Fegyvertelen

A vidék sajtójának elrablása történelmi bűn

2018. május 13. - Kristóf Tarnay

256050_vas_nepe.jpgIllusztráció: Nyugat.hu

Akár a csalódottság is szólhatna belőlem, hiszen most fizetett gyakornok lennék a Csongrád megyei helyi lapnál, ha Andy Vajna nem vásárolja fel azt. Azonban sokkal inkább dühöt és a szomorúságot érzek. A helyi újságok felvásárlása, és gyűlöletpropagandával kitömése ugyanis történelmi bűn, és jelen esetben elsősorban nem annak gazdasági oldala (közpénzből feltőkésített kormányközeli oligarchák megveszik, majd állami hirdetéseken keresztül fenntartják), hanem a tartalom miatt. Ami benne van az újságban, és még inkább, ami nincs benne.

Ugyanis bár a Népszabadság és a Magyar Nemzet megszűnése a magyar sajtó fekete napjai voltak, és a hazai nyilvánosság, és kultúra sosem lesz már ugyanaz ezen két újság nélkül, nem szabad elfelejteni, hogy mindkettő alapvetően az urbanizált, a politikában otthonosan mozgó olvasóközönség lapja volt. A helyi sajtótermékek azonban, és elsősorban közülük az abszolút monopolhelyzetű nyomtatott lapok éppen a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő, az információkhoz nehezebben hozzájutó agglomerációs területeken, falvakban, kis településeken élőktől veszi el a hiteles információforrástól. Attól az érdekeit nehezen érvényesítő rétegtől, akit a politika sosem lát, csak kihasznál, és megveszi a szavazatukat egy kiló krumpliért négy évente.

A vidék Magyarországának nagy része mostantól nem tud hozzáférni egy független, hiteles, és az újságírószakma szabályai, etikája szerint összeállított sajtóhoz, amely a valóságot közli. De itt nem áll meg a dolog, nem csupán elvették ezek az oligarchák a tájékozódás lehetőségét a legrosszabb helyzetben élőktől, de valami sokkal rosszabbat, az állami gyűlöletpropagandát erőszakolták be a helyére. Ügyesen nem új lapokat indítottak, mert tudták, hogy egy valóban a helyi ügyekre reflektáló újság helyett ki venne migránsozós propagandaújságot (arra amúgy is ingyen ott vannak a plakátok). Helyette az évtizedek óta a környékre beágyazott és jól ismert helyi lapokat vásárolták föl, sok esetben az újságírók is nagy része is anyagi kényszerűségből maradt, csak éppen már meg van kötve a keze, és felülről mondják meg neki, mit kell írnia.

Így tehát a már általában gyerekkortól velünk lévő helyi újságon, és annak régi ismerős arcain keresztül nyomja be közénk a propaganda ártó és bűzös mérgét a NER, amelynek a hatása már érzékelhető is. Az emberek közé éket verő rendszer az „oszd meg és uralkodj” elve alapján él és virul, miközben az amúgy is egzisztenciális félelemben élők sosem látott migránsoktól rettegnek, és az ország még inkább megosztott, már családok, barátságok szakadnak szét a politikai nézetkülönbségek miatt.

De még ez sem minden. Egy harmadik lehetőséget is elvettek az emberektől, és ez talán még az előző kettőnél is nagyobb vétek. Ez pedig az érdekképviselet lehetősége. A helyi lap volt az a fórum, ahová a helyben élők fordulhattak, ha sérelem, jogtalan elbánás érte őket, hogy legalább a nyilvánosság igazságot szolgáltasson nekik olyan ügyekben, ami az országos sajtót általában aligha érdekli. Ne legyenek illúzióink: a belpolitikailag semleges témákban vélhetően még megjelenhetnek ilyen cikkek, de amikor már a „csörög” rovatból is szűrik az érzékeny témákat, akkor a helyi lapok többé ezt a szerepüket sem fogják ellátni. Nem lehet ugyanis úgy képviselni a „kisemberek” érdekeit, ha közben azt kell mérlegelni, az ő személyes problémája vajon nem vet-e rossz fényt a város fideszes önkormányzatára, a helyi állami cégek nagyurára stb.

A politika jött látott, ártott, learatta a hasznát, majd még az eddigieknél is inkább magára hagyta az amúgy is egyedül lévő vidéket.

A bejegyzés trackback címe:

https://fegyvertelen.blog.hu/api/trackback/id/tr7013915788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cycmen 2018.05.14. 15:37:12

"Akár a csalódottság is szólhatna belőlem, hiszen most fizetett gyakornok lennék a Csongrád megyei helyi lapnál, ha Andy Vajna nem vásárolja fel azt. Azonban sokkal inkább dühöt és a szomorúságot érzek. ..A vidék Magyarországának nagy része mostantól nem tud hozzáférni egy független, hiteles, és az újságírószakma szabályai, etikája szerint összeállított sajtóhoz, amely a valóságot közli."......

Mindez azért, mert te nem tudtál elhelyezkedni.
Kristóf te baloldali vagy.
Nem baj, csak tény. Ergo nem vagy független, pláne mint fizetett gyakornok.
Tehát ne légy dühös meg szomorú, pláne ne egyszerre, mert a két érzelem ellentétes. Az egyik kifelé irányuló, a másik inkább befelé. A kettő együtt nem hiteles és számodra az fontos, azt írtad!
Na mindegy, maradsz itt és elleszel velünk, hidd el az sem rossz!

Kristóf Tarnay · http://fegyvertelen.blog.hu 2018.05.14. 15:54:03

@Cycmen: bár nem akarok belemenni ideológiai vitákba, klasszikus értelemben véve nem annyira vagyok balos, inkább balközép-liberális humanista, de most nem ez a lényeg. Nem szeretném kiteregetni a részleteket, felvettek gyakornoknak, csak jegeltük, www.delmagyar.hu/szeged_hirek/tizenegy_kommunikacio_szakos_hallgato_kapott_befuto-osztondijat/2522882/

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.05.14. 16:02:45

Miért lenne gond a korábbi ballib médiamonopólium megszűnése?

Kristóf Tarnay · http://fegyvertelen.blog.hu 2018.05.14. 16:09:30

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: ballib médiamonopólium sose volt, a kifejezés is értelmezhetetlen. Baloldal-közi liberálisnak mondható médiatermékek már évekkel ezelőtt is maximum a nagyvárosi értelmiség által fogyasztott hetilapokban voltak túlsúlyban, a helyi print lapok elég messze álltak attól.
Most van viszont egy jobboldalinak nevezett, de valójában elvtelen populista propaganda-túlsúly mindenhol:
- Az összes print helyi lap fideszes
- A teljes közmédia fideszes.
- Az egyetlen országosan fogható könnyűzenei adó közrádió, tehát híreiben fideszes.
- A nemzeti hírügynökség a közmédia része, tehát fideszes.
- A szabad hozzáférésű digitális földfelszíni tévéadásból az egyetlen RTL Klub napi kettő (abból egy késő esti) híradóját leszámítva ha valaki nem tud előfizetést kifizetni, de hírműsort szeretne nézni, az MTVA és a TV2 Csoport tucatnyi csatornáján teheti meg, mely mind fideszes.

Ballib vagyok rettegek 2018.05.14. 16:18:04

A vidék, mint azt a szavazás megmutatta, többségében jobboldali Fideszre szavazó polgárokból áll.

Ilyen szempontból nagyon helyes, hogy a kommunista utódpártban ténykedő csinovnyikok uralma alól kivonták azokat, mégha te ezokból nem is dolgozol ott.

Ballib vagyok rettegek 2018.05.14. 16:22:43

@Kristóf Tarnay:

Marhaság. A legolvasottabb internetes újságok, és TV-k mind ballibek. Értem hogy te a cirka 40%-os jobboldali média olvasottságot és nézettséget rettegve tudod elviselni, de ettől még soha nem volt Magyarországon ennyire kiegyensúlyozott a média elosztása.

PL 2002-ben 95%-os volt cirka a ballibek irányította média. Ekkkor mondta Medgyessy hogy akinek kell, vegyen magának.
Szót fogadtak a jobboldaliak és vettek. A ballibek meg eladták. Így lett közel 50-50% a lefedettség.

Értem, hogy téged ez zavar, hogy nem mindenhol csak a bérrettegő baromságokat lehet hallani.
Ijesztő számodra, hogy az emberek választanak, hogy a ballib hülyítést és uszítást nézik, vagy a kormánypárti mantrát.
De ez van.
Szokj hozzá.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.05.14. 16:45:36

@Kristóf Tarnay:

Most nagyjából egyensúly van, kb. 50 % a ballib médiák aránya. Ez is túl sok, de tűrhető.

Nem emlékszel korod miatt a 90-es évekjre, amikor 10 médiából 9 ballib volt, s akkor az internet se segített, mert kezdetleges volt és kevés embernek volt hozzáférése.

Kristóf Tarnay · http://fegyvertelen.blog.hu 2018.05.14. 17:10:51

@Ballib vagyok rettegek: Válasszuk külön a dolgokat. Az, hogy mit olvasnak-néznek legtöbben, az a minőséget mutatja csupán, vagy mondjuk így: az eladhatóságot. Tehát ha a TV2-t tömik ki pénzzel, az RTL meg már lassan egy fitying állami hirdetést sem kap, mégis az utóbbit nézik többen, az egyszerűen annyit jelent, az a jobb. Ez mit bizonyít? Örülni kéne, hogy nem tiltják be?

Cpeti654321 2018.05.14. 17:32:36

@Kristóf Tarnay: ne félj erre az indokra nem lesz mit mondani a birkának.

DeMarco 2018.05.14. 18:26:29

Bár alapvetően egyetértek azzal az állítással, hogy most állt kicsit helyre az egyensúly kb. 50-50%-ban bal és jobb között a bal rovására. Ráadásul a média és ezen belül a vidéki média többnyire mindig is valamelyik párthoz/népcsoporthoz kötődött és a hangvétele is ezeket követte. A tulajdonosok és a hangvétel változása mindig megviselte az azzal egyet nem értőket, de ez meg hozzátartozik a dologhoz. Egy munkahelyen is mindig változásokat hoz egy új főnök, új elvárásokat, sokszor gyökeresen eltérőeket a korábbiaktól, de nem feltétlenül rosszakat, vagy hatékonytalanabbakat. És nem kell vele mindenkinek egyetértenie, le lehet számolni, el lehet menni másik területre, másik céghez, ami jobban passzol az elvárásokhoz.

Az meg csak hab a tortán, hogy azt feltételezik még mindig egyesek, hogy nézünk tévét... mármint a tévét sok mindenre használjuk, mint felületet, de évtizede nem nézünk tévéadást reklámokkal, hirdetésekkel, 10-20-30 éves filmekkel. Pláne nem járatunk napilapot, hetilapot. A tájékozódás teljesen áttolódott a netre és ott is sokkal célzottabbá vált és rutinosabbá.

Ezért teljesen tök' mindegy, hogy melyik párt, melyik fontos embere vesz meg bármilyen médiumot és mivel pakolássza tele, mert nincs jelentősége, ami meg még van, abból is folyamatosan veszítenek...

putris72 2018.05.14. 19:00:05

@Kristóf Tarnay: Te totálisan el vagy tévedve!Az általad támadott TV2 is baloldali volt,hiszen a gy MSZP politikus volt az igazgatója!És az RTL akkor is nézettebb volt!Előtte az Origót,sem lehetett volna jobboldalisággal vádolni!A vidéki újságokat egy baliberális külföldi média konszern tulajdonolta!Egyáltalán nem volt jobboldali sajtó vidéken!Egész 1990-töl-2010 ig, igazából a lefedettséget néztük akkor azt láttuk ,hallottuk amit a baloldal ,vagy a liberális újságíró,politikusok,vagy média állított!De nem ezt tapasztaltuk saját életünkbe!Jelenleg van alternatíva,és ha érted!A legolvasottabb és nézettebb média az RTL,és az index!Viszont most szembe tudom állítani,hogy esetleg ugyan arról máshol mit mondanak és,hogy melyik igaz,vagy hitelese!Na itt vesztettek ezek a médiák!Mert lehet,hogy nézettebbek,de nem tartják őket hitelesnek,mert csak hazug,idegenérdeket kiszolgáló bulvár média!

Cycmen 2018.05.15. 09:44:46

@Kristóf Tarnay: "az RTL meg már lassan egy fitying állami hirdetést sem kap, mégis az utóbbit nézik többen, az egyszerűen annyit jelent, az a jobb. "

Ezen gondolatmeneten továbbhaladva akkor jelentessetek meg saját vidéki lapokat, a tehetség győzni fog, kapkodják majd mint a cukrot! Nem?
Mészárosék meg csődbe mennek az elrabolt lapjaikkal.
Azért azt ugye tudod hogy a vidékieknél már kialakult egy egyfajta immunitás az üres propaganda iránt és a tényeknek meg a tetteknek hisznek. Az meg a jobboldal mellett szól, bebizonyosodott a választásokon.
A baloldal alaphibája a médiafüggőség, valós teljesítményre most sem készülnek, ismét virtuális harctéren szeretnének nyerni!
süti beállítások módosítása