Fegyvertelen

Origo, az acetonos vodkanarancs

2018. február 27. - Kristóf Tarnay

Beszéljünk egy kicsit az Origóról! Pardon, az Origo lassan három éve halott, szóval az azóta azonos néven a helyén futó valamiről (nekem így szerepel a könyvjelzőim közt), ami ugye először csak olyan tetszhalott volt a "nem politikai" alapú vezetőcsere, majd abszolút nyomás nélküli eladás után, majd szépen lassan egyre direktebb módon kezdte nyomni a NER kampányüzeneteit, míg nem eljutott oda, hogy GFG állandó rovatával már tényleg leplezetlenül a saját táborukhoz szólnak, némiképp elfeledve, hogy ez nem a Magyar Idők Online, hanem Magyarország méréstől függően első/második legolvasottabb hírportálja.

Ugyanakkor ennek ellenére az olvasottsága jelentősen nem esett vissza, látszólag az embereknek mindegy, hogy egy portál miniszterek közpénzszórásai után oknyomoz, vagy éppen egyenesen a propagandaminisztériumból kopipészteli ki az aktuális kampányüzenetet. (Ez a Heti Válasz friss számának sajtóról szóló cikkéből jól látszik, amelyet a sajtó nagy része szemlézett, viszont az abban lévő táblázatokat nem, pedig most az abban lévő számok lennének érdekesek.) Azonban néhány tényezőt érdemes figyelembe venni. Egyrészt hogy az Origónak sokkal kisebb a címlapos elérése független vetélytársánál, az Indexnél. A forgalom jelentős része a közösségi médiából és hírgyűjtő oldalakról származik. Például az egykoron Soros kebléből megszülető, mára már kissé elavult, de itthon még erősen magát tartó levelezőrendszer, a Freemail kiléptető oldaláról. A másik pedig hogy gyakran kimutatják: a közösségi médiában ha linkekre klikkelve cikkeket olvasunk, annak általában csak a tartalmára emlékszünk, arra nem, hol olvastuk.

18523331_7b503dd0babc3bc480503f644a9311d3_wm.jpgFotó: Index.hu

Bár konkrét adatom nincs rá, véleményem szerint ha végeznénk ezzel kapcsolatos felméréseket, az egyértelműen azt adná ki, hogy ennek az Origo-forgalomnak a nagy részét a nem politikai tartalmú cikkek adják, és a politikaiakra, tehát a propagandára is elsősorban az ott lévő linkeken keresztül jut el a felhasználó. Mondom, ez csak feltételezés, meg kéne mérni. (Mondjuk nem lesz könnyű amikor pl. a kormányközeli print lapoknak a példányszámát sem auditálják.) Az Origo ugyanis megtartva eredeti jellegéből valamicskét ilyeneket is tartalmaz, sőt, nagyrészt ilyenekt tartalmaz, ebben különbözik mondjuk a Magyar Idők Online-tól, amit ugyanúgy csak a politikafüggő ínyencek fogyasztanak, mint az MNO-t vagy a Népszava Online-t.

Az Origo ellenben, bár ugyanúgy pártlap, egy olyan pártlap, mely egyéb cikkeket is tartalmaz. Mondhatni a Fidesz-hírlevél mellékletként tartalmaz gasztro-rovatot, iPhone-tesztet, filmajánlót (már amikor), és nap lányát is a blog szekcióban. Ne legyünk elfogultak, az iPhone-teszt nem lesz fideszes, ezek ugyanolyan valid tartalmak a maguk műfajában, de nem szabad elfeljteni, hogy ez csak kísérője valami keserűbb, átadandó lényegnek.

Az egész tehát úgy működik, mint egy közepesen acetonos vodka, amit bekevertek egy jó nagy adag narancslével.

Ahogy egyre erősebb és rosszabb ízű az ital, egyre nagyobb mennyiségben kell hozzáadni a naracslevet, végső soron mennyiségben a naracslé lesz valószínűleg többségben. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy az egész művelet célja végsősoron mégis a vodka szervezetbe juttatása. Ami után ne lepődjünk meg az ismert hatásokon.

A bejegyzés trackback címe:

https://fegyvertelen.blog.hu/api/trackback/id/tr9713704082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kristóf Tarnay · http://fegyvertelen.blog.hu 2018.02.28. 11:54:15

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Van egy sor jobboldali független médium, pl. Magyar Nemzet, Lánchíd Rádió, stb.

Kristóf Tarnay · http://fegyvertelen.blog.hu 2018.02.28. 14:00:34

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: de most eltértél a tárgytól: jobb és baloldali médiumokról beszélünk. A kormánytól független médiumok nem szükségszerűen balliberálisok, ezt állítom, és a Simicska-portfólió ennek jó igazolása. (Továbbá a nem független, de kormánykritikus Alfahír és N1TV is). Btw szerintem túlzó leegyszerűsítés egy médiumban lévő információk hitelességét kizárólag annak tulajdonosától függően meghatározni, ezzel lényegében skatulyázni. A HírTV-n Puzsér pl. a saját műsorában rendre élesen bírálja Simicska korábbi munkásságát, az Indexnek is jobbikosnak kéne lennie a kormánypropaganda szerint, mégis a Jobbikról és a KGBéla-ügyről itt jelennek meg a legkomolyabb leleplező anyagok (nem az Origón, ahol csak óvodás szintű lejáratás megy).

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.02.28. 14:31:05

@Kristóf Tarnay:

Minden média függő. A legjobb esetben van egy csapat, mely üzemeltei az adott médiát saját elvei szerint és fenn is tartja azt anyagilag. De ez nagyon, nagyon ritka eset, te is tudod.

Minden más eset pedig 2 kategória:
- reklámból fenntartás: ebben az esetben függsz a reklámozóktól,
- valaki pénzt ad rá: tőle függsz.

Azaz a legkisebb baj, ha valaki az államtól függ, ez pont az előbbi alesete, a tulaj itt az állam.

Nyilván van szigorúbb tulaj és engedékenyebb tulaj is, az utóbbit többet enged meg, de korlát mindig van. Simicska egyetlen médiájában se teheti meg egy ott dolgozó újságíró, hogy mondjuk dicsérje a Fideszt, ki lenne nagyon gyorsan rúgva, ugyanúgy ahogy a G-nap előtt meg az ellenkezőjéért rúgták volna ki.

S mindez mindenhol így van.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.02.28. 14:39:36

@Kristóf Tarnay:

Az újságíró az esetek 99 %-ában pont ugyanoyan alkalmazott, mint ami én vagyok az ügyfélszolgálaton, ahol dolgozom: teszem, amit mondanak, s kész.

Szerinted miért nem csatlakoztam egyetlen médiához se? Mert elveszteném függetlenségemet azonnal. Ennek ára: mást kell dolgoznom, olyan helyen, mely nem követel meg semmilyen különösebb kötődést politikai vagy más elvi alapon.

Ami Puzsért illeti, az egy szimpla szerencsés eset. Celebbé felkapszkodott emberke, aki ezt a helyzetét ki tudta használni saját álláspontjának kifejtésére. (Egyébként az esetek kb. 80 %-ában azonos a véleményem Puzsérével, ami nálam egy hatalmas szám, nem is tudok más magyar megmondóembert mondanki, akivel ilyen magas ez a szám.) Pont most lett olyan média, ahol eltűrik őt, mert van egy érdekegyezés: Simicska bosszúvágya akkora, hogy hajlandó ennek nevében eltűrni olyan alakokat is, akik nem ismételgetik egyik oldal kötelező szövegét se. De ha Puzsér a Fideszt tartaná a kisebb rossznak, már rég nem dolgozna ott, ezt te is tudod.

BitPork 2018.09.13. 13:13:27

A bejegyzés tartalmát annyival egészíteném ki, hogy aki valódi súlyozott véleményt akar mondani az a szennyet is el kell hogy olvassa. No meg a kommentszekció bármikor bárhol veri a Sas-kabarét.
süti beállítások módosítása