Fegyvertelen

Petry és Hrutka: Az eltörlés kultúrája színtelen

2021. április 08. - Kristóf Tarnay

Az ilyen incidensek a legtöbb kárt az elvileg képviselt ideológiában teszik.

michael-dziedzic-dbplrmalyim-unsplash.jpgIllusztráció: Michael Dziedzic (Unsplash)

A múltkori, safe space-ről szóló blogfirkám az egyénekre koncentrált. Már akkor utaltam rá, mennyire ijesztő, ha ez a mentalitás beszabadul akár a legkisebb szinten is a közéletbe (például a civil szférába), de az egész annál veszélyesebb, minél nagyobb hatalom összpontosul az ember kezébe. Ugyanis – mint azt előttem többen is megfogalmazták –

ahhoz, hogy egy természetellenes biztonságos, „erőszakmentes” teret fenn tarts magadnak, rengeteg erőszakra van szükség.

 

Ez elsőre furának tűnhet, de nagyon logikus. Minél szűkebb véleménymonopóliumot vagyok képes főnökként elfogadni az alkalmazottjaim közt, annál több embert kell kirúgnom, annál nagyobb kontrollt kell alkalmaznom, embereket kell fölvennem, hogy a saját kollégáikat hülyeségekkel zaklassák, stb.

Ennek nincs színe, ezt pont az mutatta, hogy miután Hrutka János áldozatául esett egy kormányközeli oligarcha által birtokolt NEReskedelmi (copyright Lovasi András) tévé menedzsmentjének (vagy inkább a „mögötte állók”) fundamentalista-homofób gyermeteg világképének, Petry Zsolt áldozatául esett futballklubja menedzsmentjének „belpesti”-hópiheprogresszív gyermeteg világképének. Ha tanulságot akarunk levonni, látni kell, hogy a két eset nagyon hasonló (mindkettőt nevezhetjük cancel culture-nek) és mindkét helyen teljesen lényegtelen, hogy elvben milyen gyönyörű ideákban hisznek azok, akik álomba sírnák magukat eltérő vélemény hallatán, ezért inkább lapátra tesznek, valójában mindketten szabadságellenesek és elég deviáns módon élnek vissza a hatalmukkal.

Azt hiszem, fontos még megjegyezni, hogy az ilyen incidensek a legtöbb kárt az elvileg képviselt ideológiában teszik. Tényleg nem kell szerintem sokat ragozni, hogy a véleménye miatt kirúgni egy embert miért nem a szabadság és miért nem a keresztényi szeretet iskolapéldája. Az, hogy az elvileg „egymással szemben álló két oldal” tulajdonképpen ugyanazokat a gyermeteg és abszolút zsákutcás hülyeségeket csinálja világszerte, nagyon elkeserítő.

liberalisok.png

A bejegyzés trackback címe:

https://fegyvertelen.blog.hu/api/trackback/id/tr5816494820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.04.09. 10:17:51

A liberálisok számára sose volt fontos a szólásszabadság.

Untermensch4 2021.04.09. 10:54:55

@MAXVAL birсaman közíró: Azok a fundamentalisták. Akik vmit buzgó fanatizmussal túltolnak. Ahogyan a liberalizmust a "progesszív" önelnevezésű fanatikusok.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.04.09. 12:08:48

@Untermensch4:

Ez a liberalizmus főárama. A nem-progresszív azaz konzervatív liberalimus mindig csak erőtlen, önállótlan áramlat volt.

Untermensch4 2021.04.09. 13:06:37

@MAXVAL birсaman közíró: Ez a "főáram" eleve nem túl hosszú ideje létezik. Előtte csak az volt amit konzervatív liberalizmusnak nevezel, nagy erőtlensége olyan kisebb részeredményekhez volt elég mint a szekuláris állam... Sztem az észlelési torzítás nevű jelenség miatt látványosabbak ezek a "progresszív" hisztizők, mivel a klasszikus liberalizmus tképp elérte céljait, nem kell a követőinek nagy és látványos tevékenységet kifejteni.
süti beállítások módosítása