Fegyvertelen

A Magyar Idők tájékozódhatna, mielőtt savazni akar

2018. január 08. - Kristóf Tarnay

Kicsit unom már, hogy a blogom felét Habony Árpád tematizálja, de ez a bejegyzés erre a véleménycikkre reflektál.

Gyetvai Viktor a Független Diákparlament alapítója, szervezője, nem diákönkormányzati vezető, nehezen is lehetne az, hiszen már egyetemista. Nem diktált le senkinek semmit, mi, a videó szereplői – ellentétben a kormánymédiával – képesek vagyunk önálló gondolatok megfogalmazására, nem kell azt nekünk tollba mondani. Talán ezért is kár, hogy az iskola inkább kiöli a kreativitást, és az egyediséget az érettségire legkésőbb, minthogy erősítené azt. De erről majd 19-én.

Szóval saját gondolatainkat mondtuk fel, Viktor is ezt tette. Sokféle iskolatípusból sokféle nézőpontot megjelenítve. A média nagyrészén a rövidebb, első virális videónk jelent meg, a hosszabb verzióban tanárok és egy szülő is mellénk áll, és kiáll céljaink mellett.

090cd460-091c-487f-8af6-23eedce7ceb4.pngEzen a werkfotón Viktor épp saját magának mondja tollba a szöveget

A sztrájk sosem azonos a munkakerüléssel. A Magyar Idők munkatársai sem azért mondtak fel anno a Magyar Nemzetnél, mert nem akartak dolgozni, hanem mert ezzel ki akartak valamit fejezni. Ugyanígy tesz a munkahelyi sztrájk, amely egy erős véleménykifejtés, figyelemfelhívás a problémákra. És ilyen volt tavaly februárban az akkor szülők által szervezett diáksztrájk, amellyel valóban nem mindenki értett egyet, de egy jó figyelemfelhívási eszköz volt.

Most, amikor elsőként a közösségi médiában megjelent posztokból spontán szerveződni kezdett egy újabb demonstráció az oktatás problémáiról, ugyanezt az eszközt találták ki az ötletgazdák. Ha sokan, jól kifejezetten és felvállalva emiatt maradnak távol, az fel tudja ébreszteni a közvéleményt, és utána a tüntetésen el fognak hangozni a részben a videókban is beharangozott problémák.

Az efféle „sztrájk” természetesen csak opció, hiszen a délutáni-esti diákdemonstráción természetesen az is részt tud venni, aki ehhez nem csatlakozik, és ugyanannyira várjuk ezen diáktársainkat is természetesen. Valamint a sajtó kedves munkatársait, hogy esetleg kérdezzenek meg bennünket is, mielőtt rólunk írnak (vö.: „velem beszélj, ne rólam”).

U.I.: Idézném egyik szakgimnazista ismerősöm véleményét a cikkről: „van olyan iskola, ahol kémiaórán szoktak kísérletezni?”. Nincs baj az oktatásban, uraim, ugye?

A bejegyzés trackback címe:

https://fegyvertelen.blog.hu/api/trackback/id/tr1313559847

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csobi2011 2018.01.09. 10:13:02

Szóval a vizsgaidőszakban néhány egyetemista megint forradalmárnak hiszi magát. Ez már elég uncsi. Az meg külön nevetséges hogy azt hiszik majd épp ők mondják meg a tutit az oktatásról. Az ezzel foglaljozó akadémikusok meg mind hülyék. Már ebből is látszik hogy ez egy libsi kezdeményezés. Ők szokták azt hinni magukról hogy mindenben igazuk van és aki ezzel nem ért egyet az hülye. Ez a libsi féle demokrácia felfogás.

Rettegek mert ballib vagyok 2018.01.09. 10:26:21

Ezek a problémák meglehetősen általánosak, és az elmúlt évtizedekben minden országban lehetne ezokból bármely nap lógni a suliból.
Különösen 2002-2010 között mikor a legnagyobb forráselvonás, és iskolabezárások dúlták szét az oktatást, miközben Gyurcsány a Tankönyvkiadót haverjának privatizálta.

Ti politikai kampányt csináltok a ballibek utasítására.
Választási kampányt.
Csak nem értem miért hazudsz ?

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.09. 10:31:34

Egy ballib akció az egész. A CEU-s tüntik megbuktak, most ez van.

Eleve ez a ballibek érvrendszere szerint "politikai pedofília", hiszen gyerekekkel kampányolnak.

Kristóf Tarnay · http://fegyvertelen.blog.hu 2018.01.09. 10:34:53

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Először is, egy 70 ezres tüntetésre mi alapján mondható, hogy megbukott volna? Nagyon régen volt ekkora demonstráció itthon bármiért.
Másrészt politikai pedofíliát a kormánypárt, és az ellenzék nagy része végez, amikor tényleg gyermekekkel kampányol (lásd: óvodások avatóünnepségen pl.), de amikor egy diák önként részt vesz egy rendezvényen, ráadásul pont annak a Független Diákparlamentnek a társszervezésében, amely már két éve kéri az Emmi-t, hogy ezt a kérdést jogszabályban rendezzék (lásd: diakparlament.hu/polrendezveny - ezt a javaslatot pont én írtam), mégis miért lenne az?

Kristóf Tarnay · http://fegyvertelen.blog.hu 2018.01.09. 10:40:03

@Rettegek mert ballib vagyok: Valóban ezek összefoglaló jellegű problémafelvetések. A társszervező Független Diákparlament konkrét javaslatai az előző tanév munkája nyomán itt olvasható: diakparlament.hu/2017-2
Miért lenne kampányrendezvény? Ha egy évben országgyűlési választásokat tartanak, akkor semmi más közéleti téma kapcsán nem szabad demonstrációt szervezni?

sas70 2018.01.09. 10:50:50

Több pénzt kap az oktatás, hát persze! Akkor mi a probléma?

Marika néni kétszer annyi pénzt ad Pista bácsinak, aki a kocsmában ugyan abból a tablettás vinkóból issza a fröccsöt, mint eddig, csak most nem kisfröccsöt iszik, hanem nagyfröccsöt.
Na ez a színvonal különbség!

Szűtté mamá? Szűjjé! 2018.01.09. 10:52:49

@Kristóf Tarnay: Figyelj. A fideszes agitprop nickek már felszólítás nélkül is tudják a dolgukat. Ha a kormányt kritizálja bárki, az egyből ballib lesz, meg Soros pénzeli ésGyurcsány kottája. Ennyi, még a téma sem számít. Reagálni nem érdemes rájuk, a bloggazda dönti el, hogy teret enged-e ezeknek a mantráknak, vagy sem. Általában sajnos enged.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.09. 10:53:57

@Kristóf Tarnay:

Nekem SEMMI bajom gyerekek politikai szereplésével, de a ballib médiákban olvastam, hogy ez politikai pedofília...

röf 2018.01.09. 10:54:07

"Az efféle „sztrájk” természetesen csak opció, hiszen a délutáni-esti diákdemonstráción természetesen az is részt tud venni, aki ehhez nem csatlakozik, és ugyanannyira várjuk ezen diáktársainkat is természetesen. "
Inkább kezdjétek újra átvenni a Magyar nyelv és irodalom tantárgyat.
Ti is jobban jártok, mi is....

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.09. 10:54:51

@Kristóf Tarnay:

A tüntetés célja a kormány leváltása volt, de legalábbis általános elégedetlenség keltése. Ez pedig nem jött össze. Azaz megbukott.

Hogy kerültem én ide? 2018.01.09. 10:57:31

@csobi2011: Onnantól kezdve, hogy 10:06-kor még csak az 'A' betűt gyakoroltad, elég gyorsan fel tudtál 10.13-kor böfögni magadból egy jó kis fidesznyik hozzászólást. Remélem, hogy - orbánfelszopás ide vagy oda -, a te gyereked is ilyen príma oktatásban fog részesülni.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2018.01.09. 10:57:31

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Türelem... türelem... nem birka, nem ez volt a célja. Egy megtámadott iskola próbálta megvédeni magát. Ebből indult ki. Ezt a célját elérte?

Xilit 2018.01.09. 11:08:27

Üdv., Kristóf!

Drukkolok Nektek! Ti vagytok a jövő, legyen méltó, ha már a jelenünket nem sikerült azzá tennünk.

marczy 2018.01.09. 11:23:24

"Az ezzel foglalkozó akadémikusok meg mind hülyék."
Igen, azok, tisztelet a kivételnek.
Mert sokan közülük gyereket közelről NEM láttak. Tisztelet a kivételnek.
Mert az egyetemi katedrát megelőzően sokan egy percet sem tanítottak általános iskolában (középiskolában még jó esetben igen). Tisztelet a kivételnek.
Mert az elefántcsont-tornyaikból azt hiszik, hogy az, hogy visszaböfögtetsz a gyerekkel olyan anyagot, amelynek 80%-ára a büdös életben nem lesz szüksége, az előre fogja vinni az országot. Tisztelet a kivételnek.
Mert nem látták, hogy egy normális európai országban hogyan működik az oktatás. Tisztelet a kivételnek. Ja, és nem a szigoráról hírhedt Dél-Koreáról beszélek, ahonnan százezrek menekülnek ki Amerikába és képzik át magukat melóssá, mert akadémikusnak nem voltak elég jók: a 100% helyett csak 99-et tudtak. Vagy lesznek egyenesen öngyilkosok, mert nem vették fel őket az egyetemre. Az ilyen kiélezett verseny még egyetlen ország társadalmának sem tett jót. Az angol, a skandináv, a holland iskola mind-mind együttműködésre nevel, az alternatív pedagógiák nemkülönben. Nálunk ez teljesen hiányzik.

A kivétel meg meg van félemlítve. Ennyi. Az oktatást Magyarországon a nulláról kéne felépíteni, úgy, ahogy azt Klebelsberg Kunó csinálta, hogy elküldött embereket Európába mindenfelé, akik tanulmányozták az oktatási rendszereket. Ez után már el tudták dönteni, hogy az AKKORI mércével mi az, ami korszerű volt, mi az, ami adaptálható volt Magyarországra. Ezt kéne most is. Csak hát sajnos Klébi úgy forog a sírjában most, hogy áramot lehetne termelni vele, és a hatalmon lévő klikknek mindez nem érdeke. Aztán egyszer csak nem lesz ember ebben az országban, aki szülne, nem lesz ember, aki dolgozna. Hála az elhibázott, elavult, minden részében antidemokratikus és tekintélyelvű-paternalista magyar társadalmi berendezkedésnek, élén az oktatási rendszerrel.

legális 2018.01.09. 11:24:01

Üdv, Kristóf!
Már az indításod is hamis.
Habony Árpád nem foglakozik veled, mint ahogy a véleménycikk sem az övé. Ha másként lenne, kérem mutasd be.
Spontán szerveződni a Viktor kapujának csoportos részeg lepislése, vagy az iskola ablakának bedobása szokott, nem 3 hétre meghírdetett sztrájk.
Ugyanígy takaradzó volt a 2 nappal ezelőtti posztod egy általad flashmobnak nevezett rendezvény. Tudod a rendezvények jellegét nem adja, minek nevezed, hanem a körülmények, meg a tartalom. Ugyanúgy, mint a szerződéseknél.
Ja, és te sem vagy diák, a szó hagyományos értelmében. Sajtós vagy , szervező, lázító, de nem diák.

Scott Tenorman Must Die 2018.01.09. 11:28:00

@Xilit: max a te jelenedről beszélj, amiért egy szalmaszálat nem voltál képes keresztbe tenni a bölcselkedésnek tűnő, ám valójában fröcsögő gyűlölködésen kívül

Szűtté mamá? Szűjjé! 2018.01.09. 11:29:00

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Lószart. Te egy narancsködös, putyinfingos álomvilágban élsz. Jó ha ezt mindenki tudja, amikor a kommentjeidet olvassa.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2018.01.09. 11:30:43

@legális: Szerintem mondjad ki! Ne kerülges itt a forró kását! Ne kelljen már pontról pontra cáfolni! Ennyi irogatni csak annak van ideje, aki ebből él (nagy meglepetésre).

Kristóf Tarnay · http://fegyvertelen.blog.hu 2018.01.09. 11:51:03

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Nekem van, és a kormány nem tesz semmit azért, hogy végre jogszabály rendezze a kérdést.

Kristóf Tarnay · http://fegyvertelen.blog.hu 2018.01.09. 11:54:18

@legális: Egyetemista vagyok, ismereteim szerint az is diák. Spontán kezdődött el, majd megszerveztük normálisan.

TBone 2018.01.09. 12:03:02

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Amikor a Fidesz támogatta a felsőoktatás tandíjak elleni tüntetéseket (amit azóta bevezettek, csak más néven), az akkor mi volt?

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.09. 12:03:48

@Én tudom jól:

A valóságban pártfüggetlen populista civil vagyok, csak a te ballib szemüvegeden át mindenki fasisztának tűnik.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.09. 12:05:58

@Kristóf Tarnay:

Szerintem meg ne nézzük a gyerekeket értelmi fogyatékosoknak, továbbá a szülő joga saját politikai nézetei alapján gyerekeit is felhasználni.

Nekem semmi bajom, ha pl. ballibek gyerekekkel kampányolnak.

Gandosz 2018.01.09. 12:14:03

@Kristóf Tarnay: "de amikor egy diák önként részt vesz egy rendezvényen, ráadásul pont annak a Független Diákparlamentnek a társszervezésében"

helyesen: droidokat rendelnek a tüntetésre

gyurmicsek 2018.01.09. 12:34:12

@Gandosz: Ne haragudj a mostani vezetők pont ilyen droidok voltak, amikor Soros pénzén tanultak. Ha ezekkel elégedett vagy akkor ne foglalkozzál már vele ki, mikor, mit csinál.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2018.01.09. 12:46:17

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Dehogy vagy. Megbomlott az elméd, és mindenáron a Putyint és a fidesz mosdatod MINDIG.

legális 2018.01.09. 13:12:12

@Én tudom jól: miről akartál megnyilvánulni? Biz' Isten, nem értelek.

Gandosz 2018.01.09. 13:14:20

Csákó Mihály azt mondja a videóban: Azért tüntet, hogy az iskola demokratikusabb legyen.
Ez közveszélyes őrült, de a többiek sem komplettek.

ö...mikó? 2018.01.09. 13:54:40

@csobi2011: Osztán milyen akadémikusok alakítják ma a magyar oktatást? Én csak primitív, szervilis férgeket látok, mint pl. rezsi szilárd.

blacklord 2018.01.12. 10:41:42

Ó, hát ez gyönyörű, egyből 6 fideszes kamu-nick kommentelt! A jó úton járhattok. Birca amúgy jó eséllyel csak troll, de még akkor is marad 5, yeeeahhh!
@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: @Gandosz: @legális: @röf: @csobi2011: @Rettegek mert ballib vagyok:
Szomorú életetek lehet, drága Fidesz-felszopók, részvétem!

A szervezőknek pedig sok sikert, előbb-utóbb az ország többsége agy nélkül is fel fog riadni ebből a horthista-komcsi-putyinista korcs rémálomból, amit Orbánék sunyin építgetnek...

Éhesló 2018.04.09. 08:34:06

@blacklord: Hahahaha!
Nem jött össze, még soros pénzén sem.
A brüsszelita komisszárok támogatásával sem.
El kellene gondolkodnotok, már ha képesek vagytok erre egyáltalán.

Most lehetne esetleg pár évig szerény önkritika, hallgatás a hazudozás és magyargyűlölet helyett?

www.valasztas.hu/dyn/pv18/szavossz/hu/l50.html
süti beállítások módosítása