Fegyvertelen

Helyi civil hálók kellenek

2018. április 13. - Kristóf Tarnay

Az elkövetkező időben két fontos problémával kell szembenéznünk. Az egyik: az embereket meg kell győzni, hogy elsősorban nem az a politika, amit jelenleg annak hisznek, és amit nem tartanak annak, az viszont sokkal inkább az. (Ezt rögtön kifejtem.) A másik, hogy legtöbben úgy szavaztak az egyéni körzetükben, hogy nagyrészt ismeretlen, vagy kevéssé ismert jelöltek közül, leginkább az őket támogató pártokhoz való viszony alapján választottak.

Az elkövetkező négy évben országszerte a megszerveződni képes, józan gondolkodású helyi civileknek helyi Nolimpa-kampányokat kell létrehozni. Annak idején ugyebár egy akkor még civil szervezetként működő, és a színre lépésekor egyáltalán nem ismert csapat karolt fel egy fontos, és a helyieket érdeklő ügyet, majd népszavazást kezdeményezett róla. Ezt követően miután rengetegen csatlakoztak ehhez, az ellenzéki pártok is beálltak mögé, az ügyet sikerre vitték (az nem rajtuk múlott, hogy a hatalom gyáván megfutamodott egy igazi népszavazás elől), közben a népszerűségük is nőtt.

Sokak szerint, ha marad is a Fidesz kétharmada, ilyen ügyek végig vitelével egyrészt az állampolgárok által korlátozható a kormánypárt hatalma, másrészt a közbeszéd is tematizálható – végre nem a kormány propagandája által.

Valami hasonlóra lenne szükség helyben is. Mindenki a saját településén kisebb civil társaságokkal indítson el helyileg fontos ügyeket, sok esetben olyanokat, amelyekre a többség azt mondja, ez tulajdonképpen nem is a szó szoros értelmében vett politika. Lehet erről helyi népszavazási kezdeményezés, beadvány az önkormányzathoz, petíció egy vállalathoz, stb.

Ha sokan beállnak mögé, már két dolgot is sikerrel teljesítettünk: egyrészt tematizáltuk (legalább a helyi) közbeszédet egy, az ott élők számára fontos üggyel, másrészt visszaadtuk legalább egy ügyben az embereknek a politikát, ami alatt végre azt értettük, amit igazából jelent: a közös ügyeink intézését mindenki beleszólásával.

Ezt követően – és itt jön képbe a helyi politikusjelöltek megismerése – fel lehet ajánlani a pártok helyi jelöltjeinek, embereinek, hogy álljanak be a kezdeményezés mögé. Nem a párt központját kell megkeresni, hogy dobjanak egy sajtóközleményt az MTI-nek, hogy támogatnak, hanem a helyieket. Hogy álljanak ki, kapcsolódjanak be. Ezáltal egyrészt lebontható a fal a képviselők, és az elvileg képviseltek közt, az emberek beszélgetnek a politikusokkal, és vica versa. Ők megismerik, miket kellene képviselniük, ha tényleg a helyiekért akarnak tenni, mi pedig megismerjük a különböző pártok helyi aktív embereit, hogy a következő alkalommal már ne ismeretlen plakátarcok közül kelljen döntenünk.

Ezáltal egy olyan civil háló jöhet létre, amely egyszerre hozza közelebb és adja vissza az embereknek a politikát, és egyszerre aktivizálja, és hozza közelebb egymáshoz az embereket is. Hiszen ne feledjük: ilyen megosztott ország mellett az egyik feladatunk az emberek és a szekértáborok közti árkok betemetése, a politika visszafoglalása, és az apátiába süllyedt polgártársaink felrázása. Van rá négy évünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://fegyvertelen.blog.hu/api/trackback/id/tr9613831294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ne zavarj! Éppen a diktatúrát döntögetem! (törölt) 2018.04.14. 18:53:03

Nem rossz ötlet.

De a civil fogalmát úgy kellene definiálni, hogy a civil, az a szakember, aki valamilyen ügy szeretetéből teszi azt, amit. Aki civil, annak el kell tudnia számolni azzal, hogy sem gazdasági sem politikai érdekcsoportoktól pénzt nem kap, és nincs személyi összefonódás sem.

Akit cég vagy párt pénzel, az aktivista. Őket azért tartják, hogy a mögöttük álló párt vagy cég álláspontja bekerüljön a köztudatba. Nincs gond az ilyen emberekkel, csak nem szabad független szakemberként gondolni rájuk.

Rettegek mert ballib vagyok 2018.04.17. 08:06:52

Te alapjaiban vagy tévedésbe. Mint minden ballib.

Te azt hiszed hogy vidéken az embereket megtévesztették, hogy buták, és nem tudnak tájékozódni. Hogy nem jutnak információhoz.

Tévedsz. Hozzá jutnak. Megy az RTL náluk, olvasnak Indexet. Csak nem hisznek a ballib hazugságoknak.
Tévedsz mert nem buták. Mérlegeltek, és ha látnak egy videós közvetítést a facebookon ahol éppen gang-bang örömei közepette erőszakolnak meg migránsok az EU-ban lányokat, miközben mantrázzátok, hogy nincs erőszak, ha rákeres a neten arra hogy Soros-Terv és talál kettőt is, akkor nem fogja elhinni hogy nincs.
Tévedsz mert nem ők vannak megvezetve hanem ti.
ÉS abban is tévedsz hogy meg tudsz változtatni bárkit. Rohadtul nem tudod megváltoztatni a hazájukért aggódó felelős jobboldali gondolkodókat.

Meg kéne próbálnod elfogadni őket. Csak így simán. Őket és a döntéseiket.
Akkor majd temetünk árkot. De addig mi legalább annyira meg akarunk téged változtatni mint te minket.

Tristee 2018.04.17. 08:43:42

"Ezt követően – és itt jön képbe a helyi politikusjelöltek megismerése – fel lehet ajánlani a pártok helyi jelöltjeinek, embereinek, hogy álljanak be a kezdeményezés mögé."

Magyarán, kaparják ki a civilek a gesztenyét a semmi érdemleges gondolattal nem rendelkező (ellenzéki) politikusok számára. Azután ugyanezen, semmilyen érdemleges gondolattal nem rendelkező (ellenzéki) politikusok remélhetőleg nagy kegyesen hajlandóak lesznek elfogadni a civilek által felajánlott vezetői szerepet.

Én már sok hülyeséget olvastam, de Tarnay Kristóf javaslata übereli az összeset.

Varsányi Endre 2018.04.28. 00:05:01

@Ne zavarj! Éppen a diktatúrát döntögetem!: Így is lehet a civileket, a civil mozgalmat definiálni, de van ennél sokkal szélesebb meghatározása is. Az alapvetés, hogy ha bármit teszel a közösségért, az már politika. Nyilvánvaló, hogy van véleményed a világról még akkor is, ha nem fizetnek érte. A példa kedvéért, ahogy a cikk sugallja, olyan civil hálót kellene létrehozni, amely az emberek közötti kapcsolatot, beszélgetést, filozofálást, politizálást vagy kötögetést segíti, erősíti. Lehet közülük olyan is, amelyik településeken belül megfogalmaz elvárásokat, lehetőséget teremtenek arra, hogy MINDEN politikai párt képviselője találkozzon velük folyamatosan 4 éven keresztül. Ez civil is, politikai is, párt is, emberi is. Nem kell ide lefizetés, itt arra van igény, hogy újra felfedezzük az emberi kapcsolatok fontosságát.
süti beállítások módosítása