Fegyvertelen

Szegény mentes gyerekeink – #childfree 20 évesen?

2021. május 15. - Kristóf Tarnay

Ugyanaz lep meg, mint a huszonévesen gyereket nevelő kortársaimnál: a hamar meghozott, végérvényesnek tetsző döntés.

kinga-cichewicz-rtfjtlp4p3q-unsplash.jpgIllusztráció: Kinga Cichewicz (Unsplash)


Sok melankolikus popkult dal foglalkozik a „körülöttem már mindenkit eljegyeztek és gyereke van” érzéssel (közülük a Süllyedő hajó címűt tudom ajánlani), kiváló, bár sokszor lerágott mém-alapanyag is. Mégis azért újra és újra átgondolom az életem, amikor egy volt általános iskolai osztálytársam már az esküvős évfordulós meg a nagy pocakos instasztorikat posztolja és próbálom keresni magamban a nagyon felnőtt énemet, amelyet általában meg is találok valami görcsös pótcselekvésben, rájöttem, hogy gyufát venni, ruhát mosni nagyon felnőttes, és hamarosan lesz újság előfizetésem is!

Na, de a skála túlfele a manapság divatos „childfree” életmód, azaz kevésbé half angol megfogalmazással az úgynevezett tudatos gyermektelenség. Túl azon, hogy az első szó hallatán azt hiszem, a gyerek valamely allergiás reakciót kiváltó összetevő, egy sor vonulata megérthető. A csimotázó középkorú anyukák tényleg roppant idegesítők tudnak lenni és sokan jogosan fogják fel szorongató társadalmi nyomásként, hogy a huszadik rokon is megkérdezi tőlük karácsonykor, hogy mikor jön a gyerek és ha szeretne még zserbót, nem mondhatja rá, hogy majd, ha hozzátok.

Ugyanakkor engem nagyjából ugyanaz lep meg ezek kapcsán, amiért kikerekedett szemmel nézek a huszonévesen gyereket nevelő kortársaimra is: a nagyon hamar meghozott, végérvényesnek tetsző döntés, ami manapság talán már nem is akkora kényszer.

Hiszen míg régebben a családod tényleg belekényszerített, hogy viszonylag hamar dönts vissza nem fordítható kérdésekben, addig ma már ez jótékony módon tolódott ki ameddig az ember kicsit érettebb lesz. Persze mindenki éljen úgy, ahogy szeretne, ha boldog és nem bánt másokat, de mivel hosszú és népszerűtlen írásaimban többnyire elmélkedni szeretek, azért meglepődhetek azon, hogy valaki már huszonévesen eldöntöttnek tekint egy ilyen horderejű kérdést.

Pedig teljesen jogos és megérvelt dolgokkal szoktak előrukkolni, akik így identifikálják magukat (meg sem lepődöm, ha a V-neck man identitás lehet). Például a fent említett társadalmi nyomás. Borzasztó zavaró és kellemetlen a helikopter szülőség-jelenség, főleg, ha az saját meg nem valósított céljait a gyerekre projektáló komplexussal párosul. Borzasztó nagy probléma, hogy a nők nagyon könnyedén hátrányba kerülnek a karrierjükben a gyerekvállalás miatt és tényleg oda kéne már figyelni az otthoni munkára, bár talán ma már az alap lenne, hogy a párok egymás közt megosztva végzik. De ezek olyan problémák, amelyeket azt gondolom, nem azzal tudunk egy csapásra megoldani, hogy huszonévesen hozunk egy ilyen statáriális döntést. Kicsit olyan halálbüntetés-nőikvóta-feelingem van, amikor egy mély problémát egy varázsütésre akarunk megoldani, noha nem lehet. Emellett ez szerintem sokszor dacreakció is az idegesítően vaskalapos szülők morgására, ez esetben nem tudom, mennyire tekintendő véglegesnek.

A legnagyobb probléma azonban azt hiszem pont a nemi, illetve párkapcsolaton belüli egyenlőséghez kapcsolódik.

Akármennyire identitás, ez nem egy opció a sok közül, amelyet beírhatsz a missziósan terített kedvenc sorozatod és valami elmés bölcselet közé a társkereső-profilodba. Ezzel ugyanis a leendő partnered olyan készhelyzet elé állítod, amely elég elgondolkodtató, mennyire is fair vele szemben. Ez nem olyan, hogy nálad no-go a dohányzás, egy kapcsolatért leszokni a cigiről romantikus és win-win, nem veszítesz vele igazából semmit. Itt viszont olyan végleges döntést vársz el valakitől, amelyet nem biztos, hogy már meg tud fordítani, ha esetleg nem maradtok együtt.

Persze, akkor húzzon balra. Aztán majd törjük a sósat a tévéhez.

A bejegyzés trackback címe:

https://fegyvertelen.blog.hu/api/trackback/id/tr6416560922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.05.15. 19:18:20

Ilyen a család intézménye. Évezredekig megfelelt. Ma is megfelel mindenkinek, kivéve pár libbantat.

Billy Hill 2021.05.15. 21:57:23

Virágozzék ezer virág! Aki nem találja meg az alkalmas partnert ehhez a 20-as éveiben, az meg fogja a 30-asokban. Vagy 40 felett akár. Nem érdemes stresszelni sem, de irigykedni sem - mindenkivel az fog történni és akkor, ahogy lennie kell! :-)

Untermensch4 2021.05.15. 21:59:31

Ilyen a pattintott kőeszközök használata. Évszázezredekig megfelelt, semmi technikai civilizációra visszavezethető probléma nem volt. Ma is megfelel mindenkinek, kivéve pár embert.

Billy Hill 2021.05.15. 22:14:22

@Untermensch4: Köszi, hangulatos! :-)

De inkább innen fúj a szél:

www.youtube.com/watch?v=H3QEKT2mk_Q

Rodney_2 2021.05.16. 01:00:07

@Untermensch4: Te valami elmebeteg libernyák vagy, hogy összehasonlítod a családot a pattintott kőeszközökkel?? Tudod ilyenkor mit szokás mondani: de kár hogy anyád nem volt olyan felvilágosult, hogy abortuszra rohanjon veled. Úgy többet kurválkodhatott volna, ha nem zavarod a létezéseddel.

Rodney_2 2021.05.16. 01:16:26

Kedves Blogger! Abból a perspektívából írok, hogy apád lehetnék és a gyerekeim a te korosztályodhoz tartoznak.
Komolyan gondolod, hogy ha valaki a 20-as éveiben szül (20-29), akkor elhamarkodott egy végzetes döntést??? Biológiát tanultál?? Szerinted mikor optimális gyereket szülni az anya és a gyerek egészsége szempontjából??? Dzsízusz...
Az én időmben még az volt az elhamarkodott végzetes döntés ha a tízes éveikben szültek. Valamiről lemaradtam? A te generációd tényleg ilyen végletesen degenerálódott?? Nem baj, majd a migrik szülnek helyettetek is aztán senkinek nem fogtok hiányozni...
Érdekes hogy a feleségem valahogy megoldotta, hogy a 20-as éveiben végzetesen elhamarkodva többször szüljön, imádott anya lenni és e mellett valahogy képes volt multiknál karriert csinálni, legalább 15 éve hord haza 7 számjegyű fizetést + nagy cégautó. Talán azért mert az ő fiatal korában még nem volt ez a degenerált hisztizés és minden kis nehézség elől safe space-be rohangálás. Minket még "doer"-nek neveltek...

aranea 2021.05.16. 07:43:40

mint 47 éves childfree nő, némi tapasztalattal rendelkezem a témában... és az a véleményem, hogy meglehetősen nagy galádság rabolni a másik idejét azzal hitegetve, hogy "lehet, hogy megváltozik". Ez mindig megbosszulja magát.
- vagy egy keserú szakítás formájában xxx év után, mert "miért nem mobndtad el"
- vagy egy nyögvenyelősen mégis bevállalt gyerek formájában - "ha már xx éve együtt vagyunk, akkor igazán nem tehetem meg a párommal, hogy nem adom meg neki, amit ő szeretne"...
Hát nem.
Legyen már a párkeresés közben mindenki tökös annyira, hogy nyílt lapokkal játszik legalább a jelenlegi vágyait illetően.
Mert ha nem az, akkor esélye sincs arra, hogy egy szintén cf párt találjon - és aztán törheti a sósat a tv-hez (avagy írhatja az ilyen cikkeket)

aranea 2021.05.16. 07:50:57

@Rodney_2: feleséged tiniként alk.rta az életét, gratula...mint ahogy azoknak is, akik az ilyen okoskák hatására csinálnak gyereket - aztán csak púp a hátukon, nől, mint a dudva... és már vinnyoghatsz is rájuk tekintve, hogy "bezzeg az én időmben".

aranea 2021.05.16. 07:53:11

@Rodney_2: ha az anyja így gondolkodott volna, akkor az anyjával pampognál (apropó: honnan tudod, hogy nem gondolkodott így, csak pont valami megmondóemberre hallgatva k.rta el gyerekkel az életét, amiből a kommentelő már tanult)

Untermensch4 2021.05.16. 12:25:43

@Rodney_2: "Ilyenkor", amikor az ember betűket lát, felénk olvasni és gondolkodni szokás...
Az "érvelését" parodizáltam mert sztem ő is egy társadalmi nyomásra csapdába esett (ám erkölcsös, mert kitartóan állja az adott szavát) ember aki teljes erőből önigazol mert nagyon-nagyon sokkoló lenne belegondolni hogy évtizedekre kényszerpályára rakta az életét, a pálya vége után meg már kevés ideje marad, öregen...

Untermensch4 2021.05.16. 12:30:31

@aranea: "mint 47 éves childfree nő, némi tapasztalattal rendelkezem a témában... "
Ha időd és kedved van hozzá, megtennéd hogy véleményt mondasz erről?

oriblog.blog.hu/2014/09/23/11_ok_a_gyerekvallalas_ellen

MEDVE1978 2021.05.16. 17:26:58

Biológiailag a kérdés több mint egyértelmű. Az emberi szervezet arra van kalibrálva (vallásosabbaknak arra teremtették), hogy a huszas éveiben legkésőbb szaporodjon. Ha mondjuk éppen evolúcióban hiszünk, akkor ugye az emberek átlagéletkora az őskorban olyan 20 év körül lehetett. Bár ebben a magas gyermekhalandóság is szerepet játszott, biztos az is, hogy nagyon ritka volt 60 feletti ember, a 40 feletti kifejezetten érett, meglett korú embernek számított. Aztán ugye ez tolódott ki az újkortól. Mert ugye a középkorban a tizenéves kislányt, akinek már melle volt, férjhez adták és szülhetett gyereket. Az újkorban tolódott ez ki olyan 20 év körülre, aztán mára már jóval későbbre. Mivel tehát több százezer évig a gyermekvállalás mondjuk 12-25 év közöttre volt kalibrálva, ezért a nők szervezete is erre állt be.
Ha valaki megnézi a meséket van néhány olyan mese, hogy volt az öregember és az öregasszony és gyerekük született. Hát hogyan? Úgy, hogy az öregasszony volt vagy 40 éves csak az újkorban ez már idősnek számított, ezt sarkította a mese.

A nem biológiai szempontokat nézve meg ugye az a helyzet, hogy a gyerekvállalás lényegében a női emancipáció miatt tolódik ki. Mert micsoda meglepetés, ha a nőknek saját egzisztenciát, érvényesülést, pénzt stb. adunk akkor láss csodát, döntően nem akarnak sok gyereket, inkább szórakozni, magukat jól érezni akarják. Utóbbi ugyanúgy természetes igény, mint a férfiaknál, ezért nem kell ezen csodálkozni. Fatima Iránban sem azért szül 10 gyereket, mert állandóan szeretne szoptatni, hanem azért, mert Abdul az úr és a hátsó szobában tartja.

A nők ebből fakadó "önérvényesítése" ugyanakkor demográfiailag a fejlett országok haldoklásához vezet. Bár van rengeteg külső tényező a gyerekszám visszamenésére, a fejlett országokban mégis a nők megváltozott helyzet és attitűdje az ok.
Ez leginkább csak a zártabb társadalmaknak fáj igazán, az USA mondjuk megoldja a latinok importjával délről, akik még ugye szaporodnak, mert Conchitanak a tűzhely mellett a helye.

A gyerek - nekem kettő van - rengeteg örömöt hoz az ember életébe és óriási kihívás. Nem mondom, hogy kizárt, hogy egy gyermektelen embernek olyan felelőssége - ami egyben teher, azonban egyben áldás is - legyen, ami nagyobb egy kisgyereknél, de szerintem atipikus. Vannak macskás néni és örök gigoló ismerőseim is. Az életük tele van másféle örömökkel, "szabadabbak", úgy döntöttek, hogy nem vállalják ezt a felelősséget. Ezt megint csak abból a szempontból látom aggályosnak, hogy ezzel ők nem járulnak hozzá egy fontos elemmel a társadalom fenntartásához. És igen, úgy gondolom, hogy ezzel kevesebbet adnak a társadalomnak, mint én, aki igyekszem két rendes embert felnevelni, akik később dolgozni fognak és segítik a közösséget.

A kérdés, hogy ez mihez vezet. Csak az egyik nagyon sötét vízió Európa összeomlása és az, hogy elözönlik a migránsok. Ezt nem tartom annyira reálisnak, főként rövid távon.
Hosszú távon - ha marad a technikai fejlődés - biztos vagyok benne, hogy megváltozik gyökeresen a női-férfi interakció. Esetleg lehet, hogy lesznek "gyerek gyárak", ahol már sem a nő, sem a férfi nem szükséges a szaporodáshoz. Szerintem 100 év múlva a világ fejlettebb részén már nem szexelnek majd az emberek egymással, csak számítógépekkel.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.05.17. 16:58:14

@Billy Hill:

Így igaz.

Van egy rokonom, aki egész életében család- és házasságellenes volt, aztán 55 évesen megházasodott.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.05.17. 17:02:02

@Rodney_2:

Nekem az első gyerekem 20 éves koromban született.

Mindenki mondta, mekkora hülye vagyok.

Pedig így sokkal jobb volt. A 4-5 éves fiammal pl. simán játszottunk együtt Super Nintendón, még nekem is érdekes volt valamennyire, hiszen 24-25 éves voltam.

Ha most kellene videójátékozni egy kisgyerekkel, öngyilkos gondolataim lennének valószínűleg, mert baromira unnám.

2021.05.17. 17:04:33

Korainak tartja a szerző azt, ha valaki a 20-as éveiben elköteleződik és gyereket vállal? Mégis akkor mikor kellene? 30 felett? Amikor természetes körülmények között a nők már nagymamák lennének? És vajon ki venne feleségül egy 30+ éves, komoly karriert befutott nőt?
Jaj elnézést, elfelejtettem, hogy házasságról eleve szó sem lehet, persze, ez föl sem merül, hiszen a Modern Nőnek egyedül is menni fog... Így termelődik újra és újra, és bomlasztja szakadatlanul a társadalmat ez a fajta kihaláspárti népség.

arandanos 2021.05.17. 17:09:29

@Rodney_2: Ezzel az ordenáré stílussal inkább nem érvelnék a gyerekvállalás mellett (sem), hacsak nem akarod azt a benyomást kelteni, hogy nagy erőkkel önigazolsz.

metal · http://electric.blog.hu 2021.05.17. 17:09:37

Persze nem kell végletesen elköteleződni a 20-s éveidben, csak majd ne rinyálj 40-sen, hogy minden jó pasi már elkelt!

arandanos 2021.05.17. 17:13:59

@fö: "És vajon ki venne feleségül egy 30+ éves, komoly karriert befutott nőt?"
Izé. Egy mai harmincvalahány éves ereje teljében van, már nem hullunk, mint a legyek negyvenéves korunk előtt. A termékenység sem olyan, hogy a harmincadik születésnapja után egy nappal a béka segge alá kerül. Családos (nő)ismerőseim nagy része 30 felett kezdett bele a családalapításba, mindannyian (néhányan többszörös) anyák azóta. Igaz, volt, aki lombikozott, de ilyen huszonéves is volt, egy-egy.
Az meg, hogy karriert befutott, csak azokat zavarja, akik a függőségbe kényszerítésével uralkodnának fölötte.

arandanos 2021.05.17. 17:16:20

@metal: Huszonévesen végleg elköteleződni? Muhaha. Ilyen válási statisztikák mellett nem egy életbiztosítás.

kunzoo 2021.05.17. 17:50:54

@arandanos:
Később sem lesz az. A gyerekhez elsősorban ķét ellenkező nemű ember párosodása kell. Az hogy a kapcsolat meddig tart ki, a gyermekvállalás szempontjából lényegtelen.

Untermensch4 2021.05.17. 19:00:35

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Nem azért nem játszunk mert megöregedtünk hanem azért öregszünk meg mert nem játszunk... :)

Untermensch4 2021.05.17. 19:04:00

@MEDVE1978: A nyugdíj-piramisjátékon kívül semmi okunk lineárisan szaporodni (sőt, tképp a véges erőforrások miatt ellenjavallott).

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2021.05.17. 19:15:37

Az örök hiba az, amikor a habozó azt mondja magának, hogy még várom az igazit. Aki ezt mondja, az csak az időt húzza, mert Igazi nincs, várni rá fölösleges. Az igazit leginkább azok szokták várni, akik nem képesek, esetleg nem hajlandók igazodni a másik igényeihez, és emiatt minden párkapcsolat terhes számukra egy idő után. A házasság egy szövetség, amely kompromisszumok kötését követeli, és várni csak addig érdemes, amíg egy kompromisszumokra képes és arra elég okot adó embert találunk magunknak. És amikor jönnek a súrlódások, akkor sem kell rögtön a mamához, a kocsmába vagy a párterapeutához rohanni, nem dőlt még össze a világ, súrlódások vannak, amiket el kell viselni, ezért kellenek a kompromisszumok. Nincs tökéletes pár, nincs Igazi, csak kellően türelmes párt lehet találni, akit nekünk is türelmesen el kell viselnünk, a béke és mindkettőnk elégedettsége érdekében.

Aztán lehet, hogy húsz-harminc év után elfogy a türelem. Ez nagyon is lehetséges. De addig eltelt úgyszólván egy fél élet, azt azért még érdemes volt leélni, most pedig el kell kezdeni egy másikat.

2021.05.17. 19:17:51

@arandanos: Elhiszem, hogy az általad ismert családos nők nagy része 30 felett házasodott. De ez akkor sem így lenne normális. Miért? Mert például mert kíváncsi vagyok, hogy hány van ezek között az általad ismert boldog anyukák között, akinek 5 vagy annál több gyereke van. (És nem lombikból.) Na ezért nem a 30-as nők között fogok feleséget keresni.
Ami meg a válási statisztikákat illeti, az csak törvényhozás kérdése. Ahogy törvénybe lehetett iktatni egyes országokban a nemváltás engedélyezését, ugyanúgy törvényt lehetne hozni nálunk a válás eltörléséről. És máris látványosan javulnának a statisztikák!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.05.17. 19:18:44

@Untermensch4:

Más a játék minden korban. A férfiak életük végig játszanak.

De mondjuk most 53 évesen már biztosan nem szeretnék 4 éves gyerekkel tininindzsa teknősként harcolni a képernyőn, míg 29 éve még kibírtam ezt.

TRAPPIST1e 2021.05.17. 19:45:43

"Ha mondjuk éppen evolúcióban hiszünk, akkor ugye az emberek átlagéletkora az őskorban olyan 20 év körül lehetett. Bár ebben a magas gyermekhalandóság is szerepet játszott, biztos az is, hogy nagyon ritka volt 60 feletti ember, a 40 feletti kifejezetten érett, meglett korú embernek számított."

Pedig de, a gyermekhalandósággal aláástad saját érvedet: egyáltalán nem volt "nagyon ritka" a 60 év feletti ember. Kérdés persze, mit tekintesz "nagyon ritkának", ám ha abba belegondolsz, milyen nagy tiszteletnek örvendtek általánosságban az öregek, akkor azért annyira nem lehettek ritkák mint a fehér holló...

Rodney2 2021.05.17. 21:46:41

@Untermensch4: Az én környezetemben van egy csomó nő és férfi, akiknek a legnagyobb boldogságot a gyerekeik okozzák, van is nekik egy csomó. És ezek nem ostoba és primitív emberek. Nem vagyunk egyformák. Mindenesetre az "evolúciókonform" vagy "társadalmilag hasznos" nem az aki tudatosan nem vállal gyereket és ehhez ideológiát gyárt és megpróbálja a nyomorúságát úgy enyhíteni, hogy másokat is megpróbál lebeszélni a gyermekvállalásról.

Nancsibacsi 2021.05.17. 21:52:28

Részemről mindenki úgy teszi tönkre az életét ahogy akarja - én aztán senkiébe nem fogok beleszólni ingyen - ha meg fizetne érte fizessen a pszichológusnak, mert annak van erről papírja. De azért pár dolgot meg kell jegyeznem:
Ez a "nem akarok gyereket" jellemzően nem szuverén döntés. Az egész onnan ered, hogy egy párkapcsolatban vannak szintek:
L1: Dugunk, mikor jól esik.
L2: Összeköltözünk, vannak közös dolgaink.
L3: Közös gyerek
Ha az egyik fél L1-et akar, a másik meg L2-t - akkor nyilván ez csak úgy működhet, hogy L1 hülyíti a másikat, hogy L2-re még nincs kész, de nemsoká, meg ilyen és olyan akadályok vannak, stb. Ugyanez a helyzet L2-L3 esetén is. Nincs olyan hogy childfree - olyan van, hogy látja ki akarna vele gyereket, és azt mondja, hogy akkor inkább ne legyen.

Nyilván senkit se lehet végtelen sokáig hülyíteni, de sokszor beletörődnek abba, ami van - pláne a nők. Lesznek szeretők, járnak szobára évekig mert majd elválik már csak a gyerek suliba/középsuliba menjen/önálló életet kezdjen. Cselédnek, mert albérletbe/1.5 szobásba/panelba nem szülök nincs még meg a leendő gyerek egyetemi tandíja. Valójában sokszor ők is tudják, hogy a párjuk VELÜK nem akar összeköltözni TŐLÜK nem akar gyereket. Akit megdugnánk, azzal nem feltétlen akarunk összeköltözni, akivel összeköltöznénk, attól nem feltétlen akarunk gyereket. Ez van.

Nem kellettünk a hercegnek, másnak meg nem szülünk gyereket? Ok, ezt a külvilágnak elmondani GÁZ. Az tény, hogy ilyenkor a "nem találtam még meg az igazit", meg "nem vagyok még kész rá", meg hasonló frázisok nagyon szarul hangzanak - ettől 1000x jobb a "childfree". De a lényeg, hogy magunknak ne hazudjunk - csak a külvilágnak. Annak szabad.

ML91 2021.05.17. 23:06:06

Őszintén nem értem az ilyen és ehhez hasonló posztokat.
Mindenki maga dönti el, hogy mit szeretne kezdeni a rongy életével: valaki abban teljesedik ki, hogy hosszú évek során feljut a céges hierarchia csúcsára, más az egész életét fesztiválokon és bulikban tölti, a harmadik otthon számítógépezik minden szabadidejében, a negyedik fitnesszguru lesz és még sorolhatnám. Valakinek meg pont a gyerekei jelentik a mindent. Meg persze ezeket bizonyos szintig lehet kombinálni. Összességében az is lehet felelősségteljes döntés, hogy valaki gyereket vállal meg az is ha nem. Úgy ahogy mindkettő lehet felelőtlenség.
Szerintem igenis nagy dolog, ha valaki ki tudja mondani, hogy nekem x dolog nagyon fontos az életemben, nem tudnám a gyerekem miatt minimálisan se háttérbe szorítani, ezért nem szeretnék gyereket. Oké, az ő döntése, de egy sokkal felelősségteljesebb döntés, mint az aki gyereket vállal, aztán meg nem foglalkozik vele és sajna ebből van manapság a legtöbb.
Aztán mindenki döntse el hogyan szeretné élni az életét és élje úgy, majd 50 év múlva összeülünk és megbeszéljük ki mit érez.
Ugyanakkor nem gondolom, hogy egy huszonéves ember túl fiatal lenne meghozni egy ilyen döntés...

De, hogy egy kicsit konkrétabb legyek: 26 évesen lettem apuka, a kislányom jelenleg a legfontosabb az életemben, igyekszem minél több időt vele tölteni, játszóterezni, játszani, kirándulni meg mikor éppen mit sikerül és ez engem boldoggá tesz. 26 éves koromra már sikerült buliznom, utaznom és rájönnöm, hogy a hátam közepére nem hiányzik az hogy feljebb kerüljek a munkahelyi hierarchiában. A felsoroltak egyike sem okozott nekem ahhoz fogható örömöt, mint a kislányom. Ettől független elfogadom, hogy lehet más mást gondol.
Ergo: mindenki döntsön úgy, ahogy akar, de nem akarja megmagyarázni a többieknek, hogy ők hogyan éljék az életüket.

Az apokalipszis lovasa 2021.05.17. 23:57:24

Ez a probléma megoldja szépen magát, mert aki nem akar gyereket, az ezt a remek szokását már nem örökíti sehova. Persze ettől még lehet genetikailag sikeres (pl. ha a munkájának köszönhetően a rokonai több gyereket tudnak vállalni), de - ahogy fentebb megfogalmazták egy remek szóban - ez atipikus.

Almandin 2021.05.18. 00:47:46

Nem kell megijedni, aki 20 évesen azt gondolja, hogy nem akar gyereket, lehet, hogy 10 évvel később már igen. Az emberek vágyai, céljai idővel változhatnak.
Aki gyereket vállal, az is néha megbánja, de azt már nem lehet visszacsinálni. A gyermektelenséget nőknél kb. 45 év felett, férfiaknál kb. 70 felett nem lehet visszacsinálni, vagy akkor, ha fiatalabb korban meghal valaki, mint hogy családot alapítson (pl. 20 évesen elüti egy autó).
Azzal én se értek egyet, hogy korai lenne huszonévesen családot alapítani. A mai ötvenes-hatvanas korosztály zöme még 30 alatt volt, amikor anya vagy apa lett és 30 éve nem számított extrémnek, korainak az ilyesmi. 100 évvel ezelőtt meg nem volt kirívó a 17-18 éves anya sem. Ez nyilván függ a mai hosszabb várható élettartamtól, attól, hogy sokan a húszas éveik közepéig tanulnak, valamint a túl sokáig tartó felelőtlen, bulizgató életstílustól, ami miatt egy mai huszonéves sokkal éretlenebb, mint egy néhány évtizeddel ezelőtt ugyanannyi idős ember.

Almandin 2021.05.18. 00:54:51

@arandanos: A termékenység valóban csökken 30 felett. Harmincasoknál nem mindegy, hogy az évtized elején vagy végén szülnek. Egész más egy 31 éves nő és egy 39 éves ebből a szempontból.
Itt lehet olvasni, hogy a női termékenység már 27 évesen csökkenni kezd, utána 35 körül bekövetkezik egy még erőteljesebb csökkenés:
hu.wikipedia.org/wiki/N%C5%91i_medd%C5%91s%C3%A9g
Ezeket nem árt a fiataloknak tudni. Sokan azt hiszik, hogy pl. 36 évesen ugyanolyanok a teherbe esési esélyeik, mint 25 évesen, de ez tévedés. A családtervezésnél ezt sem árt bekalkulálni (elég rizikós 35-40 éves korra időzíteni a gyereket).

Untermensch4 2021.05.18. 01:24:42

@Rodney2: Az "ideológiám" annyi hogy az vállaljon gyereket aki alkalmas szülőnek és annyit amennyinek a felnevelése nem haladja meg a képességeit.

Akik meg elhamarkodottan belevágnak, miután nem lehet "csak kipróbálni", utólag erősen önigazolnak és másokat is próbálnak rábeszélni hogy enyhítsék saját nyomorúságukat.

Untermensch4 2021.05.18. 01:29:09

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Én 40 évesen még játszottam olyat gyerekkel ami hasonlít a tininindzsateknőcre. Igaz, pár évvel korábban még simán beültem a homokozóba is homokvár-építésben segíteni. Jut eszembe: ha a gyerek homokozólapátjait meg a többi bizbaszt egy normál (nem játék) műanyag vödörben hurcolod, abban lehet vizet is hordani a "sarazáshoz". Mondjuk a gyerekek ennek vmi miatt sokkal jobban örülnek mint az anyukák... :)

Rodney2 2021.05.18. 04:23:53

@Untermensch4: Ebben teljesen egyetértünk :)
Szerintem viszont ugyanennek az éremnek a másik oldala a "modern" nők azon halmaza akik azzal töltik az időt, hogy megmagyarázzák hogy miért sokkal jobb nekik gyerek nélkül (az ilyeneknél inkább az a helyzet hogy a gyereknek jobb ilyen anya nélkül). Azért ilyenből is ismerek jó néhányat... pl 50 évesen még mindíg a Tinderen próbálnak farkat fogni maguknak, de már nem megy és ott vannak egyedül a szuper kis életükkel :))) Előbb utóbb jön a cica vagy kutya :)))

Nancsibacsi 2021.05.18. 07:39:35

@Rodney2: "a "modern" nők azon halmaza akik azzal töltik az időt, hogy megmagyarázzák hogy miért sokkal jobb nekik gyerek nélkül"
A gyerek nem olyan hogy bemegy a shopba és leveszi a polcról. Akar tőlük valaki gyereket? Aki akar, az olyan hogy mellettük is marad a gyereknevelés során?

Ismertem egy nőt, nem Tinder hercegnő volt, hanem komoly kapcsolatban 25 éves korától. Ekkoriban még arról mesélt, hogy az álma a tengerparti esküvő, meg hogy neki tuti hogy 1 fia és 1 lánya lesz, de az is biztos hogy császárral fog szülni nem hagyományos úton. Egyszóval egész normális csaj volt - kitűnő feleség alap. Aztán telt-múlt az idő, 33 évesen már sose volt szó se tengerparti esküvőről se gyerekről. Mikor megkérdeztem tőle, hogy "Figyusz má - mikor fognak téged meggyűrűzni?" Azt mondta hogy "Én nem kérhetem meg az ő kezét". Most ő pl. 33 évesen valószínűleg nem azt fogja kommunikálni a külvilág felé, amit a bizalmas 1000 éves barátjának elmondott, hanem azt, hogy "én nem szeretnék gyereket" vagy "élvezni akarom még az életet" aztán 35 fölött meg azt hogy "nem jött össze". És ezzel részéről a küldetés letudva - igaz hogy a fő célt nem érte el (gyerek nem lett), de amúgy szépen eléldegélnek a "párjával" (aki a férje sose lesz, mert így a válás egy fillérbe se kerül). Tudja ő ezt, de mit csináljon? 33 évesen kezdjen el a nulláról mindent? Nem fogja. Ott van még előtte az az út, hogy sunyin teherbe esik, de ahhoz meg túl becsületes. Sose lesz gyereke - pedig 25 évesen nagyon szép és napsütéses volt még minden.

Untermensch4 2021.05.18. 07:44:58

@Rodney2: " miért sokkal jobb nekik gyerek nélkül (az ilyeneknél inkább az a helyzet hogy a gyereknek jobb ilyen anya nélkül)"

oriblog.blog.hu/2014/09/23/11_ok_a_gyerekvallalas_ellen

tyrael 2021.05.18. 08:12:00

Nincs itt semmi különleges látnivaló. Az evolúciós szelekciót látjuk működés közben.
Az élet folyamatos fenntartásának taposómalmába nem mindenki akar/tud beállni, mert vagy mentálisan, vagy egészségi okokból nem alkalmas erre.

@Nancsibacsi: mondjuk kérdés, hogy a hölgy mennyit tett meg az álmaiért? Lehet 1-2 próba még belefért volna az életébe, ha a tutyimutyi párjának időben megköszöni az addig eltöltött időt, és továbbáll. Nem kell magyarázni, nem kell semmire felhívni a figyelmet, magában meghatározza, hogy másfél év múlva ha még mindig nem tuja eldönteni a csóka, hogy ízlik-e neki a nő főztje, meg megfelel-e az általa teremtett otthoni légkör, akkor nagyon valószínűen nem az ideális családfőjelölttel él együtt, és célszerűbb lépni.

eßemfaßom meg áll 2021.05.18. 09:04:10

@TRAPPIST1e: "ám ha abba belegondolsz, milyen nagy tiszteletnek örvendtek általánosságban az öregek, akkor azért annyira nem lehettek ritkák mint a fehér holló... "
A másik irányból nézve meg pont azért voltak az "öregek" olyan nagyon tisztelve mert ritkák voltak mint a fehér holló, nem véletlen, hogy ma senki nem esik attól hasra ha találkozik egy 60évessel.

eßemfaßom meg áll 2021.05.18. 09:16:10

Annak aki szerint 40+évesen is ugyanolyan jó a gyerekvállalás mint 20 évesen annak egy szempontot azért jeleznék. Akinek huszonévesen lesz(nek) gyereke(i) az még látja a gyermekét(it) felnőni, láthatja az unokáit, tud segyíteni a gyermeke (i) életében. Aki 45évesen szül az az érettségire már beteges mama lesz és a gyereke huszonévesen fogja látni meghalni amire 40 felett sincs felkészülve az ember.

Andy73 2021.05.18. 09:24:48

@Almandin: ma sem kirívó a 17-18 éves anya, az egyik etnikumnal. És amíg sok nő negyven évesen sem szül, és aztán már hiába is próbálkozik, addig ők már sokszoros nagyszülők. Az ilyen childfree mozgalmak csak bizonyos körökben népszerűek, közben a népesség szépen színesedik, egész Európában, nem csak Nyugaton. Ezt nem rasszista megállapítás, hanem tény.

Ekrü 2021.05.18. 09:31:50

@Nancsibacsi: Rengeteg ilyet láttam én is.A legtöbb esetben úgy végződött,hogy 7-10 év együtt élés után a pasi lelécelt és egy éven belül elvette a következő nőjét,majd villámgyorsan jött is a gyermek.A nők meg ott maradtak 33-35 fölött egyedül. Mindig elgondolkodtam rajta,hogy miért ilyen idióták a nők? Nem tűnt fel nekik,hogy a párjuk csak hülyíti őket? Ha egy pasi nem akar egy nőt egy-két éven belül elvenni és vele gyermeket vállalni,akkor az alapból azt jelenti,hogy számára az a nő nem feleség és anyajelölt.

Andy73 2021.05.18. 09:45:00

@eßemfaßom meg áll: Jobb későn, mint soha. A gond az, hogy sokan 40 fölött se szülnek, különböző okokból, és akkor már minimális erre az esélyük. Egyébként a nők várható élettartama közelíti a 80 évet, és ezt a szülés nem csökkenti.

Serény Vélemény 2021.05.18. 13:40:50

a házasság egy szövetség - régies magyar szóval élve: frigy. A szövetség pedig egy jogi szerződés, ami szabályozza például és elsősorban a házasságon belül élők egymással való viszonyát, és a szövetségben részt nem vevők felé való viszonyát.
Ez kb. a társadalom, a civilizáció alapja.
Ha kiütik ezt az alapot az emberiség kollektív közös tudatából, akkor abból lesz az az anarchia, mint például amit az amerikai bűnözési statisztika mutat, amikor is a börtönökben a lakók 90%-a afroamerikai, de ez nem azért van, mert ott rendszerszintű a rasszizmus, hanem mert a feketék 60%-a egyszülős családban nő fel. Úgy meg könnyű börtöntöltelékké válni.

Almandin 2021.05.18. 13:45:33

@Andy73: Ez valóban így van, a tendenciák szerint a mai nők vagy nagyon fiatalon, vagy az optimálisnál később szülnek.
g7.hu/elet/20181118/az-altalanost-vegzettek-es-a-tizenevesek-koreben-beindult-a-baby-boom-magyarorszagon/
Furcsa módon épp az optimális korban történő szülés a legritkább. A szegény és aluliskolázott rétegek nagyon fiatalon alapítanak családot. A képzett nők pedig ritkán szülnek ma már 30 alatt. Ez utóbbi oka az embertelen munkaerőpiaci szabályokban is keresendő. Ha pl. egy nő elmegy rögtön a diploma után, 25 körül szülni, nemhogy karrierje nem lesz, hanem nagy eséllyel rendes munkája sem. Sajnos azonnal be kell dolgoznia magát valahol, ami 5-10 évig nem teszi lehetővé a családalapítást. Aztán sokszor már beleér abba a korba, amikor termékenységi problémák és egyéb nehézségek lépnek fel.

Almandin 2021.05.18. 13:59:48

@Nancsibacsi: Olyat nem lehet leírni, hogy egy most 33 éves nőnek már nem születhet gyermeke. Egész a menopauzáig teherbe eshet valaki. Az, hogy csökken a termékenység 35 felett, attól még érhetik az embert meglepetések.
Személy szerint én több olyan esetet ismerek, ahol 40 feletti nők szültek. Amikor 20 éves voltam, akkor két olyan velem egyidős évfolyamtársam is volt, akinek 60 felett volt az anyja. Egyikük egyedüli gyerek volt, az anyja 41 évesen szülte. A nő (az anya), ha még él, 84 éves. Több olyan családot ismerek, ahol az utolsó gyerek 40 felett érkezett (az egyik családban az ötödik, a másikban a harmadik gyerek, az anyák 100 év felett lennének, ha még élnének).
A fogamzásgátlást is addig ajánlják folytatni, amíg el nem telik egy-két év az utolsó menstruációtól számítva. Más kérdés, hogy ilyen életkorra tervezni az első gyereket már nem bölcs döntés, mert sokszor nem jön össze.

Almandin 2021.05.18. 14:04:55

@eßemfaßom meg áll: Én is huszonévesen láttam meghalni az anyámat, ő alig volt több ötvennél. Nincs semmire garancia. Ez a nyavalyás covid is elvitt sok fiatal-középkorú embert is, sok gyerek néhány hónaposan-évesen lett fél-vagy teljes árva. Baleset is bármikor érheti a szülőt.
Inkább az orvosi komplikációk miatt nem érdemes túl sokáig húzni a gyerekvállalás dolgot.

Untermensch4 2021.05.18. 15:39:03

@Serény Vélemény: Úgy is könnyű ha "csak" olyan aprósággal jelenik meg a rendszerszintű rasszizmus hogy pl rövidtávú politikai célokért csinálnak egy hecckampányt (nevezzük mondjuk "war on drugs"-nak, az olyan jól hangzik) és aztán meglepő módon a dolognak van hosszabb távú hatása is... meg sztem az sem tett jót az usa társadalmi változásoknak hogy kb '74 óta nem nőtt az átlagos reálkereset értéke, az azóta tapasztalható életszínvonal-növekedés egy részét az ázsiai kiszervezésű gyártás (több rozsdaövezeti munkanélküli árán de olcsó import cuccokkal) és a növekvő hitelállomány finanszírozza (cserébe hitelképesség és hitelkártya nélkül kb a társadalom perifériáján lehet éldegélni).
A különböző hatásokat nehéz szétválogatni.

aranea 2021.05.18. 19:46:19

@Untermensch4: vannak alatta hozzászólásaim. Igaz, régebbiek.

Untermensch4 2021.05.18. 20:32:32

@aranea: Ó... a 791 hozzászólás átböngészéséhez sajnos nem vagyok eléggé összeszedett. :(

Nancsibacsi 2021.05.19. 07:13:10

@tyrael: "mondjuk kérdés, hogy a hölgy mennyit tett meg az álmaiért?"
Igazad van, kényelmes volt - de hát könnyű a langyos vízbe elkényelmesedni mikor minden nyáron elvisz egy egzotikus útra a "párod", télen meg 2x wellnessezni, és minden évben megkapod a szép telefont... Ha egy pasi rákölt ezekre évi 1.5 milliót, akkor a nők 99 százaléka nem fog odébb állni csak azért, mert nem kérte még meg a kezét. Nyilván ebben szerepe van annak, hogy a 40 az új 30 meg hasonló baromságokat terjeszt a média. Aztán jön a pofára esés mikor 35 éves korában lecserélik egy 25 évesre hogy mégse...

Nancsibacsi 2021.05.19. 07:16:12

@Ekrü: "Ha egy pasi nem akar egy nőt egy-két éven belül elvenni és vele gyermeket vállalni,akkor az alapból azt jelenti,hogy számára az a nő nem feleség és anyajelölt."
Ez 100%-ban így van, de kiegészíteném: nem is lesz soha az. A nők azt nem fogják fel, hogy ha 25 éves korukban nem kellenek állandóra, akkor később miért kellenének? A pasi lépked felfelé a rang/kereseti listán, nő az értéka a húspiacon. A nő mivel szülni fog úgyse keres egy darabig, eleve a nőnél a karrier TELJESEN LÉNYEGTELEN - mit tenne hozzá az ő piaci értékéhez a kor? Semmit. Csak elvesz belőle. Akire lecserélik 35 évesen, és aki rögtön gyereket szül a pasinak, az bizony sose idősebb nála...

Nancsibacsi 2021.05.19. 07:35:03

@Almandin: "Olyat nem lehet leírni, hogy egy most 33 éves nőnek már nem születhet gyermeke. Egész a menopauzáig teherbe eshet valaki."
Ja, hát fizikailag lehet, az tény. De gondolj már bele: 33 éves koráig ott volt egy olyan pasi mellett, akivel minden évben külföldön nyaraltak, év közben is minden hosszú hétvégén wellnesseztek, meg alapvetően jól volt tartva. Rendben, 33 éves: fogjon valami hasonlót. Sok sikert :-D Nem fog. Az ilyen pasik át fognak rajta nézni.

A realitás az, hogy akit 33 vagy 35 évesen lapátra tesznek ex-hercegnőt az sose fog azon nyomban helyzetfelmérést tartani, hogy nézzünk bele a tükörbe, nézzünk bele a pénztárcába, nézzünk bele a munkaszerződésbe - ok, a reális egy kékgalléros, aki csak ritkán iszik, és olyankor se agresszív csak mókás. Bye-bye Thaiföld, hello Balaton vagy maximum Horvátország. Ez olyan brutális visszalépés volna az előző lovagja után, hogy egyszerűen nem fog ezzel szembenézni mert nem bír. Neki egyszer már ott volt a herceg, ÉVEKIG - majd jönni fog egy másik. Hát nem fog. És közben az évek telnek tovább.

Volt 15 éves érettségi osztálytalálkozónk. Az egyik srác a suliban pattanásos nyakigláb, kb keresztül néztek rajta az osztály jó női. Suli után vállalkozó lett, 15 éves találkozón már gyakorlatilag milliárdos. Nem hivalkodik ezzel, de látszott rajta hogy az órája pl.többet ér mint a legtöbbünk autója. Beszélgettünk, volt ott éppen egy ilyen 33 éves hercegnő, akiért a sulis időkben nagyon oda volt a srác, ő meg nyilván nem is tudta ezt értelmez, hogy ez a béna hogy gondolhat ilyet. Szóba került hogy a srác még szingli (a 33 éves hercegnő bugyija instant bokára csúszott), és hát hogy a srác szerint nem olyan egyszerű megfelelő csajt találni. Rögtön ment a kérdezősködés, hogy mik a szempontok, diplomás legyen-e, meg ez meg az - és hát a csaj (látszólag) minden szempontnak megfelelt. Erre feltette a nagy kérdést a csaj, hogy "Itt ül veled szemben egy ilyen csaj - ne mondd már hogy nem létezik ilyen.", erre a srác: "Túl öreg vagy". Bamm.
Rendben hogy ez 15 év, és nem 7-8, de az látszik, hogy:
a. A dolgok változnak.
b. A nők ebből semmit se vesznek észre.
a+b. A nők a kivárást MINDIG megszívják.

eßemfaßom meg áll 2021.05.19. 08:35:13

@Almandin: Garancia nincs de az esélyeken lehet javítani. Persze huszonévesen még senki nem gondol bele, 40 felett meg már késő rájönni, hogy mégis jobb lett volna korábban.

Almandin 2021.05.19. 15:16:18

@Nancsibacsi: Látom, te is úgy gondolod, hogy egy nőnek a párválasztásnál a fő szempont, hogy milyen anyagi javakat tud leakasztani. Nem gondolod, hogy nem mindenki egyforma? Valakinek inkább az számít, hogy tudjon jókat beszélgetni a másikkal, vagy legyen nagyon jó az ágyban, legyen jellemes fickó, stb. Egy olyan nő, aki képes saját magát eltartani, nem feltétlenül arra utazik, hogy a párját használja majd ki anyagilag. Sok ilyen is van, de ez nem az összes nő.
Egy 33 éves nőnél meg valóban nem lehet még megjósolni, hogy lesz-e gyereke, vagy sem. Tény, hogy nagyobb az esélye, hogy gyermektelenül marad. De kijelenteni ilyet nem lehet. Írtam arról a nőről, akit az anyja 41 évesen szült. Első és egyetlen gyerek volt. Nos, az anyuka csupán 40 körül ment férjhez, előtte mai szóval szingli volt. Amikor ő volt 33 éves, valószínűleg a környezete már lemondott róla, hogy még anya lesz, vagy egyáltalán férjhez megy (a hetvenes évek elejéről beszélek, amikor még sokkal nagyobb előítéletek voltak és a korai házasság volt a divat).

Billy Hill 2021.05.19. 16:19:38

Szvsz (diplomás) nőknél bőven jó 30 felett megkezdeni a szülést, az az 1-2 gyermek így is belefér az időbe. (Ha nincs technikai komplikáció...) Addig pedig tud dolgozni legalább 5 évet vagy többet is, a keresetéből tud utazni és/vagy bulikázni, a munkahelyen is eljutni valameddig, szóval kap egy "teljes" képet az életről, sőt ha utálja a munkáját mint a magyar dolgozók min. 70%-a, akkor már pont elege is van, és szeretne kicsit nem dolgozni, hanem családozni.

Férfi esetében pedig bőven elég 35-40 felett "megkomolyodni", addigra remélhetőleg meg tudja magát alapozni anyagilag, kibulizza és kihaverozza magát, beporoz pár virágszálat, sportol, a hobbijainak él stb. És akkor kapuzárási pánik sem tör majd rá 45 évesen, hogy "jaj nem éltem", mert... élt. :-)

Billy Hill 2021.05.19. 16:22:13

@Nancsibacsi: "33 évesen kezdjen el a nulláról mindent?" - Ööö, igen!

Nancsibacsi 2021.05.19. 17:21:51

@Almandin: "úgy gondolod, hogy egy nőnek a párválasztásnál a fő szempont, hogy milyen anyagi javakat tud leakasztani"
Nincs olyan hogy "fő szempont" - ez hülyeség. Olyan van hogy elfogadhatatlan tulajdonságok. Ha a fő szempontod az, hogy jó legyen az ágyban, akkor az se baj ha ver amikor részeg? Ne vicceljünk már. Ahogy a fizikai bántalmazás, úgy az is elfogadhatatlan tulajdonság a legtöbb nő számára ha a pasi teljesen csóró. Amikor a nő szülni fog, nem fog dolgozni, tehát hiába van neki szuper karrierje és beosztása a multinál az alatt a pár év alatt nem fog a nő részéről szemmel látható mennyiségű pénz befolyni. Ilyenkor a családot eltartani a férfi dolga. Van egy alsó küszöb, ami alá nem lehet menni.
Az másik kérdés, hogy aki már hozzászokott egy magasabb életszínvonalhoz, annak fájdalmas lesz ebből lejjebb adnia. Pl ha szeret étterembe járni, és eddig teljesen lényegtelen volt hogy 15ezret kifizetnek-e egy vacsoráért vagy otthon főznek 1500-ból és hetente hányszor - annak bizony negatív élmény lesz az, ha vége lesz az éttermi vacsoráknak. Meg az évenkénti luxusnyaralásnak, meg a hosszú hétvégés wellnesseknek, meg a saját autókának, meg az évente kapott új telefonnak. Nem azért mert alapvetően anyagias, hanem mert hozzászokott.

"Tény, hogy nagyobb az esélye, hogy gyermektelenül marad"
És tény hogy 25 évesen közel 100% volt az esélye annak, hogy nem marad gyermektelenül. Megvolt hozzá mindene - a legjobb pasik közül válogathatott. Mindig lesznek kivételek, de a kivételekbe kapaszkodni butaság. Van aki nyer a lottón, de azért arra egy életet alapozni hogy megyek és feladok egy szelvényt elég nagy balgaság. A realitás az hogy egy JÓ 25 éves csaj azzal, hogy 2 év után nem hagyta ott a p.csába azt a fazont aki nem vette feleségül és nem ejtette teherbe ÓRIÁSI HIBÁT követett el. Ezt lett volna az EGYETLEN helyes döntés ebben a helyzetben. 33 évesen már teljesen tökmindegy mit csinál. Az mindig csak melléduma, hogy "nem állok készen rá" meg "szeretném még élvezni az életet" meg "nem nőttem még fel a szülőséghez" - ezek gyakorlatilag MINDIG ugyanazt jelentik: TŐLED nem akarok gyereket. Aki nő ilyet hall azonnal meneküljön.

Nancsibacsi 2021.05.19. 17:28:53

@Billy Hill: Szerintem aki ezt a dolgot életkorokhoz köti, az jobb ha hagyja is a francba az egészet. A realitás az hogy ha olyan a másik fél, akkor 22 évesen sincs korán elköteleznie magát az embernek, de attól meg kínosabb nincs, amikor az ember 40 éves férfi - vagy 30 éves nő - barátja elkezd pánikolni, hogy eljött a mágikus év, most már kéne gyereket szülni/csinálni, de kinek? Sok ilyet láttam már, és általában nagy semmi lett belőle, rosszabb esetben meg rongyrázós lagzi után rekordgyors válás - jó esetben még a teherbe esés előtt. Akinek erre nincs belső késztetése, az ne csinálja - van elég ember a földön, csak azért hogy nőjjön a létszám, nem kell több.

Almandin 2021.05.19. 21:39:49

@Nancsibacsi: Sokféle élethelyzet létezhet. Van olyan nő, aki pl. jobban szereti a párját, mint amennyire gyereket szeretne és inkább a férfit választja. Olyan is előfordulhat, hogy valaki nem akar még gyereket, de később igen. Vannak még fiatalabb párok is. Pl. egy 18 éves fiú mondhatja a 16 éves barátnőjének, hogy még nem akar gyereket, de a mai világban a lány se akar túl korán szülni. Vannak férfiak, akik el se tudják képzelni, hogy 30-35 éves koruk előtt apák legyenek, nem biztos, hogy a párjukkal van problémájuk.
Tény, hogy a családalapításhoz kell egy minimális tőke. Ha valaki gyereket szeretne, át kell gondolnia, hogy miből élnek meg, amíg pici a gyerek. De ez nem jelenti azt, hogy csak olyan férfival jöhet össze a nő, aki elég gazdag. Eleve nagyon sokan nem úgy választanak férfit, hogy mint egy castingra, úgy mennek a randira és fejben pipálgatják ki a pontokat. Van ilyen típus is, sokszor fog is apának valót, de ez túl pragmatikus, általában válás vagy boldogtalan házasság lesz a vége. Legtöbbször két ember megismerkedik, egymásba szeret és csak évekkel később gondolnak családalapításra és annak hátterére anyagilag.
Az is tény, hogy ha valaki megszokott egy magas életszínvonalat, abból nehéz lejjebb adni. Viszont ha valaki nem egy érdekember, akkor nem az lesz a párválasztási szempont, hogy mennyire húzható le anyagilag a másik. Valahogy az az érzésem, hogy te el se tudod képzelni, hogy egy nőnek is lehet vagyona, magas jövedelme, te azt hiszed, hogy egy nő ezt csak úgy tudja megszerezni, ha szexuálisan szolgáltat egy férfinak.

Nancsibacsi 2021.05.20. 09:54:42

@Almandin: "Eleve nagyon sokan nem úgy választanak férfit, hogy mint egy castingra, úgy mennek a randira és fejben pipálgatják ki a pontokat. Van ilyen típus is, sokszor fog is apának valót, de ez túl pragmatikus, általában válás vagy boldogtalan házasság lesz a vége."
Ugyebár te jöttél a "fő szemponttal" - én erre mondtam hogy a fő szempont teljesen rossz irány - a kizáró szempontok a helyes út a párválasztásnál. Ha van olyan tulajdonsága ami elfogadhatatlan, akkor el kell búcsúzni és kész. Másrészről ezt a "válás és boldogtalan házasság" dolgot általában azok a nők hozzák fel, akik még egy rossz házasságot se képesek összehozni. Vagyis azért nem ülnek a repülőre, mert az úgyis leesik.

"Tény, hogy a családalapításhoz kell egy minimális tőke. Ha valaki gyereket szeretne, át kell gondolnia, hogy miből élnek meg, amíg pici a gyerek. De ez nem jelenti azt, hogy csak olyan férfival jöhet össze a nő, aki elég gazdag. "
Ha a nő nem tudatosan választ, akkor nyilván ez nem szükséges. De ebben az esetben a vakszerencsére bíz egy olyan döntést, amelynél jobban semmi se határozza meg a hátralévő életét. A jelöltek közül nagyon gyorsan ki lehet zárni a nem megfelelőket - amelyik nő ezzel nem él, az szerintem simán hülye, nem pedig romantikus. Nem kell esély adni olyannak aki ver, aki halálos beteg, (és ha gyereket szeretne) aki nem alkalmas apának. Ennyi. Nyilván 16 évesen nem ugyanaz a kizárási lista mint 25 évesen és a gyerek 16 évesen lényegtelen, de 25 évesen már nyugodtan fel lehet venni azt a minimális követelmények közé hogy az illető képes megteremteni a gyereknevelés anyagi feltételeit 2 éven belül. És ha nem, akkor hiába esik le tőle a bugyija ha ránéz - nemet kell neki mondani, mert minden vele töltött másodperc csak időpazarlás, amiből ekkor már nincs sok. Ez nem azt jelenti hogy a pasinak gazdagnak kell lennie, de a gyereknevelés minimális feltételeit a nőnek kell meghatároznia. Van akinél ez kimerül az önállóan bérelt 2 szobás panelben, és van akinél ehhez minimum családi ház kell. De ha családi ház kell, akkor függetlenül attól hogy egy pasi milyen helyes, milyen szuper az ágyban, és milyen jókat lehet vele beszélgetni - ki kell rúgnia, ha nem keres ehhez eleget. Lehet mellé beszélni, de aki nem így tesz, az megszívja. Nyilván ha nem akar gyereket akkor nem, de azzal fölösleges magát áltatnia, hogy "még 6-8-10-12 év, és meglesz a családi ház, és nem leszek öreg szülni 37 évesen sem" - mivel még ez előtt lapátra fog kerülni, és nem ő fog annak a srácnak gyereket szülni a családi házba.

Én nem mondom hogy ez helyes viselkedés a pasik részéről, de a férfi-nő kapcsolatok mechanikája sajnos ilyen kiszámítható, és amelyik nő ehhez nem alkalmazkodik, az ennek a játéknak a vesztese lesz. Nyilván a lányregényekben meg a hollywoodi filmekben ezt nem így írják le - de attól még kb ez a realitás.

Nancsibacsi 2021.05.20. 10:00:50

@Almandin: "Valahogy az az érzésem, hogy te el se tudod képzelni, hogy egy nőnek is lehet vagyona, magas jövedelme"
Mondjuk 25 éves korára? Elég sci-fi. Jó, persze örökölhet - de az 1000-ből 1 eset. Nyilván ilyenkor a férfival szemben nem kell azt megkövetelni hogy megszerezze azt ami van. De 25 éves korára kb senkinek se lesz magas jövedelme, ha mégis, akkor meg pár év kiesés után kb senki se tud ugyanabba a poziba (ugyanolyan jövedelemért) visszamenni.

Almandin 2021.05.20. 20:09:10

@Nancsibacsi: Valóban ritkább, hogy valaki nagy vagyonnal rendelkezzen fiatalon, de nem kizárt. Nem is kell olyan nagy vagyon vagy jövedelem, elég annyi, amennyiből megél az ember. Különben három lehetősége van: nyomorgás, szülők csecsén lógás, vagy a partner kiszipolyozása. Ezért is kell óvatosnak lenni a társkeresésnél, mert sokan hajlamosak a 3. verzióra (nemcsak nők, férfiak is).
Az igényszintet meg lejjebb lehet adni, ha megszűnik a kapcsolat egy gazdag valakivel. Ha utána csak az felel meg, hogy ugyanúgy költsön rá sokat a partner, az már szerintem prostitúció. Engem pl. még az is zavarna, ha lenne egy sokkal gazdagabb párom, nem menne az, hogy csak úgy elfogadjak drága nyaralásokat, drága ingóságokat, mert kellemetlenül érintene, hogy nem tudom viszonozni hasonló értékű ajándékokkal. Eleve két nagyon eltérő anyagi helyzetű ember között sok feszültség keletkezhet, mert ha a szegényebb fél elfogadja, hogy mindent a másik fizet, egy kitartottnak érezheti magát, de a gazdagabb fél is folyton gyanakszik, hogy nemcsak a pénz miatt van-e vele a párja. Ha pedig nem fogadja el, hogy a gazdagabb fél kifizeti a nyaralása felét mondjuk a Maldív-szigeteken, akkor a párja nélküle fog utazgatni. Az hosszú távon szintén ronthatja a kapcsolatot.
Azt gondolom, hogy a csökkenő gyerekszámnak pont az is az az oka, amit felvázoltál. Pár év kiesés után sokszor csak kevésbé jól fizetett állásba tud valaki visszamenni. A munkaerőpiac szabályosan bünteti a gyerekvállalást. Sok nőnek az anyaság bevállalása egyenlő azzal, hogy függő helyzetbe kormányozza magát, mert később nagy eséllyel nem lesz elég még ahhoz se a jövedelme, hogy saját magát eltartsa. Lehet, hogy több válás lenne, ha a nőknek átlagban nagyobb jövedelmük lenne, mivel sokan azért nem tudnak elválni, mert nincs elég pénz. Tűrni kell a megromlott házasságot, a részeges, ütlegelő férjet, stb.
Érdekes szemléletváltás zajlott le az elmúlt 100 évben. 100 éve a nők közvetlenül a szülői háztól mentek férjhez, a férj kiválasztásánál az egzisztencia kulcsfontosságú volt, mert az volt a családfenntartó. Tulajdonképpen az érdekházasságot preferálta a társadalom, egyházi szentesítéssel. A nőket vagy az apjuk, vagy a férjük tartotta el. Ha nem sikerült a férjhez menés, az apa tartotta el, utána a rokonok. Katolikusok esetleg beálltak apácának, ha nem sikerült a férjfogás. Ezt tartották akkoriban erkölcsösnek.
Manapság azt, aki úgy keres férjet, hogy a pénztárcáját nézi, alig tartják különbnek az útszéli prostinál. Valójában tényleg prostitúcióról van szó, csak burkoltabban. Hiszen ma már az érzelmek, a személyes szimpátia fő választási szempont. Ennek ellenére ma is virágzik az érdekházasság, csak leplezetten. Ez azért is rossz, mert az átvert fél sokszor csak évek múlva tudja meg, hogy csak a pénzéért kellett.

Almandin 2021.05.20. 20:23:31

@Nancsibacsi: Biztos, hogy mindenkinek akkora vesztes helyzet, ha nem születik gyereke? Nem biztos. Azt mindenkinek belül kell éreznie, hogy mire vágyik. A magyar társadalomban pedig még ma is erős az a nézet, különösen falun, hogy egy nőnek kb. kötelező kör a szülés. Anélkül csökkentértékű. Tehát sokszor a nők külső elvárásoknak akarnak megfelelni, el akarják kerülni a megszólást, jó kislányok akarnak lenni. Sokan el se jutnak addig, hogy őszintén megkérdezzék saját maguktól, hogy mit szeretnének. Itt megérkeztünk a poszt témájához is. Semmi bajom azzal, ha valaki 20 évesen úgy érzi, nem akar gyereket. Az ő dolga. Inkább ne vállaljon, mint csupán elvárásból, mások csípős nyelvétől félve, mert aki akarata ellenére szülő lesz, az többnyire pocsék szülő lesz.
Sok nőnek valóban fontosabb, hogy a párjával valódi harmóniában éljen, ha nem lesz gyerek, az kevésbé rosszul érinti, könnyebben lemond róla. Aki nagyon a gyerekprojektre hajt (nem véletlen, hogy a projekt szót írom), annak van, hogy félre kell tennie azt, hogy kihez vonzódik őszintén, és a legjobb apánakvalót kell még valóban max. 32-33 éves koráig megkaparintani. Ennek viszont sokszor elrontott házasság lesz a következménye, mert a pár nyögvenyelősen, egy cél miatt jött össze. Vagy válás, vagy élethosszig tartó unalmas posvány lesz belőle, az ilyen párok ritkán szeretik meg egymást szívből. A mai férfiak többsége eleve nem nagyon akar gyereket. Tehát aki nem buliribancként élt 30 éves koráig, sokszor még az se talál megfelelő partnert. Eleve a civilizált népeknél csökken a gyerekvállalási kedv. Ezzel se nálunk, se Nyugaton, se Japánban nem tudnak mit kezdeni.

Nancsibacsi 2021.05.21. 17:01:30

@Almandin: "Nem is kell olyan nagy vagyon vagy jövedelem, elég annyi, amennyiből megél az ember. Különben három lehetősége van: nyomorgás, szülők csecsén lógás, vagy a partner kiszipolyozása."
A realitás az hogy kezdőfizetésből pl. saját lakást bérelni nem igazán lehet csak szobát - 2 kezdőfizetésből viszont lehet lakást bérelni. Azzal sincs igazán gond ha valaki a szülőknél lakik és gyűjti a pénzét amíg nincs kivel összeköltöznie. Ha nagyon akar még akár be is szállhat a rezsibe.

"Engem pl. még az is zavarna, ha lenne egy sokkal gazdagabb párom, nem menne az, hogy csak úgy elfogadjak drága nyaralásokat, drága ingóságokat, mert kellemetlenül érintene, hogy nem tudom viszonozni hasonló értékű ajándékokkal."
Hát pedig egy hosszútávú kapcsolatban ez könnyen előfordul. Ha az egyik felet előléptetik, és hirtelen duplázódik, triplázódik, ötszöröződik a fizuja - akkor a másik fél vagy szintén kiharcolja az előrelépést vagy lapát? Na ne már. Komoly kapcsolatban ALAP a közös kassza. Ahol enyém-tiéd van, abból lóf.sz se lesz,nem hosszútávú kapcsolat. Pont ez az amiért sok nőt nem vesznek el, mert akkor ezt már nem igazán lehetne megúszni, mert elég hülyén nézne az ki, hogy ok, te nem kapsz fizetést, de azért add csak bele a pénzt a pelenkákba.

"Hiszen ma már az érzelmek, a személyes szimpátia fő választási szempont."
Már megint ez a "fő szempont". Mondtam hogy ez teljesen rossz irány - zárd ki ami nem elfogadható, és aki megmarad, ott kell olyat keresni, akinek te is fennmaradtál a rostán. Ha van ilyen, akkor öröm, bódottá, bőséges gyermekáldás. Azért lesz sok jó csajból macskás öregasszony, mert "fő szempont" alapján döntenek.

"Biztos, hogy mindenkinek akkora vesztes helyzet, ha nem születik gyereke?"
Ha 25 évesen fél óráig másról se tud beszélni minthogy milyen esküvője lesz, és hogyan fogja nevelni a gyerekeit, akkor igen. Nyilván ha eleve sose volt ilyen terv, akkor nem. Nem való mindenkinek a gyerek.

"egy nőnek kb. kötelező kör a szülés. Anélkül csökkentértékű."
Akkor is ha azt másnak szüli. Mármint férfi szempontból. Szerintem az tök korrekt, hogy ha egy férfi mikor megtudja hogy a nő nem akar gyereket, ő meg szeretne akkor azt mondja neki hogy pakolj, és menj el.

"Tehát sokszor a nők külső elvárásoknak akarnak megfelelni, el akarják kerülni a megszólást, jó kislányok akarnak lenni."
Ez marhaság, ugyanolyan minthogy azért lesz valaki meleg, mert látja a Steiner Kristófot a tv-ben. Ráadásul ma a média azzal van tele, hogy NE legyen gyereked. A média gyakorlatilag egy automata kifogásgenerátor gyereknevelés ellen.

"Sok nőnek valóban fontosabb, hogy a párjával valódi harmóniában éljen"
Nem akarlak kiábrándítani, de a férfiaknál ilyen igény nem létezik. Igen, vannak ilyen elvarázsolt nők, és igen, a férfiak kielégítik ezt az igényüket. Ez ugyanolyan, mintha kifizetnék, csak természetben kell adni: egy kedves gesztus VAGY 5000 Ft. A férfiak szexre vágynak, normálisan vezetett háztartásra, és gyerekre a nőtől - másra nem. Pl. beszélgetni 1001 pasi barátjuk van akivel jobban el tudnak mint a párjukkal. Egyszerűen butaság egy kapcsolatba olyat belelátni, ami abban nincs. Nem, nem kell neki diploma se.

" félre kell tennie azt, hogy kihez vonzódik őszintén, és a legjobb apánakvalót kell még valóban max. 32-33 éves koráig megkaparintani. "
Igen.
"Ennek viszont sokszor elrontott házasság lesz a következménye"
Nem, ez óriási tévedés! Ez is a média bűne, hogy ezt az ökörséget beleverte a nők fejébe, hogy "akit szeretsz, azzal leszel boldog" - lófaszt, azzal SOHA nem leszel bldog.
Ez csak tök egyszerű halmazelmélet: van mondjuk A TÖKÉLETES FÉRFI számodra. Vajon mennyi az esélye annak, hogy számára te vagy A TÖKÉLETES NŐ? Ha ismersz életed során - ne legyen sok, csak 100 ellenkező neműt, korban hozzád illőt, akkor abból 1 lesz a NAGY Ő. 1/100*1/00=1:10000-hez hogy match lesz. És én 100-tól több korban hozzám illő csajjal beszéltem már, tehát kevesebb mint 0,01%... Ha az emberiség erre alapozná a fajfenntartást, régen kihaltunk volna.
A holtomiglan-holtodiglan, tartalmas kapcsolatnak, gyerekkel annyi a követelménye, hogy a két fél kölcsönösen elfogadja egymást olyannak, amilyen, és tudják tolerálni a változásokat is. Ennyi, egy centivel se kell hozzá több, és kéz a kézben lehet megöregedni a naplementében. A nő ne szedjen fel 30 kilót szülés után csak 10-et, a pasi meg miután befejezte a kajakos pályafutását ne a sport tv előtt töltse a napjait sörrel a kezében.

Untermensch4 2021.05.21. 18:32:04

@Almandin: @Nancsibacsi: "Sok nőnek valóban fontosabb, hogy a párjával valódi harmóniában éljen"
" Pl. beszélgetni 1001 pasi barátjuk van akivel jobban el tudnak mint a párjukkal. Egyszerűen butaság egy kapcsolatba olyat belelátni, ami abban nincs"

Sztem a "harmónia" meg az egymással beszélgetés nem áll így ellentétben. Nővel baráti beszélgetést folytatni teljesen más mint férfival, viszont ffi-nő barátság nehezen kivitelezhető mert ha nem is akarja a nőt megdugni, a "felesége" ezt nem igazán veheti biztosra. A probléma tökéletes megoldása ha az ember fia azzal a nővel tud barátként (is) beszélgetni akivel együtt él és szexel is.
Meg azt is észben kell tartani hogy a beszélgetés (a panaszkodás-problémamegoldás aránya) mást jelent kissé a két nemnek.

Almandin 2021.05.22. 17:23:33

@Nancsibacsi: Az, hogy te úgy gondolod, hogy egy nő csak arra való, hogy szextárgy legyen és házvezetőnő, akkor az téged minősít. Gondolom, azt hiszed, hogy a nők csak műkörmökről, sztárpletykákról meg receptekről tudnak beszélgetni. Nekem pl. sose kellene egy olyan férfi, amilyen te vagy. Te csak egy szolgáltatáscsomagnak nézed a nőt. Sajnos sok hasonló férfi van, mint te.
Értelmiségi típusú embereknél ( a diplomától nem mindenki lesz az) azért van férfi-nő barátság, mert több a közös téma. Kevésbé művelteknél valóban nincs közös halmaz, vagy ritkán. A pasikat a sport, a kocsik meg a nők érdeklik, ezek pl. a klasszikus kocsmai beszédtémák, a nőket meg már feljebb elemeztem. Akiket érdekel a művészet, a tudományok, azoknál sokkal több közös téma adódhat.
A közös kassza nem feltétlenül szükséges nagyobb jövedelmi különbség esetén se. Finanszírozhatnak közösen dolgokat, de nem jó teljesen egyesíteni a vagyont. az ugyanis kiszolgáltatottá tesz. Válás esetén a gazdagabb fél nagy vagyont veszíthet. Ha neked a közös kassza tetszik, akkor rajta, csináld, magánügy. Viszont nem kéne trágár módon minősítened azokat a párokat és kapcsolatokat, ahol nem így csinálják.
Ha pedig akkora házasságpárti vagy, akkor miért az a véleményed, hogy negyven felett egy férfi már nem akar házasságot?

Almandin 2021.05.22. 20:20:07

@Nancsibacsi: Szeretni egyébként nem azt jelenti, hogy a lilaködös szerelem áll fenn folyamatosan évtizedekig, hiszen az lehetetlen. Hanem azt, hogy szereted a másik ember személyiségét. Azt írod, nem kell szeretni a férjet. Akkor meg is érkeztünk a 100 évvel ezelőtti paraszti mentalitáshoz, amikor egy férj már jónak volt tartva, ha nem verte az asszonyt és nem ivott. Nekem se szimpatikus mindenki, aki nem alkoholista és nem nőverő. A szomszédaim, ismerőseim se mind szimpatikusak. Az ember nemcsak egy testi lény, lelke is van. Az ember nem barátkozik mindenkivel, akivel az élet összehozza. Egy házasság még nagyobb szimpátiaszintet igényel. Igazi szeretetet (nem a lilaködös hormonvezérelt valamit, mert az kb. ösztönszint). Viszont a nemi vonzalom se olyan tényező, amit ki lehet hagyni a képletből. Pontosabban ki lehet, de nem érdemes. Ugyanis ha a nő nem vonzódik a férfihoz, akkor a szex is szenvedés lesz vele. Vagy frigid lesz a feleség, vagy valahogy elviseli a kapcsolatot, de akkor állandóan ott fog benne motoszkálni, hogy másokhoz igazán vonzódik. Sokan csalni fogják a férjüket, vagy a válást előidéző tényező lesz az örömtelen házasság. De sokan besavanyodnak és végigcsinálják (minek, ennek mi értelme van?).
Az tény, hogy tökéletes partner nincs. Viszont átesni a másik végletbe és az igényszintet majdnem nullára levinni emberileg (anyagilag meg nem) ugyanolyan nagy hiba, mint a tökéletesre várni.
süti beállítások módosítása