Fegyvertelen

Kit érdekel, mit gondol az egyház a szexről?

2018. július 31. - Kristóf Tarnay

Jó lett, de megdöbbent, hogy ez ma még téma lehet... negyven-ötven éve nem volt téma. Ennyit ment visszafelé a világ?

- írta egy kommentelő a legutóbbi blogbejegyzésem egyik megosztása alá. Egy szegedi pap pedig az alábbit kommentelte alá:

Kedves Kristóf! Szexeljél nyugodtan( már ha van mivel és kivel) de az egyházakat hagyd ki ebből.

A stílus maga az ember, amúgy egy ideális világban mindkettejüknek lényegében igaza lenne. Az egyház ellenne a híveivel, megmondaná neki, mit tegyenek, aki akarja, követi, aki nem, nem. Aki pedig ezen kívül áll, mert ateista/agnosztikus/vallásos a maga módján az egyházakon kívül, az nem kellene, hogy foglalkozzon mindezzel.

Csakhogy tudjuk, hogy a világunk messze nem ideális - ha az lenne, tüntetésekre sem lenne szükség, mert ugyebár nincs miért - így szó sincs erről. Nézzük tehát meg, miért érint mindenkit az, amit az előző posztomban fejtegettem, aki még nem olvasta, előbb tegye meg!

A szex nem bűn

De az erkölcsök kisajátítása és összemosása teljesen hétköznapi dolgokkal szerintem az. De kezdjük az elején! A házasság előtti szexualitás tiltásának történelmi hagyományai és okai vannak. Anno nyilván a születendő gyermeket egyrészt nem tudták eltartani család nélkül, kivetette az (amúgy elég...

A mostani hatalom azon kedvelt tételmondata, miszerint Magyarország keresztény ország, alapvetően nem igaz, mivel vallásilag sokszínű az ország, és relatíve számottevő az ateisták/agnosztikusok aránya is (még ha ez utóbbit a legutóbbi mérésen sem mérték még normálisan). Ennek ellenére tagadhatatlan, hogy a keresztény vallásoknak számos hatása van az országunkra, mindennapi életünkre. 

Magyarország hány százaléka ateista?

Sokféle számadatot szoktunk hallani hazánk világnézeti összetételéről. Van, aki kerek-perec kijelenti, keresztény ország vagyunk, van, aki szerint az ország többsége ateista, van, aki szerint ez csak a fiatalokra igaz. Ha kicsit utánakeresünk, azonban az jön ki, ez a terület nincs is olyan jól...

Erre van egy csomó pozitív példa, a karácsony egy iszonyú kedves családi ünnep (igen, mi, ateisták is ünnepeljük, hiszen mára vallásiból egy társadalmi-kulturális hagyománnyá vált, és amúgy nem is keresztény eredete van), egy pár szabadnap vallásos ünnepeken, stb. Ugyanakkor ami ennél kevésbé könnyed és örömteli az, hogy a vallás dogmatikája bizony beszivárgott a magyar gondolkodásba leginkább vidéken, és az idősebb réteget érintően - nem egyszer egy nagy adag álszentséggel és áskálódással meghintve.

Megbélyegzés

Ma még mindig egy csomó családban jelen van az a mentalitás, hogy - noha nem gyakorolják egyik keresztény felekezet vallását sem életvitelszerűen - legalább hallgatólagosan megbélyegzik és kinézik a házasság előtt szexuális kapcsolatot folytató fiatal párokat. Bár nem gyakorolják vallásukat, mégis a vallás intézményeit (elsőáldozás, bérmálás, egyházi esküvő, stb.) felveszik és a gyerekekkel is felvetetik "presztízs céllal", ami persze együtt jár azzal, hogy időnként - főleg az idősebb családtagok - megvetően néznek azokra, akik nem a vallási előírások szerint élnek a mindennapokban.

Én is nagyon viszolyogtam attól, hogy előálljak a tágabb családom előtt azzal, hogy ateista lettem, nyilván gondot okoz ez azoknál is, akiket esetleg ateistaként nem tud elfogadni párjuk mélyebben vallásos/nem vallásos, de sznobizmus miatt bizonyos szelektált előírásokat betartó, vagy inkább másokkal betartató családja.

Tehát amíg embereket látens módon megbélyegeznek, ferde szemmel néznek rájuk az egyébként sokszor nem követett felekezetek különböző előírásai kapcsán, addig igen is van létjogosultsága annak, hogy erről beszéljünk.

Hogy elmondjuk, miért következetlen és értelmetlen szabályok ezek, amelyeket nem erkölcsi züllésből és szörnyű XXI. századi kényelemből nem tart be a - mondjuk így - "modern ember", hanem mert semmi értelmük. Ugyanúgy, ahogyan ha a családban mégis előkerül a téma, nem győzöm hangsúlyozni, hogy racionális megfontolásból lettem ateista, nem pedig azért, mert lusta vagyok vasárnaponként eljárni templomba.

Bár én habitusomnál fogva szívesen állok bele a tabudöntögető szerepbe, nem hiszem, hogy ez alapvetően ateista feladat lenne. Azt gondolom, világnézettől függetlenül szükség van arra, hogy az ilyen velünk élő, és társadalmunkat  mérgező álszent tabukról beszéljünk, és végre egyszer s mindenkorra ledöntsük azokat.

Nem ettől leszünk erkölcstelenek

Alapvetően az összes olyan dolog, amit a mai "romló" világban kritizálnak a vaskalapos konzervatívok, azok mindeddig is léteztek, csak azért most kell szembe néznünk ezek bonyolult megoldásaival, mert anno egy nagyon egyszerű megoldás volt rá: a hazugság.

Régen is volt homoszexualitás, csak kénytelenek voltak eltitkolni és léthazugságban saját identitásukat fel nem vállalva leélni egy életet az LMBT-emberek az álszent társadalom miatt. Régen is voltak rossz, mérgező házasságok, csak nem lehetett belőlük kilépni, mert nem volt válás, így benne kellett maradni akkor is, ha bántalmazta az egyik fél a másikat - szavakban vagy tettekben is.

Az egyházi esküvő 5 romboló hatása

Válasz a 777 blog A házasság előtti szex 16+1 romboló hatása c. cikkére Az, hogy olyan velem született, megváltoztathatatlan és akaratom ellenére is létező tulajdonság, mint a szexuális orientáció dönti el, hogy házasodhatok-e vagy sem, függetlenül a transzcendencia-hitem lététől, nagyjából olyan, mint ha a 180 centi alattiak nem vehetnének lakást, vagy a kékszeműek nem vezethetnének autót.

Régen is ugyanúgy voltak az embereknek szexuális vágyaik egymás iránt - teljesen természetesen, és ugyanúgy gondolkodtak volna erről, mint most, csak egy álszent világban nem tehették, rejtegetniük kellett. Hogy a "gondolkodtak volna" nem történelmietlen megfogalmazás, azt megtudja mindenki, aki megtekinti az HBO zseniális Szerelempatak című filmjét, melyben idős vidéki emberek mesélnek szexuális életükről - meglepően kendőzetlenül. Mindenkinek ajánlom.

A bejegyzés trackback címe:

https://fegyvertelen.blog.hu/api/trackback/id/tr7014153243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fordulo_bogyo 2018.07.31. 16:17:12

Bocs, ha a (katolikus) egyhaz es a szex egyutt szerepel, nekem elsosorban a pedofil papok es a ministransfiuk jutnak eszembe.

Balint Szolga 2018.07.31. 19:37:05

"Kedves Kristóf! Szexeljél nyugodtan( már ha van mivel és kivel) de az egyházakat hagyd ki ebből."
Ha van mivel? MIVEL? Te jó ég, látszik hogy pap :D

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2018.08.02. 10:45:36

@maxval balcán bircaman: hogy Isten mit mond, az nem derül ki az egyházak szavaiból, mert különböző egyházak különböző dolgokat mondanak. (Ami logikus egyébként egy kitalációra épülő hülyeség esetében.)

Rettegek mert ballib vagyok 2018.08.02. 15:06:27

Te szerencsétlen pöcs. Te bélyegzed meg éppen a keresztényeket folyamatosan.
Itt és most is ezt teszed.
Mert egy kereszténygyűlölő fasz vagy.

Rettegek mert ballib vagyok 2018.08.02. 15:07:59

@fordulo_bogyo:

Furcsa..

Nekem a prida-ra járó buzik jutnak eszembe, akik gyereket szeretnének örökbefogadni, hogy beteg pedofil vágyaikat megélljék.

OkoskaTo:rp 2018.08.02. 15:34:50

@Rettegek mert ballib vagyok: Attól, hogy buzi, jó eséllyel még a saját korosztályához fog vonzódni. De tudod, a homofóbia leggyakoribb oka a látens homoszexualitás. ;-)

Tranquillius 2018.08.02. 15:38:50

@OkoskaTo:rp: Az ateizmus leggyakoribb oka pedig a látens kereszténység. ;)

Tranquillius 2018.08.02. 15:44:29

@Tarnay Kristóf: Ez a poszt kb. olyan, mint amikor a szülők azt mondják a gyereknek, hogy 7 évesen nem fogsz horrorfilmet nézni. A gyerek meg elkezd hisztizni és ilyen posztokat ír, mert nem képes aggyal (racionálisan) felfogni, hogy a szülei miért hoznak ilyen szabályokat. De ha felnő megérti. Ha felnő.

Rettegek mert ballib vagyok 2018.08.02. 15:46:29

@OkoskaTo:rp:
Van pedofil buzi, vagy nincs ? Na ugye ..

Cirka ugyanaz az analógia, mint a pedofil papok esetén, csak azt nem kéred ki magadnak.

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2018.08.02. 15:57:06

@Tranquillius: A hitbuzgósággal pedig látens ateizmust fedik el :-)

@Rettegek mert ballib vagyok: már kikapta gyerekkorában, nem kér belőle többet :-)

várom a levelet 2018.08.02. 16:00:29

@Tranquillius: kit zavar,hogy én ateista vagyok?engem nem,ha valaki vallásos.csak hagyjuk egymást békén.

Tranquillius 2018.08.02. 16:16:51

@várom a levelet: Engem nem zavar, hogy magát értelmesnek tartó emberek egy életet élnek le úgy, hogy mások "képzelt barátainak" létezését tagadják. Néha még csodálom is őket, mint ahogy a félkegyelműekkel tették a középkorban.

Gleccsertetű 2018.08.02. 16:45:19

Kristóf, ha hallgattál volna rám és veszel egy új inget, akkor nem csak dumálnál a szexről.

Almandin 2018.08.02. 16:58:14

Nekem az a benyomásom, hogy a házasság előtti nemi életet csak a nagyon bigottak, vagy csak a nagyon idős emberek ítélik el. Olyan 80 év felett. A mai hetvenesek pont a hatvanas évek szexuális forradalma idején voltak fiatalok, az ő többségük már nem akad ki rajta. De a bigottak 20 évesen is megbélyegzik ezt.
Én is vallásosból lettem agnosztikus, én vettem egy nagy levegőt és elmondtam a vallásos családtagoknak. Nem szeretek hazugságban élni. Először nehezen nyelték le a békát, de lenyelték és nem fulladtak meg tőle. Voltak-vannak térítgetési kísérleteik, de leállítom őket.

fordulo_bogyo 2018.08.02. 17:09:44

@Rettegek mert ballib vagyok: "Furcsa..

Nekem a prida-ra járó buzik jutnak eszembe, akik gyereket szeretnének örökbefogadni, hogy beteg pedofil vágyaikat megélljék."

Hm.

Hogy jon ez az egyhazhoz es a szexhez?
Szerinted a Pride-ra pedofil papok jarnak?

Avatar 2018.08.02. 17:28:17

@Tranquillius: Az ateisták pont eggyel több képzelt barát létezését tagadják csak, mint a keresztények....

kosapeve 2018.08.02. 18:19:02

Kedves Szerző!

Még egyszer kérem olvasson szakirodalmat. Az, hogy Ön ateista lehet azt a kereszténységnek köszönheti. (Próbáljon meg egy ilyen cikket írni pl. Iránban.) A lelkiismereti szabadság egyértelműen a keresztény gondolkodás fejlődésének köszönhető.
A racionalizmusáról pedig csak ennyit: "Mármost mi a legbiztosabb módja az örökös tévedésnek, mint a mindentudás őrülete?" (Rousseau)

Tranquillius 2018.08.02. 23:26:11

@Avatar: LOL, tehát az ateizmus csak a monoteizmust tagadja, a politeizmust nem. :)

Tranquillius 2018.08.02. 23:33:29

@Avatar: az előzőt ignoráld, hülyeség.
Én még nem láttam olyan keresztényt, akinek az életét az tölti ki, hogy megcáfolja Zeusz létezését és a politeizmus ellen érveljen, ellenben az itt kommentelő ateisták átlagosan többet foglalkoznak Istennel, vallással, kereszténységgel, egyházzal mint egy standad mezei keresztény.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2018.08.03. 09:58:24

@Tranquillius: nem. Az ateisták nem istenekkel stb., hanem a hívőkkel foglalkoznak, mert 1. hívők léteznek 2. a közös világunkat a hit károsítja.

Avatar 2018.08.03. 14:42:45

@Tranquillius: Utazz el Indiába, ahol politeista hindukkal hitvitázó keresztényeket is fogsz találni. Zeusszal már nem nagyon kell foglalkozni, mert már senki se hisz benne, de mondjuk Visnuban, Ganésában továbbra is elég sokan. Egyetértünk abban, hogy tévedés hinni bennük. :)
A "standad mezei keresztény"-ek többsége meg már csak megszokásból mondja magát kereszténynek, a keresztény tanítások nagy részét nem követi, többnyire nem is ismeri. Templomba nemhogy legalább vasárnaponta nem jár el, de esküvőn és temetésen kívül szinte sose vetődik oda, sőt még csak imádkozni se nagyon szokott, a Bibliát se olvasgatja. Mitől is keresztény az ilyen, csak mert gyerekkorában megkeresztélték, és nem lehet kilépni a "klubból"?

Kristóf Tarnay · http://fegyvertelen.blog.hu 2018.08.08. 00:55:02

@Gleccsertetű: vannak elég jók, nem kell engem se félteni :D
süti beállítások módosítása