Fegyvertelen

Lehetünk-e boldogok, ha magasak az adók?

2021. április 02. - Kristóf Tarnay

Szabadnak lenni nehéz. Sokkal könnyebb a posztkádárista állam gyereksorban tartott alattvalójának lenni, ahol a rezsi is politikai kérdés.

the-new-york-public-library-kajlrqwt5yy-unsplash_1.jpgIllusztráció: The New York Public Library (Unsplash)

Mi a szabadság? Tegnap, amikor lementem a közeli diszkontba kajáért, két kisgyerek játszott a téren, azt kiabálták, szabadság. Az, hogy elmehettem vásárolni, is egyfajta szabadság, hiszen most este hét óra után nem tehetem meg. Két banális és hétköznapi dolog, amely jelentheti a mindennapokban a szabadságot.

De nyilván más a szabadság annak, aki élt abban a rendszerben, ahol jött a fekete autó és ahol nem mondhattad el a saját véleményedet. És nyilván más nekem, aki a világot megismerve kívánnék nagyobb egyéni mozgásteret.

Mert ma is megsértik a szabadságunk, gyakran idehaza az egyre nagyobb autoriter hajlamokkal vezetett állam, ahol azonban az ellenzék sem áll ki következetesen a minél nagyobb egyéni szabadság mellett, a vita inkább csak arról folyik, mit tiltsunk be. De a szabadságunkat megsértheti egy techcég is, abszurd módon, hiszen ő épp a piac és a vállalkozás szabadságának lehetőségével élve tart ott, ahol most tart.

Mivel ilyen sok mindent jelent a szabadság, ennyire függ a személyes élményektől, ezért definiáljuk! Valahogy úgy tudnám megfogalmazni, hogy a szabadság a lehetőség a felelős döntések meghozatalára. Nekem jobboldali liberálisként a szabadság a legszorosabban az egyéni felelősségvállaláshoz kapcsolódik. Nem biankó csekk, hogy minden jó lesz, de az út, a lehetőség, hogy megteremtheted magadnak a boldogulásod anélkül, hogy ebben folyamatosan akadályoznának.

Szabadnak lenni nehéz. Sokkal könnyebb a posztkádárista állam gyereksorban tartott alattvalójának lenni, ahol a rezsi is politikai kérdés. Ahol a fizetésünknek a jelentős részét azért állam bácsi osztja be, mert azért ahhoz mégsem vagyunk elég felnőttek, hogy az igazán fontos dolgokról - például az egészségügyi ellátásunk - magunk gondoskodjunk. Ez egyébként rímel az Instagram és a fogyasztói társadalom tét nélküliségének a világára, amelynek mai napig virágzó pótcselekvés-terméke a kultúrharc a valódi kérdések megtárgyalása helyett.

Viszont valódi kérdéseket tárgyaltunk tegnap az Eleven Emlékmű online beszélgetésén, ahol a liberális nemzetképet boncolgattuk. Ilyen kérdések felől indultunk és eljutottunk a címben jelölt dilemmáig, érdemes megnézni, illetve az általuk szervezett későbbi beszélgetéseket is követni. A rendezvényen Béndek Ábrissal beszélgettünk, illetve a nagyon remek aktív közönséggel, Ábrissal felvettünk egy videót is a témában, az is hamarosan kikerül.

A bejegyzés trackback címe:

https://fegyvertelen.blog.hu/api/trackback/id/tr1916488276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Motorogre 2021.04.03. 12:58:21

"mégsem vagyunk elég felnőttek, hogy az igazán fontos dolgokról - például az egészségügyi ellátásunk - magunk gondoskodjunk" ! Ezt érdemes lehet kifejteni pontosabban:
- felszólítás (ejtsd: reklám) a magánegészségügy igénybevételére,
- kollektív gondoskodásra biztatás: a szavazófülkékben biztosítsuk a minket megillető (europeer XIX századi szintet közelítő) egészségügyi ellátásunkról.

Ahogy a poszter írja: a szabadság érzése is igen szubjektív , de ettől még tessék pontosan fogalmazni.
Maszkot Fel, Hajrá Pirostojás !

midnight coder 2021.04.03. 14:42:07

@Motorogre: "a szavazófülkékben biztosítsuk a minket megillető (europeer XIX századi szintet közelítő) egészségügyi ellátásunkról."

Ott ugyan nem. Orbán és Gyurcsány is bizonyította már, hogy nem képes vagy akar ilyet biztosítani.

midnight coder 2021.04.03. 14:49:05

A szabadság amúgy tényleg jó dolog. Csak a mai világban ritka madár. És a világ nem is erre tart. A szabadsághoz felnőttek kellenek. A modern társadalom viszont a gyerekek társadalma.

Visceroid 2021.04.03. 16:08:15

" ahol nem mondhattad el a saját véleményedet."

:DDDDDDDDDD Ha pedig ma elmondod, akkor náci vagy.

Motorogre 2021.04.03. 19:13:54

éjféli kódoló: aki az ügyeleten a folyósó kövén haldoklik, annak mindegy hogy "nem tudta" vagy "nem akarta"- igazad van.
Kádár akarta és tudta - kínos, mi !!
Gyereknek érzem magam.... deja vu ?

midnight coder 2021.04.03. 19:29:28

@andras_1: Matyika, egyszer már megbeszéltük, hogy nálad nagyobb pszichopata náci nincs a neten. A homokosok engem nem különösebben érdekelnek, ahogy a zoofilok sem, felőlem azt csináljátok egymással a kecskéddel ami jól esik. Illetve a homokosok akkor tolják kicsit túl, amikor a kiskorúak körében terjesztik az áldást.
A migrik pedig legyenek felőlem szabadok, de odahaza. Én sem megyek Etiópiába lakni.

midnight coder 2021.04.03. 19:33:27

@Motorogre: A rendszer Kádár idején is szar volt, csak akkor egyrészt kevesebb volt a beteg, másrészt kevesebb volt a lehetőség, ami azt jelenti, hogy olcsóbb volt a dolog. Nem volt gond, hogy nem volt CT a kórházban, mert máshol sem volt.

midnight coder 2021.04.03. 19:35:18

@Motorogre: Ezzel együtt persze az akkori színvonalhoz képest jobb volt s helyzet mint a gengszterváltás után.

nemecsekerno_007 2021.04.03. 20:14:27

A magas adóktól csak azok boldogok akik abból kapják a fizetésüket. Minél többen vannak annál kevésbbé fenntartható a rendszer mert előbb-utóbb kifogynak mások pénzéből.

a nagy hohohorgász 2021.04.04. 00:00:03

Ábel te elvesztél a rengetegben :)!

a nagy hohohorgász 2021.04.04. 00:06:48

Béndek Ábris baszd meg :))))) Ábris Béndek baszd meg..... :))))) A szadesznek legalább annyi esze volt hogy kovács pistikével akarta eladni a szart.... Béndek Ábris baszd meg!!!!!!! hahaha

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2021.04.04. 13:11:48

@nemecsekerno_007: "A magas adóktól csak azok boldogok akik abból kapják a fizetésüket."

Én sok adót fizetek, és boldog lennék, ha az ország gyarapodására fordítaná Ondó Viktor gazdád, és nem ellopná.

Sadist 2021.04.04. 19:44:26

Brendel Mátyás pedofil.
süti beállítások módosítása