Fegyvertelen

A szolgalelkűség nem alkot társadalmat

2021. június 05. - Kristóf Tarnay

Ahogy nem adunk magyarázatot a gyerekünknek, úgy nem igénylünk mi sem a munkahelyen, a kormányablakban és a politikában.

guillaume-de-germain-fgmlrbluipc-unsplash.jpg

Nevelve vagy utasítva? (Illusztráció: Guillaume de Germain, Unsplash)

Mert azt mondtam! – talán ez az egyik legkártékonyabb gyerekeknek mondott mondat. Nem csupán azt üzeni ezáltal a szülő, tanár vagy bármilyen, abban az élethelyzetben az autoritás szerepét betöltő személy, hogy a tőle kapott utasítás nem szorul magyarázatra, van benne egy öntudatos feddés is annak igénye miatt, amely óva inti a fejlődésben lévő személyiséget attól, hogy „fölfele” érdeklődjön.

Ez a mondat általában olyan érvelést kap a szülőktől, hogy nem lehet mindig mindent elmagyarázni, egyébként is a gyerekeknek meg kell tanulniuk a szabályokat tisztelni, be kell illeszkedniük a sorba, és hasonlók. Aki ilyet mond, annak vélhetően gyerekkorában sokat mondogattak ilyen káros mantrákat a szülei, mivel szolgaian rögzült benne a l’art pour l’art szabálytisztelet.

Csak hogy a szabályok lényege, hogy nagyon konkrét értelmük van, minden más esetben csak céltalan korlátok közé szorul életünk, önmegvalósításunk.

A legtöbb szülő nem akar rosszat a gyerekének és teljesen helyesen, okkal és céllal állít föl szabályokat neki. Nem véletlenül mondja neki, hogy ne nyúljon bele a konnektorba, ne szaladjon ki az úttestre, ne legyen fönn egész éjjel, ha másnap kelni kell és egyen zöldséget-gyümölcsöt. Ezeknek a megkötéseknek mind van értelme, amelyet úgy gondolom, a maga szintjén a gyereknek el kell és el is lehet magyarázni. Ebben az esetben esélyünk van rá, hogy a külső szabály megértett és racionálisan elfogadott belső szabállyá alakul.

Ám, ha a szülő akár lustaságból, akár a fent említett szervilis személyiségképből eredően megspórolja, hogy elmagyarázza a gyerekének, hogy mit miért mond neki úgy, ahogy, maximum annyi alakul ki a gyerekben, hogy azt kell tenni, amit a felnőtt mond, mert csak, mert különben büntetést kapok, pont. Túl azon, hogy ezt érthetően a meg nem magyarázott szabályok elleni lázadás fogja követni, egyszerre teszi tönkre alapvető normák belső szabállyá válásának a lehetőségét és kreál szolgalelkű embereket, akikben az rögzül, hogy az utasítást önmagáért az utasításért kell elfogadni, megkérdezni, mi az oka, az már megkérdőjelezés, az pedig tiszteletlenség, bűn.

Persze ahogyan már utaltam rá, innen is fakadhat sokszor ez a hozzáállás. A mostani korosztály szülei épp ezt a mintát mutathatták sokszor, és sajnos ezt felnőttként is szorosan követik sokan. Ennek elemeként ahogyan nem adunk magyarázatot a gyerekünknek az utasítások mellé, úgy nem igénylünk mi sem a munkahelyen, a kormányablakban és a politikában. Ahogyan az a követendő, aki kérdés nélkül idomul és nem lóg ki a sorból, úgy vesznek el kreatív energiák széklábat faragó irodai rabszolgák önbizalomhiányos sorstragédiáiban.

Ahogyan ránevelünk és neveltetünk az önállótlan autoritásfüggésre, úgy kényelmesedünk bele a posztkádárista állam bácsi meséjébe arról, hogy a rezsi is politikai kérdés.

Így nem lesz soha polgári társadalom jobb sorsra érdemes kishazánkban. Messzire jutottunk attól a kérdéstől, hogy „de miért?”.

A bejegyzés trackback címe:

https://fegyvertelen.blog.hu/api/trackback/id/tr9916582846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.06.05. 13:55:30

Igen, ilyen a liberális társadalom: axiómákat alkot, melyek megkérdőjelezését bünteti.

a nagy hohohorgász 2021.06.05. 17:41:35

Poszter te buta vagy és direkt ferditesz....

midnight coder 2021.06.05. 18:08:58

Igen, alapvetõen ez a liberális demokrácia alapja. Nem azt mondjuk a polgárnak hogy azért csináld amit csinálnod kell mert azt mondtam és mert én vagyok a fõnök aki tudom hogy mit csinálok, hanem hazudok egy öblöset neki, olyat ami az õ szintjén hihetõnek hangzik, akkor is ha amúgy a dolog jó távol áll a valóságtól. És a dolog remekül mûködik egy darabig legalábbis, a polgár szépen benyeli a hazudozást mint a kacsa a nokedlit.

Ez amúgy azért jobb mint ha megmondod neki hogy azért csinálod mert én vagyok a fõnök, mert ez utóbbi felelõsségvállalással jár. Míg a demokratikus módszer mellett a bukta után max. megvonod a vállad, hogy bocsika, tévedtünk. Másrészt, sokkal több mindent le lehet tolni a polgár torkán ha elhiteted vele, hogy mindez egy magasabb cél érdekében történik, és adsz hozzá egy könnyen hihetõ magyarázatot.

midnight coder 2021.06.06. 12:20:10

@sync: Egy fenét a NER. Ezek a zöldek például, a "progresszívek" a BLM-mel és a multikultival, gyûlöletbeszéddel és ne legyél annyira fehér átnevelõ tanfolyammal.

Untermensch4 2021.06.07. 12:39:16

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Ha így nézed akkor minden társadalom "axiómákat alkot és azok megkérdőjelezését bünteti"...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.06.08. 12:39:54

@Untermensch4:

A liberálisoknak csak addig kell demokrácia, míg képesek a szavazókat manipulálni liberális célok mentén.

Untermensch4 2021.06.09. 12:24:09

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Amilyen homályos jelentéstartalommal használod a "liberális" elnevezést, úgy "a vallásosak totális diktatúrát építenek" -kijelentés is érvényesen megtehető. És ugyanolyan kifacsart logikával következik a linkelt cikkből...
süti beállítások módosítása