Fegyvertelen

A diszkrét tankeres fájlbetekintésről

2021. március 25. - Kristóf Tarnay

Az informatikai biztonságot nem az adatvédelem durva megsértésével kéne kezdeni.

le-wagon-6yzewlzjs4w-unsplash.jpg

Illusztráció: Le Wagon (Unsplash)

Én olyan – egyházi – általános iskolába jártam, ahol több diáktársam konkrétan Facebook-posztokért kapott igazgatóit és efféléket. Az egyházi jelző csak a módszer miatt érdekes. Hiába mondtam én például egyszer egy poszt elvileg sértettjeként is akkor még erősen csak formálódó világképemmel, de már akkoriban komoly igazságérzetemmel, hogy ez nonszensz, a Facebook-posztok ugyanis teljesen a magánéletünkhöz tartoznak, akkor is, ha a tanár véletlenül ismerősöd – nem biztos, hogy ez jó ötlet -, hiszen ez olyan (azt hiszem, ezt a hasonlatot használtam), mintha a közel, egyébként mindannyiunk által nagyon szeretett játszótérre menne ki valaki és ott mondana valamit az arra járóknak, jött a gyakorlatilag mindenre ráhúzható gumiszabály, az „ez nem összeegyeztethető az iskola értékrendjével, szellemiségével”.

Ez persze minden irányból nonszensz. Kezdve azzal, hogy egy általános iskolás diáknak maximum próbálgathatják átadni az iskola szellemiségét, nem elvárható, hogy elsős korától egyfajta élő reklámtáblaként képviselje is azt. De a legfőbb baj ezzel persze az volt, hogy ez gyakorlatilag arra volt ráhúzható, amire nem szégyellték. Ez jutott eszembe a mai sajtóban azt a hírt olvasva, hogy a pedagógusok laptopjaiba, akár – ha nem egyértelmű, a magán fájlokba is - betekintene a tankerület. Ami teljes nonszensz, egészen elképesztő. Az különösen pikáns, hogy ki kell emelni a szakszervezet részéről – szuper egyébként, hogy a közállapotokra tekintettel megtették -, hogy ezt akkor sem köteles aláírni a pedagógus, ha történetesen iskolai, „céges” laptopot használ.

Na, ja. A magyar állam gyakran működik úgy, mint egy közepesen frusztrált, kapuzárási pánikban szenvedő középkorú szülő, aki azzal „érvel” gyerekével szemben, hogy „amíg az én kenyeremet eszed…”. Nem, természetesen a személyiségi és adatvédelmi jogai mindenkinek sérthetetlenek, függetlenül, kinek az eszközét használja. De képzeljük el, hogy is történne ez a mindennapokban. A letöltések mappában nálam nyolcvanöt új mappa van, elképzelem, ahogy a fáradt, meggyötört tankeres alkalmazott fél ötkor lenyitja a könyvtárat. A „csajom pucér fotói” mappa magántermészetű? No és a WOW installer? A rajta lévő filmek legálisak? Jó, igaz, ahhoz tényleg nincs közöm.

Persze az adatvédelem és az "informatikai biztonság" fontos dolog, és a munka és a magánélet szétválasztásának fontos eszköze a privát és céges fájlok elválasztása. Csak ezt az egészet nem pont ezeknek a durva megsértésével kellene elkezdeni, mert akkor már megint háborúzunk a békééért…

A bejegyzés trackback címe:

https://fegyvertelen.blog.hu/api/trackback/id/tr5216479282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tarnay Barcza Erzsi 2021.03.25. 16:11:46

Igen, kb. pont így. És mégis vannak pedagógusok, akik csont nélkül már aláírták. Ez várna mindannyiunkra?

midnight coder 2021.03.25. 16:46:55

Ismét egy jó példa arra, hogy Orbánék hülyék az informatikához.

szekertabor · provo.blog.hu 2021.03.26. 12:32:19

Az iskola a nevelési-oktatási idő alatt teljes körű felelősséggel tartozik mindazért, ami a diákkal történik. Ha Pistike kiszökik az iskolából és felkrétázza a ház falára, hogy "Szabó Panni hüje", azért is az iskola felel. Ha informatika órán kitesz egy fb posztot, azért is. Ha nála marad az okostelója, és órák alatt csetel, azért is. Tehát az adatvédelem az iskolában nem lehet abszolút, ezért nem gondolom, hogy az iskola ne tekinthetne bele abba, hogy - legalább iskolaidőben - a diák miket oszt meg a világhálón, vagy ne szankcionálhatná, amennyiben szabályellenes a tartalma.
Az iskola a szülőkkel is köthet olyan megállapodást, mely szerint az iskola büntetheti, ha a diák akármikor is az iskola értékrendjével össze nem egyeztethető tartalmakat oszt meg.
A munkahely pedig különféle módon ellenőrizheti, hogy az alkalmazottak mivel töltik a munkaidejüket. Ez picivel neccesebb, mint a diákok esetében, de ahhoz alapvetően a munkáltatónak joga van, hogy betekintést nyerjen az alkalmazottak munkájába.
A legrosszabb az lenne, ha egy jobCTRL alkalmazással minden percüket és minden kattintást megfigyelnének és statisztikáznának, mint annyi más cégnél. Ehhez képest a betekintés a fájlokba sokkal emberségesebb.

Untermensch4 2021.03.31. 20:46:52

@midnight coder: Szted elméletileg lehetséges hogy egy "magán fájlok" mappa tartalmaz egy olyan vírust ami külső nézelődő gépére mászik a mappa megnyitásakor? :)

Antolion 2021.04.20. 17:59:12

A z ilyen "cenzúra" egyértelműen felháborító. Viszont, ha minden a posztban foglaltaknak megfelelően történik, én leginkább a "szánalmasan ostoba" jelzőt használnám, ami az illetékes kukkolójelöltek informatikai műveltségét jelezi. Először: a céges laptop esetében kiköthető, céges gépnél, munkahelyen az admin mindent lát(hat). Magángépemen turkálás? Abszurdum, s még engedélyeznem is kell? Magánélet? Feltéve, hogy van xxx- tartalmam, azt magángépen sem ott, hanem külső adathordozón tartom. Ha a tanerő felnőtt képeket gyűjt, akkor legyen már annyi esze, hogy pendrivera, külső merevlemezen teszi, nem "beszélő file-nevekkel. Élvezkedésnél pedig portable nézegetőt használ, vagy. min. file-kezelő megjelenítőjét. Esetleg ilyen alkalmakkor még neten sincs. Kukucs!
süti beállítások módosítása