kormánypártiként is azt mondom hogy szüksége lenne az országnak egy erősebb ellenzékre... De még előjele sincs.
Régebben láttalak egy műsorban a Kálmán Olgánál. Azt hiszem még a Para Kovács volt ott. Mintha egy heti-hetest néztem volna. Semmi mást nem csináltatok mint Orbánon gúnyolódtatok óvodás módon.... Kicsit nem figyelsz oda, elszaladnak az évek, és már csak Farkasházy szintű humoreszkeket írogatsz a blogodon....
Orbán meg a hatodik ciklusát tölti...
Hogy lesz így ellenzék?
süti beállítások módosítása