Fegyvertelen

Újra kell egyesíteni Magyarországot!

2018. április 09. - Kristóf Tarnay

A választás éjszakáján, amikor vártuk az eredményeket, feszült, miután kiderültek, reményvesztett voltam. Abban a pillanatban, miután három órányi semmit nem tudunk egyrésztmásrészt műsorfolyam után egybe ránk zúdították a hetven százalékos feldolgozottságú eredményeket, percekre lefagytam, és csak bámultam magam elé. Utána leginkább apátiát éreztem, amely egyre inkább dühbe fordult át. Úgy éreztem (és ennek akkor a közösségi médiában hangot is adtam), egy 70 százalékos részvétel melletti kétharmadot nem lehet megmagyarázni.

Meg lehet találni érte a felelősöket a széttöredezett ellenzék, a Kutyapárt, Gyurcsány, Gulyás Marci és egyéb figurák személyében, és talán ezek egy részében van is valami, de hiába: ez azt jelenti, hogy akkor az emberek többsége itthon ezt akarja. És akkor nem lehet őket akaratuk ellenére boldogítani, minden józan gondolkodású ember kivándorol, ők meg maradjanak itt, lépjenek ki az EU-ból, vezessék be a halálbüntetést, lépjenek be az Eurázsiai Unióba, vegyék körbe magukat kerítéssel minden oldalról, és náculjanak itt magukban, én ebből nem kérek, keresek magamnak valami értelmes gondolkodású országot.

Aztán aludtam rá egyet, és lehiggadt fejjel (csak lehiggadt, csalódottságom nem csökkent, utoljára akkor rohangáltam ilyen búskomor képpel az utcán, mikor szakítottunk a volt párommal) átgondoltam, és revideáltam a véleményem. Nem megyek sehova. Rövid távon legalábbis biztosan nem. Most elmenni, most kivándorolni gyengeség, megfutamodás, és egyfelől önfeladás, és végül lustaság is lenne.

Nem mi vesztettünk ugyanis. Nem a demokraták vesztettek, akik elmentek szavazni, akik másokat is erre buzdítottak, akik négy éve tüntetéseket szerveznek, akik aktívak, de alapvetően mégcsak nem is az ellenzék vesztett, leszámítva, hogy képtelenek voltak ellenállni NER sejtjeinek beépülésének. Azok vesztettek, akik nem mentek el szavazni sem, akik nagy bölcsen megmondták, hogy úgyis bukunk, majd saját felelőtlen passzivitásukkal hozzájárultak a bukáshoz. Azok, akik nem segítették, hanem destruktívan csak nehezítették a civil szervezetek munkáját. Ők vesztettek elsősorban, akik ha őszintén magukba néznek, nagyon tisztán látják: nem tettek meg mindent a kormányváltásért.

De. Ha most azt látod magad körül, hogy az összes ismerősöd letargiában posztol egy egyébként fake Széchenyi idézetet arról, hogy a népnek olyan kormánya lesz, amilyet megérdemel, feketére cserélte a profilképét, és azon vitatkoztok groupchatekben, hogy hova lenne érdemes emigrálni, akkor üdvözöllek Magyarország egyik felén! Te az urbánus Magyarországhoz tartozol, jó körülmények közé születtél, és azok közt nőttél fel, jók az érdekérvényesítő képességeid, jól tájékozódsz a nagypolitikáról, külföldi lapokat is olvasol, stb. Mert lehetőséged van rá, megteheted, nem, mert ezt az életmódot választottad.

Ugyanakkor van Magyarországnak egy másik fele, akik nehéz körülmények között, létbizonytalanságban, totálisan egzisztencia nélkül élnek egyik napról a másikra. Egyáltalán nem hibáztathatók azért, hogy nagy részük a Fideszre voksolt, és nem csak azért, mert rengeteg embert félemlítettek meg egyetlen munkahelyükkel, a közmunka lehetőségével, vagy fizettek le potom pár ezres összegekért. Hanem mondjuk, mert olyan helyen élnek, ahol csak a "közmédia", az einstandolt helyi lapok, esetleg mondjuk még a TV2 fogható.

Akik 24/7 a propagandát hallják, a csapból is ez folyik, nem hibáztathatók azért, ha elhiszik. Ma Magyarországon köztük, és közted nagyon enyhe kifejezés, hogy hatalmas árok tátong. Konkrétan te a nagyvárosi jólétedből nem is látod őket, nem is igazán tudsz a létezésükről, csak amikor néha véletlen odakapcsolsz valamelyik kertévé magazinműsorának szegénységpornót sugárzó riportjára, esetleg amikor megosztod az Indexről az Abcúg valamelyik riportját az egyik szegénysorról, húszan be sad reactolják, és már arra a hónapra ki is van pipálva a kötelező jellegű empátia.

Ezért kell Magyarországot újraegyesíteni. Újra megtalálni egymást, ezt Orbán Viktor ugyanis nem fogja megtenni. Ő továbbra is csak egymás ellen fogja hergelni az embereket, uszítani magyart magyar ellen, hiszen megmondta neki megboldogult tanácsadója, ő pedig jó diákként hallgat tanácsadóira (különben nem lenne ott, ahol).

Kicsivel többen szavaztak a vesztes opcióra, mégis, nagyrészt a választási rendszer problémás mivolta miatt a másik nyert - ismerős? Trump? Brexit? És ezen esetekben mi volt a második megállapítás rögtön? Hogy csak egy kicsivel szavaztak többen, tehát azon túl, hogy nonszensz egy olyan rendszer, ahol a vesztes nyer, a lényeg, hogy az ország a végletekig megosztott. Nagyjából ugyanannyian örülnek ma Magyarországon, mint ahányan depresszióba süllyedtek, annyi adalékkal, hogy ez utóbbi csoport még önmaga belül is megosztott. 

Ezért, ha tovább akarunk lépni, nincs más lehetőség, mint meg kell újra találnunk egymást. Azokat, akik a választás előtti napokban anyáztunk, ha kiderült, kire szavaz, akiket komment szekcióban elküldtünk melegebb éghajlatra, és azokat, akikkel nem is beszélünk már egy súlyosabb, mondjuk a menekültkérdésről szóló vita után, hiába a rokonaink.

Magyarország ma elképesztően megosztott, és nekünk, józanul gondolkodó civileknek kell újraegyesítenünk. Magyarország ma egy logikai játék (nem csak mert április 9-én bezárt a bazár), a két oldalon áll két-két millió ember (de ez csak aki választókorú, és aktív, mindenki mögé képzeljük oda a családját, barátait, környezetét), akik azonban csak együtt tudnak előrelépni. Hogy ehhez mikor lesz meg a jó válasz, az egy erős kérdés, de a jelenlegi műsorvezető nem fog segíteni, az biztos. 

A bejegyzés trackback címe:

https://fegyvertelen.blog.hu/api/trackback/id/tr4913820518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.09. 14:47:32

Visszafogadjuk a ballibeket, ha rendesen kezdenek viselkedni.

zokogjatok 2018.04.11. 08:55:21

"Hanem mondjuk, mert olyan helyen élnek, ahol csak a "közmédia", az einstandolt helyi lapok, esetleg mondjuk még a TV2 fogható."

Az RTL nem is? Tányérostévé van minden putrin tíz éve, okostelefon szintén mindenhol, meddig vagytok képesek még saját magatokat hülyíteni ezzel?

A vidékiek nem azért nem szavaztak a ballibre, mert nem hallanak róla, hanem mert a ballib (amikor éppen nem vidéki gumicsizmás disznószaros vallásos parasztozik) semmit nem kínál nekik a több segélyen kívül. Baszki azok akik most a jogrendszert siratják, tíz éve még azt magyarázták, hogy miért nem védheted meg a tulajdonodat a lopós cigányoktól.

Haladni kell a gyászmunkával, és elismerem a blogger törekvését a megértésre, de ez így még mindig zsákutca.

leponex 2018.04.11. 08:55:49

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:
Ez nem így megy.

Jámbor András megígérte: Április 9-dikén megbocsát.
Nehéz lehet;-)
Az idei már elment, talán jövőre.

Pizsera Kelemen 2018.04.11. 09:00:05

Magyarország éppen most egyesült újra,ha nem tűnt volna fel..

zokogjatok 2018.04.11. 09:00:37

"Kicsivel többen szavaztak a vesztes opcióra,"

Ez meg a másik. Szakadjatok már ki abból a kurva elképzelésből, hogy van a FIDESZ meg a NEMFIDESZ, ha lenne NEMFIDESZ akkor az egy párt lenne nem tizenöt.

Ha azt mondod, hogy 51% szavazott a fidesz ellen, tehát milyen igazságtalanság hogy nyert, akkor tedd már hozzá, hogy 80% szavazott a jobbik ellen, 90% az mszp ellen, 94% az lmp ellen. Melyikük kellett volna hogy nyerjen?

A világon nincs olyan rendszer ahol ilyen eredménnyel ne jutna hatalomra egy párt.

Pizsera Kelemen 2018.04.11. 09:01:03

Magyarország éppen most egyesült újra,ha nem tűnt volna fel..

röf 2018.04.11. 09:01:41

Senkit nem félemlítettek meg.
Képtelenek vagytok elfogadni, hogy az ország nagy többségével a Fidesz jót tett, sokkal jobbat, mint a szoclib érában bárki bármikor.
És ez a többség folytatást szeretne, nem pedig gulyásmarcikat, karácsonyokat, sípolójuhászokat.
Nem megy a fejetekbe, hogy a mantrátokkal ellentétben nem nyomorog az ország nagy része, bármerre mész - új házak épülnak, aki dolgozni akar az tud, és a zsebében is több marad.
Az egy ostobaság, hogy elmenekülnek innen az emberek. Erről szól az EU. Vagy mit gondoltatok, mire kellünk mi az EU-nak?
A migráns-szál csak mellékvonal.
Anélkül is ugyanez lett volna a végeredmény.

Lehetnék én is 2018.04.11. 09:06:25

Magyarország ma egy logikai játék (nem csak mert április 9-én bezárt a bazár), a két oldalon áll két-két millió ember (de ez csak aki választókorú, és aktív, mindenki mögé képzeljük oda a családját, barátait, környezetét), akik azonban csak együtt tudnak előrelépni.

Annak a 2 milliónak szerinted 1 irányba van az előre? Hibás alapvetés.
Olvasd el a Gundi szösszenetét, ő elég közérthetően leírja a sztorit.

index.hu/i2/#bloghu/szemlelek/2018/04/10/foci_politika

Gleccsertetű 2018.04.11. 09:07:18

Már 2010-ben egyesületünk, sőt, korábban. nektek kéne ezt elfogadni

karandash (törölt) 2018.04.11. 09:08:56

@zokogjatok: a Fidesz ott fogta meg a vidéket, hogy a segílykét közmunkához és szavazatokhoz kötötték. A ballibek szórták a pénzt a putrilakóknak, aztán azok vagy szavaztak rájuk vagy nem. Esetleg valami MSZP-s potentát elbészelgetett a polgikkal, hogy mozgósítsanak, vagy ugrik a támogatás. Ezzel szemben a Fidesz sokkal hatékonyabban uralja a kistelepüléseken élők minden életviszonyát, szorosabbra fogta a segélyeseket, a polgármesterek gyakorlatilag élet és halál urai vidéken, így sokkal hatékonyabban csatornázzák be a szavazatokat.
Ehhez jön még a határontúli potyázók szervezett szavaztatása.
Ennyin múlt a kétharmad.
A Fidesz fasizmusa sokkal jobban szervezett, mint a ballib kormányok esetleges kampányolása. Orbán jobb taktikus és politikus, mint Vona, Karácsony, Gyurcsány, Szél.
Plusz most világgazdasági konjunktúra van, ömlik az EU pénz, ez adja azt az illúziót, hogy a magyar gazdaság pörög. Valójában amíg Németország jól teljesít, addig van munkaja a magyaroknak. De Orbán erre a pozitív trendre ráült és a vidéki sutyerákok elhitték neki, hogy ő ráhatással van a gazdaságra. Holott a visegrádi országok közt is egyre inkább leszakad Magyarország.

Petrus Rosidus Maximus 2018.04.11. 09:11:05

Miért lenne a Fidesznek érdeke az ország egyesitése. Neki csak hivek kellenek, akik nem gondolkidnak. Én például itt ki is estem.

alteredit 2018.04.11. 09:11:59

Én úgy gondolom, hogy a tájékozatlan falusi csak egy része a dolognak. (Mert igenis van ilyen azért elég, netezés okostelefonon? Ez annyire jellemző a falusi idősekre.... és állítólag ők növelték a Fidesz szavazótáborát, persze aztán ki tudja.)
A másik az, hogy az ország nagyrésze egyetért azzal, hogy nem akar migránsokat. Úgyhogy emiatt az is a Fideszre szavazott, aki amúgy másra szavazott volna, vagy egyáltalán nem. Jókor jött a kormánynak ez a menekültáradat.
A minden országnak olyan kormánya van, amilyet megérdemel-dolog amúgy igaz, teljesen mindegy, hogy ki mondta, vagy nem mondta. De ez azt nem határozza meg, hogy bal- vagy jobboldal kerül-e hatalomra, csak azt, hogy a realitásra reagáló, józan és hozzáértő párt biztos nem. :)
Aki nem szereti az ügyeskedős-idegenmegvetős-a-hibát-mindig-másban-keresős-a-jólétét-az államtól-váró-mellveregetős átlagmagyar habitust, azaz polgári értékrenddel rendelkezik, annak vagy homokba kell dugnia a fejét, vagy tényleg elmennie.

profilo 2018.04.11. 09:15:04

@leponex: Gondoltad volna a stop.hu-s időkben, hogy egyszer Gréczy Zsoltiból parlamenti képviselő lesz?
Istenemre mondom, meghatódtam és megkönnyeztem.
:)

karandash (törölt) 2018.04.11. 09:16:16

@röf: vége a gazdasági válságnak, pörög a német gazdaság. Ezért maradhat hatalmon Orbán. Gyurcsányék is abba buktak bele, hogy beütött egy válság. Orbánék meg az EU-s pénzek és a német konjunktúra farvizén (meg a lenyúlt milliárdokból) dőzsölhetnek. Persze ezt is szarul csinálják, mert minden visegrádi ország jobban áll már.
De kétségtelen, hogy amíg az EU pénzeli az országot, addig van fejlődés, amíg a multik adnak munkát, addig lesz megélhetés. Aki pedig elégedetlen Orbán rendszerével, az simán kivándorol (EU-n belül szabad munkavállalás van), ezzel is csökkentve az ellenzékiek számát. Minden adott, hogy Orbán rendszere tartósan fennmaradjon.
Orbán valóban jó politikus, a hatalom megragadásához és megtartásához ért. Államférfiként csapnivaló.

zokogjatok 2018.04.11. 09:16:46

"Azok vesztettek, akik nem mentek el szavazni sem, akik nagy bölcsen megmondták, hogy úgyis bukunk, majd saját felelőtlen passzivitásukkal hozzájárultak a bukáshoz."

Ez... baszki 70%-nál nem lehet azt mondani, hogy NEM MENTEK EL ELEGEN, faszom! Hányan kellett volna hogy elmenjenek? 120%?

"minden józan gondolkodású ember kivándorol, ők meg maradjanak itt, lépjenek ki az EU-ból, vezessék be a halálbüntetést, lépjenek be az Eurázsiai Unióba, "

Ez meg a szokásos sértett fröcsögés, még a panelek is ugyanezek. Hozzak neked cikkeket 2010-ből meg 2014-ből, hogy ha a fidesz nyer, akkor kilépünk az EU-ból, lecsúszik a gazdaság, összedől az ország?

Oszt valahogy csak a ballibáknál dőlt össze az ország eddig, a jobbereknél meg sose. EU-ból se léptünk ki 8 év alatt, ellenben a hiperszuper britek meg igen.

Elhiszed a saját mantrádat is, hogy itt a bal az üdvözítő, csak a tapasztalat pont nem ezt mutatja. Mitöbb pont az ellenkezőjét látjuk.

Mindegy, a lényeg hogy nyugodj meg, nem fog összedőlni az ország, nem lépünk ki az EU-ból se, nem lesz semmi olyasmi, amit a hiszterizált ballib blogokon látni vélnek, lesz viszont újabb felminősítés meg pedagógus bérrendezés meg 400ezres buszvezetői állás.

Ja bocs ez az utóbbi már van is.

www.napi.hu/magyar_gazdasag/havi_400_ezer_ennyit_kereshet_egy_bkv_buszsofor.654177.html

zokogjatok 2018.04.11. 09:20:17

@karandash: "vége a gazdasági válságnak, pörög a német gazdaság. Ezért maradhat hatalmon Orbán. Gyurcsányék is abba buktak bele, hogy beütött egy válság"

Ez meg a szokásos, ha orbán alatt bármi jó történik, akkor azt a kedvező környezet, jó időjárás, egyszeri hatások, alacsony bázis, stb okozza.

Ha viszont bármi szar, akkor EZEK MIND ELFELEJTŐDNEK, és indul az ORBÁN ELBASZTA.

Nem mondod, egy 10 milliós országot egy 6-7 milliárdos közösségben a közösség mozgat? Baszki a szörföst is a hullám viszi, de nem mindegy, hogy rajta tud-e maradni és vitetni magát, vagy leszédül.

nnnnnnnn 2018.04.11. 09:22:47

na, a huszonnyolcadik belpesti lipsi poszt arról hogy vidéken még mindig a középkorban élnek az emberek és azért nyert a fidesz :DDD és utána még leírja hogy ő egyesíteni akarja az országot :DDDDD

profilo 2018.04.11. 09:30:45

@nnnnnnnn: Ez mondjuk nem olyan rossz. Ő például nem fenyegetőzik azzal, hogy kimegy Londonba vagy, hogy nem jön onnan haza.

Lehetnék én is 2018.04.11. 09:41:26

@Rozsdabarna.: elhiszem, hogy nem vagy Fidesz-hívő. És a gondolkidással hogy állsz?

MEDVE1978 2018.04.11. 09:44:23

Nagyon sok tényezőből áll össze ez a helyzet. Ott fognám meg először, ahol nem szokták: igaz, hogy a falvak és kisebb települések a korábbinál nagyobb arányban szavaztak a FIDESZ-re és az is, hogy Budapesten egy esetleges LMP koordinációval mindenhol az ellenzék nyert volna egy kivétellel (Jobbik koordinációval mindenhol).
Viszont a budai oldalon még mindig 40% felett volt a FIDESZ támogatottsága, illetve mondjuk a nem szegénységéről híres Nyugat-Magyarországon (emlékeim szerint második legfejlettebb régió) mindenhol 50% felett zárt a FIDESZ.

A kérdés egyik része tehát az, hogy a tehetősebbek közül miért szavaznak még sokan a FIDESZ-re. A válasz egyértelmű: a FIDESZ sikeres adópolitikája. Ezt én egyértelműen sikeresnek tartom, hiszen az SZJA-t 36-ról 15%-ra csökkentették a legmagasabb adókulcs esetében, illetve számos SZJA kedvezményt vezettek be (gyermekek után, betegségek után, magánnyugdíj vagy egészségpénztár stb. - itt most nem pl: a maximálisan demagóg új házasok kedvezményre kell gondolni). Személy szerint sokkal méltányosabbnak gondolom, ha a jövedelmed helyett a fogyasztásodat adóztatják. Ennek oka, hogy így nagyobb a mozgástered, megtakaríthatsz vagy fogyaszthatsz. Emellett ott van a CSOK, ami felső-középosztály célzott egyértelműen, így az adórendszerhez képest nem tartom univerzálisan pozitívnak a hatását (a szegényebb harmadnak biztosan nem ad semmit). Emellett a gazdaság megy, ahogy valaki írta, főként a német tőke miatt, illetve strukturális munkaerőhiány miatt állandó béremelési kényszer van a munkaadókon. Tehát a jövedelmek is növekednek.
Így jól látni, hogy a társadalom gazdagabb felének nem romlottak a megélhetési feltételei. Nem romlottak a Budapesten élőknek sem, a FIDESZ ellen a vád nem is a rossz gazdaságpolitika, hanem a korrupció. Ettől még a tágabb vagy hosszútávú gazdaságpolitika lehet rossz (német invesztíciókra berendezkedő betanított munkára építő rendszer belső növekedési lehetőségek helyett), azonban ez még abszolút nem érezhető.

A rendszer kárvallottjai tehát halmozottan azok a vidéken élők, akik most a korábbiaknál is nagyobb arányban a FIDESZ-re szavaztak. Itt is van azonban néhány érdekes dolog: ezek az emberek mindig is leszakadtak voltak, csak a mérték volt kérdés, mennyire. Ha megnézzük, hogy még az általam értékelt szakember, Bajnai Gordon is mit tett ez ellen, stagnálás, változatlanság, hanyatlás jeleit látjuk: megszüntette a veszteséges vasútvonalakat, a szociálpolitikában kitartott a "kapjon segélyt, mert akkor nyugton marad" vagy humanistább szemüvegen át nézve "kapjon segélyt, mert abból legalább minimálisan meg tud élni" útvonalon, egyéb politikai vonalon pedig a kisebbségek elfogadását és tiszteletét szorgalmazta - gyakorlatilag tagadva azt a problémát, hogy a romák körében nagyobb a bűnözés. Vidéken ez a nézetrendszer megbukott, hiszen ha nincs vasút, akkor nem tud ingázni és ezzel csökken a jövedelme. Ugyanakkor a munkának becsülete volt, tehát az alanyi jogon járó segélyről az volt a közvélekedés, hogy a cigány csinálja a gyerekeket, kapja a segélyt, amiből megél valahogy, míg a magyar valami brutál szar munkában dolgozik, amivel meg nem tud gyereket vállalni, mert annyira kicsi a jövedelme. A FIDESZ ebben az értelemben a közmunkával a munka becsületét adta vissza, illetve a vidéki lakosság által erősen szorgalmazott retorziókat foganatosított a cigányokkal szemben (ha nem dolgozik a közmunkán, akkor ne kapjon segélyt, gyerekét nem járatja közoktatásba ne kapjon segélyt stb.). Valószínűleg a vidékiek többsége úgy gondolja, hogy a közmunka ebből a szempontból jobb ötlet, mint a cigányok segélyen tartása.

Külön fűszer erre, hogy a Jobbik lényegében az MSZP-SZDSZ kormányok roma ügyben tanúsított passzív magatartásából született - és a hanyatlása is azért következett be, mert visszavett ebből az irányvonalból.

ÉS erre az egészre jött rá vidéken a szirup, a jönnek a migránsok agenda, nomeg a személyi függőségek is.
A lényeg tehát, hogy a vidék így is, úgy is stagnálást él és élt meg, azonban Orbánék néhány olyan dolgot tudtak behozni, ami még itt is javulást jelent, illetve felmutatták a közös ellenségképet. Ez relatíve több célt hordozott és így érdemesnek tűnt a FIDESZ-t támogatni.

Rövid példával érzékeltetve: a borsodi kis faluban élő nénikének nagyjából mindegy, hogy hanyatlik-e az egészségügy. Ő eddig is be kellett, hogy menjen Miskolcra, ha érdemi ellátást akart, mostantól is be kell mennie. A fiának így se volt munkája csak közmunka, úgy se lesz.
A helyzete tehát változatlan, a negatív hírek nem érik el, de egyébként sem relevánsak számára.

Jakab.gipsz 2018.04.11. 09:52:35

A most kezdődő második menetben.

"Újra kell egyesíteni Magyarországot!" Ami egyszerű feladat.

Már csak a Sátánfajzat Sorost, a megtestesült Gonoszt kell kiiktatnunk.

És ez a definíció nem csak költői túlzás.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2018.04.11. 09:59:27

"Te az urbánus Magyarországhoz tartozol, jó körülmények közé születtél, és azok közt nőttél fel, jók az érdekérvényesítő képességeid, jól tájékozódsz a nagypolitikáról, külföldi lapokat is olvasol, stb. Mert lehetőséged van rá, megteheted, nem, mert ezt az életmódot választottad."

1. És mi a helyzet az urbánus, jó körülmények közé született, jó érdekérvényesítő képességű, a nagypolitikáról jól tájékozodó, külföldi lapokat olvasó, e lehetőségekkel bíró és ezt az életmódot választó vagy ebbe beleszülető fidesz szavazókkal?

2. És mi a helyzet a nem urbánus, hanem vérfalusi/vidéki kisvárosi, de jó körülmények közé született, jó érdekérvényesítő képességű, a nagypolitikáról jól tájékozodó, külföldi lapokat olvasó, e lehetőségekkel bíró és ezt az életmódot választó vagy ebbe beleszülető fidesz és ellenzéki szavazókkal?

És mi a helyzet a nem urbánus, nem jó körülmények közé született, nem jó érdekérvényesítő képességű, a nagypolitikáról nem tájékozodó, külföldi lapokat nem olvasó, e lehetőségekkel nem bíró és ezt az életmódot nem választó vagy nem ebbe beleszülető, de szimplán értelmes, és az alapszintű magyar valóság információit azért felcsipegető ellenzéki szavazókkal? Belőlük is nyilván több százezer található, az ellenzék szavazói között.

Le kéne szakadni erről a város-vidék kommunista osztályharcos dumáról végre. Minden átfedés megtalálható minden szegmensben: a fidesznek több jutott ebből, szavazat formájában. Az ellenzék szántsa fel a magyar elméket, vidéken és a városokban is, és akkor legközelebb ő énekelheti a Kossuth-nótát. Vagy az Internacionálét, ha azt akarja, az úgyis nagyon bejött nekik.

profilo 2018.04.11. 10:19:18

@zord íjász: Megérthetnéd, hogy nem könnyű, a zsinórban harmadszor elvesztett választást megmagyarázni. Mondjuk így harmadjára már sokkal nehezebb a kifogásokat, a mentségeket és a magyarázatokat megtalálni, de azért még van a tarsolyban...

Medgar 2018.04.11. 10:25:02

@Lehetnék én is: Próbálj meg nem két dimenzióban gondolkodni. Nem kér irány van, hanem 360 fok. Ha az mszp kelet akkor a jobbik nyugat a fidesz meg dél. Amíg azt hazudjátok magatoknak, hogy van a fidesz meg a másik oldal addig bukni fogtok. De a szemlélekes focis hasonlat a legjobb: van egy egységes csapat, meg egy másik ahol a játékosok egymást ütik.

Medgar 2018.04.11. 10:26:13

@zord íjász: Úgy tűnik a régi mszmp blokk a panelokban tarolt budapesten.

Lehetnék én is 2018.04.11. 10:32:53

@Medgar: félreértesz. Én a nemfidesz 2 millióról kérdeztem a poszt tolót, hogy miből gondolta, hogy ők azonos irányba mennének.

Medgar 2018.04.11. 10:54:36

@Lehetnék én is: Ja bocs. Azért gondolta mert ez volt a divat...

Magyar János 2018.04.11. 20:37:53

Tisztelt Tarnay Úr, csak mint információt szeretném átadni, hogy az én kollégáim több szakvizsgás orvosok, és jelentős számban a Fideszre szavaztak.
Egyébként véleményem szerint a Fidesz szavazók jelentős része a Kádár rendszerbe vágyik vissza (nem zavarja őket a demokrácia hiánya, sőt). Ez még akkor is így van, ha annak idején elutasították a szocializmust - mégis, abba a társadalomba születve, elfogadhatónak tartják az arra jellemző politikai eszközöket és hatalomgyakorlást.
süti beállítások módosítása