Fegyvertelen

A szabadságvágy magyar ügy

2021. március 14. - Kristóf Tarnay

A polgári Magyarország maga lenne a klasszikus liberalizmus.

bence-boros-qof81datggu-unsplash.jpgIllusztráció: Boros Bence (Unsplash)

Sokan félreértik a jobboldali liberális / libertárius gondolkodást, azt hiszik, hogy ez ugyanolyan kopipészt import kultúrharcos eszme, mint a 888 „fehér férfi” rovata. Pedig nem, pont nem.

A saját tapasztalatom például az, hogy amikor szükségem lett volna segítségre, egyáltalán nem számíthattam az államra, a szolgáltatásait csak kényszerből használom, ahol nincs más (MÁV, tömegközlekedés), ellenben rendesen szentségelek, hogy a havi nettóm felével megegyező pénzt adózik le a munkahelyem utánam, ami azért nem kerülhet hozzám, hogy abból MTVA-t, KESMA-t működtessenek, reklámozzák, hogy vegyél magyar levegőt és finanszírozzák, hogy „Mészáros” megvegyen egy újabb megyét.

Szóval ez a napi tapasztalat, közben viszont azt se felejtsük el, hogy a polgári Magyarország ígéretével évtizedek óta házal a Fidesz, míg el nem kotyogta egy ideológusok, hogy valójában az egész csak egy politikai termék. Mondjuk nem mintha nem látszana. A polgári eszmény pedig valami olyasmi, mint egyéni felelősségvállalás, a szabadság, mint lehetőség a jó döntések meghozatalára, öngondoskodás posztkádárista bürokratikus szocreál „alapjogok” helyett és a többi. A polgári Magyarország maga lenne a klasszikus liberalizmus, ami nem keverendő össze a történelmileg Churchill és Sztálin Hitler-ellenes szövetségéből eredeztethető, de mára már meghaladásra érdemes bal-/neoliberalizmussal.

Ha egyszer végre kipróbálnánk a szabadságot, azt is hiszem, megtapasztalnánk, hogy nagyon is illik az a mi kultúránkhoz, sőt. Bárcsak.

A bejegyzés trackback címe:

https://fegyvertelen.blog.hu/api/trackback/id/tr9016462946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.03.15. 07:18:16

Így igaz, a polgári Mo. a klasszikus liberalizmus. Ezért is ellenezzük.

midnight coder 2021.03.15. 08:32:43

@MAXVAL birсaman közíró: "Ezért is ellenezzük" Mármint te és a macskád.

Kage kyōi 2021.03.15. 09:13:44

@MAXVAL birсaman közíró: úgy látszik rab akarsz lenni, diktátorok zsandárja.
tehát nem polgár akarsz lenni, hanem jobbágy, vagy a jó isten tudja mi.

midnight coder 2021.03.15. 09:24:21

Az igazi baj az, hogy sem kis hazánkban, sem Európában nem igazán létezik olyan, hogy liberális politikai erõ. Ami létezik, az a balliberális, ami valójában sem nem bal, sem nem liberális, csak egy szellemi fertõzés, egy pusztító mutáció ami a két eszme találkozásakor kihozta mind a kettõbõl ami káros volt.

Egy példa: egy liberális azt mondja, hogy bárkibõl lehessen mérnök, politikus, menedzser, bármi amihez tehetsége van, és a körülmények lehetõvé teszik (Pl. van az országban iskolarendszer). De az teljesen jogos, hogy ezt ne a neme döntse el.
A balliberális viszont mozgalmat szervesz azért, hogy legyen több nõi mérnök, politkus, menedzser, esetleg nõi kvótát rendel el.

Kristóf Tarnay · http://fegyvertelen.blog.hu 2021.03.15. 09:27:54

@midnight coder: Ezzel egyetértek, borzasztóan kéne Magyarországra egy klasszikus jobbos liberális, egyéni szabadságot pártoló komoly politikai erő.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.03.15. 10:33:13

@Kage kyōi:

A polgárság zsákutca. Csak úgy lehetsz polgár, ha a többség nem az, hiszen belőlük élsz meg, belőlük polgárkodsz.

Jobbágynak lenni sokkal nemesebb dolog, mint polgárnak.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.03.15. 10:35:45

@Kristóf Tarnay:

Volt erre próbálkozás, többször is. MINDIG megbukott.

Az MDNP próbálta először. Sose tudott elérni mimimális eredményt se.

Aztán a kései MDF is próbálta, az sikeresebb volt, de az se azért. De középtávon befuccsolt.

Manapság ezek a Márki-Zajongók hablatyolnak ilyeneket, de ők se hisznek maguknak, így eleve beálltak Gyurcsányhoz.

Mo-on erre egyszerűen nincs igény. Szerencsére.

Kristóf Tarnay · http://fegyvertelen.blog.hu 2021.03.15. 12:54:33

@MAXVAL birсaman közíró: Jézusom, dehogy is. A polgárság alatt önálló egzisztenciával rendelkező, közéletben aktív egyént értünk nagy vonalakban. Ez alapvetően piacgazdaságban lehetséges, amelynek a lényege, hogy valamilyen szakterületen a mások igényeit (vásárlók, ügyfelek) kell a legjobban kielégítened. Ezért a kapitalizmus a békés egymás mellett élés egyetlen hatékony formája, hiszen tulajdonképpen az önzésre épül, mégis mindkét fél, ezáltal - nyilván a nagyon mélyről indulók más helyzet, de - mindenki, aki igyekszik és dolgozik, jól jár vele. Vagyis jól járna, ha nem hiányozna a fizetésünk fele.

Kristóf Tarnay · http://fegyvertelen.blog.hu 2021.03.15. 12:55:39

@MAXVAL birсaman közíró: Örülsz annak, hogy nincs igény arra, hogy szabadon élhessünk és a szabad életünk keretében szabadon használjuk ki a saját képességünket és szorgalmunkat? Mégis milyen társadalomban szeretnél te élni, szocializmusban, teljes állami kontroll alatt vagy mi?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.03.15. 12:58:54

@Kristóf Tarnay:

Hogyan lehet egy társadalom minden tagjának önálló egzisztenciája? Ez matematikai képtelenség. A javask szűkösek.

Gyakorlatilag csak pár muszlim olajállam rendelkezik olyan gazdagsággal, melynek köszönhetően mjinden egyes állampolgár gazdag polgár, vedd észre.

Ez még a gazdag nyugat-európai államokban se működik, ott is rendre van legalább 20-30 % szegény réteg, pl. Angliában.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.03.15. 12:59:42

@Kristóf Tarnay:

Az általános önzés eredménye: kevesek nyernek, sokan vesztenek.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.03.15. 13:01:58

@Kristóf Tarnay:

A liberalizmus nem fenntartható, s nem is jó rend: kevesek túlhatalmát hozza sokak felett.

Örülök, hogy a magyarok zöme rendszerkritikus.

Kristóf Tarnay · http://fegyvertelen.blog.hu 2021.03.15. 13:27:09

@MAXVAL birсaman közíró: Mivel a javak szűkösek, pont ezért van szükség szabadabb piacra, ahol az általam megtermelt pénznek a nagy része végre nálam marad és nem vonják el hülyeségekre adó formájában.

midnight coder 2021.03.15. 15:31:34

@MAXVAL birсaman közíró: "Csak úgy lehetsz polgár, ha a többség nem az, hiszen belőlük élsz meg, belőlük polgárkodsz."

Ez hülyeség. Ma már régen a gépek a rabszolgák. Anno az emberek 90%-a jobbágy volt, a többi városban élõ polgár. Ma viszont azt a munkát amit 2-300 ember végzett el a mezõgazdaságban, elvégzi 3-4 ember a kombájnnal, teherautóval, markológéppel. Ezért aztán már a 70-es években beindult a parasztság városba áramlása, ahol ipari munkások lettek. Csakhogy ott is jött a gépesítés, és ma már nem munkás az átlagpolgár, hanem irodakukac. De aki fizikai munkát csinál, Pl. építkezésen dolgozik, annak a munkájának a 90%-át is gépek végzik. Nem ember ássa már az alapot hanem markológép, az épület elemeket sem kézzel emelik fel hanem toronydaruval, de még a villanyszerelõ is elektromos csavarhúzóval tekeri a csavart. Nem mondom hogy nincs persze munka vele, de a középkori polgárhoz képest simán jobb az életszínvonala egy átlagpos pesti lakosnak.

midnight coder 2021.03.15. 15:33:25

@Kristóf Tarnay: Ahogy borzasztóan kellene egy valóban baloldali párt is, ami az átlagpolgár érdekeiért áll ki, aki naponta megy dolgozni, neveli a gyereket, fizeti az adót.

Kristóf Tarnay · http://fegyvertelen.blog.hu 2021.03.15. 17:03:00

@midnight coder: Bár nem értenék velük egyet, szerintem is kellene, hogy legyenek legitim viták, valódi alternatívák közül lehessen választani. Szóval én úgy gondolom, akármi is lesz az eredmény, 2022-ben létre kell jönnie egy erős jobbliberális és szocdem pártnak. Ez előbbire egyfajta kezdeményezés a Le az Adók 75%-ával, a másikra pedig az Alternatíva. Még mindkettő gyengécske, lehet nem is belőlük nő ez ki, de muszáj, stabil, karakteres, saját arculattal és értékrenddel rendelkező pártok kellenek, máskülönben az elkövetkező évtizedekben is ugyanazt a tortát szeleteljük, azoknak pedig, akik hozzám hasonlóan nem akarnak választani Gyurcsány és Orbán közt, az idők végezetéig marad a Kutyapárt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.03.15. 19:42:18

@Kristóf Tarnay:

Ez az anarchokapitalista ideál, enyhébb alakban ez a klasszikus liberalizmus.

Mely ahhoz vezet, hogy a szegények szegényebbek, a gazdagok gazdagabbak legyenek.

Ha célod a hatékonyság, akkor ez a megoldás. De kérdés, ez jó cél-e. Én pl. nem támogatom.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.03.15. 19:44:44

@midnight coder:

A javuló életszínvonal oka a műszaki fejlődés. Ami független a társadalmi rendtől.

Így összehasonlítani értelmetlen. Nyilván ma a gettócigány is gyorsabban kommuninikál a világgal, mint 100 éve egy milliárdps. Mert az előbbinek van mobiltelefonja. De ez abszurd összevetés.

Kristóf Tarnay · http://fegyvertelen.blog.hu 2021.03.15. 20:30:03

@MAXVAL birсaman közíró: Ez óriási tévedés. A jövedelmi különbségek létező fogalmak, de. 1. A kapitalista rendszer és a tőkefelhalmozás széles körben tízmilliók körében szüntette meg az éhezést, ma már maximum a nem jó minőségű táplálkozás a gond, a legrosszabb keresetű rétegeknek is többnyire van mit enniük.
2. Akik a kommunista vízióikat az egyenlőtlenségekkel való riogatással próbálják eladni, mindig kihagyják, hogy ezek a dolgok nem önmagukban állnak. Vagyis igen, egyrészt van, hogy nő a különbség a szegény és gazdag rétegek közt, de ez jelentős részben azért van, mert a szegény rétegek stagnálnak; a sikeres meggazdagodást nagyon sok kockáztatás és befektetett - tehát előtte megtakarított - tőke teremtheti meg, minden Elon Muskra jut sok tízezer bebukott vállalkozó; továbbá a szegény néprétegek többnyire azt a munkahelyet, ahol miután lenyomtak két gombot, a szélsőbalosok szerint már tulajdonolniuk kéne, nos, ezt többnyire ezeknek a csúnya disznófülű kapitalistáknak köszönhetik és annak, hogy ők megtakarították a tőkéjüket, nem élték fel.
Ajánlom: ellenpropaganda.hu/ludwig-von-mises-vagyoni-es-jovedelmi-egyenlotlenseg/

Kristóf Tarnay · http://fegyvertelen.blog.hu 2021.03.15. 20:32:57

@MAXVAL birсaman közíró: Nagyon nem. Az életszínvonal oka valóban a műszaki fejlődés, amelynek a szabad piac és a tőkefelhalmozás az oka. Minél több tőkét halmoznak fel a vállalkozók egy országban, annál fejlettebb technológiával tud náluk dolgozni az egyszeri munkás, ennél fogva annál többet termel meg azonos szaktudás mellett, ezért keresnek jóval többet mondjuk a szakmunkások a tengerentúlon, mint K-Európában. Kommunista tervgazdaságban viszont, mivel az állam rossz gazda, mindig is az volt és az is lesz, nincs valódi technológiai fejlődés, ezek a történelmi korszakok általában csak a kapitalista időszakok technológiai fejlődését használják úgy, ahogy és züllesztik le a maguk szocreál szintjére.

Kristóf Tarnay · http://fegyvertelen.blog.hu 2021.03.15. 20:35:47

A "gettócigánynak", ahogyan te fogalmazol, a mobiltelefonja anno a gazdagok luxuscikke volt, amelyet a szociális demagógok minden bizonnyal megvetéssel figyeltek és legszívesebben államosították volna az azt előállító gyárat, hogy a szűk ítélőképességük szerint éppen fontosabb dolgokat legyártsák, ma pedig mindenki még vezetékes telefonnal szenvedne. Ha megnézzük, azok a termékek és szolgáltatások, amelyeket az elit használ, szépen lassan leszivárognak a legalsóbb néprétegekig, ez a történelem során folyamatosan így működött.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.03.15. 22:19:42

@Kristóf Tarnay:

Az éhezés nem szűnt meg, hanem csökkent. S oka nem a kapitalizmus, hanem a tudomány.

Kristóf Tarnay · http://fegyvertelen.blog.hu 2021.03.15. 23:51:23

@MAXVAL birсaman közíró: A tudomány önmagában kevés gazdasági kérdések megoldásához, a gyakorlatba a kapitalizmus tudja átültetni úgy, hogy hatása legyen pl. az éhezésre.

nemecsekerno_007 2021.03.16. 08:10:17

Ez elég ótvar demagógia. Az adó amit befizetsz a 3 millió nyugdíjas nyugdíjára, EÜ ellátására kell illetve a félmillió külföldön dolgozó kieső járulékainak pótlására. Persze áltathatod magad azzal, hogy ha megszűnik a KESMA és Mészáros nem lophat több pénzt akkor minden jó lesz.

csárlszbrunzol 2021.03.16. 08:35:13

@Kristóf Tarnay: Alapvetően egyetértek mindazzal, amit ebben a hozzászólásban leírtál. Csak annyival szeretném kiegészíteni, hogy 2010 előtt a fizetésünk kétharmadát vették el és a harmada maradt meg nettóban.

nemecsekerno_007 2021.03.16. 08:45:27

@andras_1: Az még oké, hogy elmebeteg vagy, de számolni azért megtanulhatnál. Értem én, hogy mesterséges intelligencia, de a 4 alapművelet miért nem megy.

nemecsekerno_007 2021.03.16. 08:46:27

@Kristóf Tarnay: Itt van brendelmatyi, tele fogja szarni a blogot.

nemecsekerno_007 2021.03.16. 11:14:26

@andras_1: Nem ártana számolni hájas rigó.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.03.16. 11:14:29

@andras_1:

Nem akarok diktatúrát, ezért is ellenzem a polgári demokráciát, mert az de facto diktatúra.
süti beállítások módosítása