Fegyvertelen

Ha a csajod lenyúlja a suli alfája, nyúld le az ekidílerét és gazdagodj meg a cuccból!

2019. június 07. - Kristóf Tarnay

Hogyan lesz a népszerűtlen kocka srácból online drogdíler egy szakítás után? Lehet drogboltot nyitni a sima weben? Hány Insta-lájk számít már zaklatásnak? Érdekes modern kérdéseket feszeget egy igaz történeten alapuló új sorozat.

Típikus "elmentem külföldre, megváltoztam és most lecseréllek a fenébe egy de menő srácra" szituációval kezdődik a Netflix új német sorozata, a How to Sell Drugs Online (Fast) (Hogyan adjunk el drogokat a neten, gyorsan). A főszereplő Moritz Zimmermann (Maximilian Mundt) a tipik szerencsétlen középsulis srác archetípusa, amellyel alapvetően maximálisan tudok azonosulni, bár némileg erősen emlékeztet a Sex Education Otis-jára, vagy a 13 Reasons Why Clay-jére, szóval egy idő után kicsit uncsi, persze biztos, változatosabb sorozatokat kéne nézni egyszerre. Esetünkben a srác tolókocsis barátjával, Lenny Sander-rel (Danilo Kamber) természetesen informatikai zseni (mert az antiszoc srácok ugyebár szükségszerűen zsenik), akiket azonban nem igen értenek meg, akkor sem igazán terem nekik babér, amikor a suli innovációs versenyére online játékokban felhasználható cuccokat áruló webshop kódjával neveznek.

Így amikor barátnője, Lisa Novak (Lena Klenke) Skype-on közli vele, hogy "szünetet akar tartani", majd nemsokára a suli jaj, de menő alfája, Daniel Riffert (Damian Hardung) mellett tűnik fel, akiről a lány jelszavával belépve (kétfaktoros autentikáció, ugyebár!) megtudja, hogy ectasy, pontosabban MDMA (a sorozat egyes részei már edukációs szinten magyarázzák egyes szerek hatásait és összetételét) tablettákkal szédíti, a dolog nem igazán hagyja nyugodni. Kezdő magánnyomozókat megszégyenítő teljesítménnyel ezért a kissé nárcisztikus srác állandóan posztolt Insta-fotóinak helye és a telefonja lokációja alapján kikövetkezteti, hol veszi a drogot.

48017543867_28b762bda7_h_1.jpg

Forrás: IMDB/Netflix

Végül kis trükkel le is nyúlja a dílert, Bubát (Bjarne Mädel), aki viszont haragos rá, mert tartozása marad fönn, és ezt nem túl finoman közli vele, ahogy egy díler tenné. Barátja pedig - túl azon, hogy belerángatja szerelmi bánatába - azért dühös rá, mert a sulis projektre szánt pénzt költötte a cuccra, ezért megígéri neki, hogy a pénzt visszafizeti, ennek érdekében a programot átírva online kábítószer-kereskedésben igyekszik értékesíteni a cuccot, ami egész jól be is jön, és innen már nem szeretném tovább mesélni a sztorit, érdemes megnézni.

How to Sell Drugs Online (Fast) | Trailer | Netflix

Moritz's nerdy days are soon to be over when he decides to launch an online drug business with his best friend, Lenny. Coming May 31. Only on Netflix.

A sorozat túl azon, hogy briliánsan elmagyarázza például, hogy működik a darknet, egy csomó modern kérdést feszeget, mint a 3D-s nyomtatott fegyverek, vagy például egy jelenetben az egyik lány arról panaszkodik, hogy 15 Insta-fotót lájkolni egymás után már stalkingolásnak számít (amikor zaklatóan kutakodsz valaki után, elsősorban mert akarsz valamit tőle), mire szívemből szólva feleli a barátnője, hogy ha nem akarod, hogy bárki lájkolja a képeid, ne tedd föl.

A sorozat abszolút élvezhető, pörgős, engem kissé az HBO Hackervilljére emlékeztetett, de azt is szerettem, szóval tudom ajánlani. Érdekes kérdéseket feszeget, valóban izgalmas dolog lenne, ha valaki nyitna a clear weben (a mindenki által hozzáférhető interneten, ezt használod épp most) drogboltot, nem tudom, hogy amúgy létezik-e ilyen. Az utolsó rész annyi kérdést hagyott nyitva, hogy kicsit bosszús is voltam, hogy így lett vége, ami sztori szerint követelné a második évadot, de egyelőre nincs infó arról, hogy ez mikor érkezhet.

A készítők elmondása szerint egyébként a sorozat igaz történeten alapul, bár az messze nem volt ennyire regényes. Egy okos kocka srác csinált egy drog-webshopot, nem igazán követett el semmi olyan hibát, ami alapján el tudták volna fogni, majd mégis, és elfogták, hét évet kapott.

A bejegyzés trackback címe:

https://fegyvertelen.blog.hu/api/trackback/id/tr5614883324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása