Fegyvertelen

Safe space a törött szélvédő mögött

2021. március 31. - Kristóf Tarnay

A gond akkor kezdődik, amikor már a közéletbe is betör, hogy a te véleményednek nincs létjogosultsága, mert bántó.

cssjkv2uyae3fik.jpg

Valamilyen oldalon képernyőfotó formájában jött szembe egy tweet, miszerint hogy a francba lehet egy generáció mindenen megsértődve, aki South Parkon és Family Guy-on nőtt fel? Lazán kapcsolódik ide, hogy a YouTube már nem fogja mutatni a dislike-ok számát. Persze biztos fontos probléma az ebből származó önértékelési zavar, de kezdem úgy érezni, hogy a világ egyre nagyobb hányadát kebelezi be Cartmen sorozatbeli safe space-e.

A safe space, aki esetleg nem tudná, olyan tér, ahol semmi bántót nem mondhat rád senki. Nincs ezzel egyébként semmi baj, fontos, hogy az ember olyan környezetben éljen, ahol komfortos, ahol elfogadják, a családja ne bántsa őt verbálisan, stb. De amikor a safe space-t elkezdjük kiterjeszteni az élet minden területére, akkor már gond van. Először csak a magánéletünkben, ott legalább lehet választani, ki mennyire tolerálja az ilyesmit.

Az igazán komoly probléma akkor kezdődik, amikor már a közéletbe is betör, hogy a te véleményednek nincs létjogosultsága, mert én bántónak ítélem meg.

Ez első körben csak a vitákat fojtja meg, végső soron aki összekeveri a biztonságos teret a közélettel, szélsőséges esetben emberek egzisztenciáit akarja elkezdeni kicsinálni tizenöt évvel ezelőtti posztok miatt, ez a cancel culture, az eltörlés kultúrája.

Viszont ami ennél is közvetlenebbül veszélyes, amikor a generációnknak (én magamat az Y és a Z generáció határához sorolom, szóval az enyém) az a része, aki nem nőtt ki a kiterjesztett safe space nyújtotta óvodából, beszabadul különböző intézményekbe, ott bármifajta döntési pozíciót nyer, majd ha bármit rosszul csinál - ami megesik, hiszen emberek vagyunk, gyarlók - nem tudja elfogadni a kritikát, mert őt az megsérti. 

Kellően túltolt esetben és a szükséges önreflexió hiányában ezt hajlamos az ilyen ember úgy értelmezni, hogy ha ő kinyilvánította, hogy megbántottad, már reagálnia sem kell a kritikádra. Ez kábé olyan, mintha én kiabálok az anyósülésen, hogy árokba fogunk hajtani és miután megtörtént, a sofőr azon rugózik, hogy hozzátettem, hogy bazmeg. De addigra már ott füstöl az autó, nincs a helyzeten mit szépíteni. Jó lenne ezt a folyamatot időben visszacsinálni.

A bejegyzés trackback címe:

https://fegyvertelen.blog.hu/api/trackback/id/tr4716487044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2021.04.01. 09:35:20

Ez pontosan így van. És pesze a szívás ott van, amikor igazából csak bizonyos csoportok kerülnek ebbe a safe space-be. A néger igen, a fehér nem. Ergo, az a kampány nem lehet bántó, hogy legyél kevésbé fehér. Másrészt, eleve szar egy olyan társadalomban élni, ahol mindent a hülyékre rendeztek be. Lassan már konyhakést sem lehet majd kapni, mert elvághatod vele a kezed, helyette elõre felszeletelve csomagolnak neked mindent.

DFK 2021.04.01. 13:48:25

@midnight coder: sajnos a világ most ilyen, egyes csoportok teljesen safe space-be kerültek, mások teljesen védtelenek.

midnight coder 2021.04.01. 15:52:41

@DFK: Igazából ezzel az egész dologgal az a probléma, hogy megöli a társadalmi párbeszédet, és padló alá söpri a problémákat. Amik egy idõ után robbanni fognak. Az USA valószínûleg egy polgárháborúban fogja majd befejezni a pályafutását mint nagyhatalom. És akkor Kína fog uralni mindent.

Untermensch4 2021.04.04. 10:03:56

" hogy a francba lehet egy generáció mindenen megsértődve, aki South Parkon és Family Guy-on nőtt fel? "

Ennek sztem van hozzá köze:
newdeal.blog.hu/2015/07/13/a_boldogtalansag_nyomaban
süti beállítások módosítása