Fegyvertelen

A gyerek nem kampányeszköz!

2017. november 10. - Kristóf Tarnay

Az iskolában nem szabad poltizálni!

Ezzel a szöveggel nem csak rendezvényeket tiltanak meg igazgatók és helyetteseik, a Független Diákparlament, és egyéb ngo-k plakátjait szedetik le, de még a klasszikus közéleti társalgásra is rendre ferde szemmel néznek. Pedig poltizálni ma a legtöbb iskolában rendre visszatérően nem csak lehet, de kötelező is. Csak persze mindig az aktuális hatalomnak megfelelő irányba.

Most legutóbb egy nagykanizsai gimnáziumban történt meg: tanítási időben tartott előadást végzős gimnazistáknak az államtitkár. Akik pedig ott ültek, és hallgatták csöndben, mert kénytelenek voltak ezt tenni. Mivel tanítási idő, ellenkező esetben minimum igazolatlant kapnak, rosszabb esetben beírást is, arról nem is beszélve, hogy tudjuk, milyen az oktatási rendszer, érettségi előtt összeveszni valamelyik tanárral, aki akár még vizsgáztathat is, nem a legjobb ötlet.

A kormány kedvenc agitprop-fordulatával élve ez felháborító. De most tényleg. Ugyanis nem először, és valószínűleg sajnos nem is utoljára fordul elő ilyesmi. A Független Diákparlament éves, komplex oktatási javaslatcsomagjába idén, és tavaly is beleírtuk, kértük, hogy végre legyen jogszabály, ami rendezi ezt a kérdést.

Azaz tiltsák meg, hogy politikusok oktatási intézményeken keresztül kis- és fiatalkorúakat: iskolásokat és óvodásokat (!!) politikai díszletként használjanak visszaélve kiszolgáltatott helyzetükkel! Ebbe beleértendő minden avató rendezvény, politikai beszéd, és aktuálpolitikai tartalmú megemlékezés is.

A teljes javaslat kifejtéssel és indoklással itt olvasható, az oktatási kormányzatnak megküldött anyagra idén már választ sem kaptunk, csak némi sorosozást, de ettől még a Független Diákparlament a jövő pénteki alakuló üléssel idén is feláll, hogy összegyűjtse a diákok véleményét, és eljuttassa azt az oktatási kormányzathoz és a közvéleményhez. Most vasárnap pedig a Kelet Kultban lehet kérdezni tőlünk, és a többi lesorosozott diáktól.

Nem mi hoztuk létre, de maximálisan egyetértünk az alábbi oldal célkitűzésével.

A szerző a Független Diákparlament képviselője

A bejegyzés trackback címe:

https://fegyvertelen.blog.hu/api/trackback/id/tr2413231173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

István Tamasi 2017.11.11. 06:41:39

Kérem hozzák nyilvánosságra, hogy miről beszélt Cseresnyés államtitkár akötelező tanítási időben.

Kristóf Tarnay · http://fegyvertelen.blog.hu 2017.11.11. 20:56:03

@István Tamasi: Egyetértek! Sajnos nekem erre nincs lehetőségem.
süti beállítások módosítása