Fegyvertelen

A BLM-szobor és a nemzeti ügyeink

2021. április 01. - Kristóf Tarnay

A kultúrharcos narratívát mindenki értelmezni tudja, mert addig sem azt kell meglátni, hogy egy rakás olyan problémánk van, amit közösen kéne végre rendezni. 

167912279_279498703847025_6496657484226665070_n.jpgFotó: Telex.hu (Facebook)

Nos, akkor kezdjük ilyen alapállításokkal. A BLM-szobor tényleg borzalmasan néz ki, de nem szobor igazából, egy pályázat modern műalkotása, amit két hétre tettek ki a köztérre többedmagával, szóval kábé az ARC-plakátokkal kezelendő egy fiókban. Ezzel nem az ottani plakátokat akarom megsérteni (azok közül sem mind esztétikus), hanem azt érzékeltetni, hogy ez inkább egy provokatív eszköz, mint sem valami örök, esztétikus kulturális érték.

A célja pedig, ha én jól értem, az lenne, hogy diskurzust generáljon olyan kérdésekről, mint elnyomott rasszok, melegek, stb. Ez egy fontos ügy lenne, mert bár Magyarországon az afroamerikai lakosság száma nagyon pici, a romák helyzete sok szempontból eléggé rímel az ő élethelyzetükre. Noha a jogrendünkben nem kellett soha hátra ülniük a buszon, a kultúránk, vagy inkább annak hiánya sajnos még most is ezt eredményezi sokszor. És igen, mielőtt a kommentelők egy része okosan megjegyzi, a helyzetüket a romák számottevő része rosszul, agresszióval kezeli, amire a fehér magyarok részéről ismét agresszió a válasz és elszabadul a pokol az országnak olyan, láthatatlan helyein, ahol pont szolidárisnak kéne lenni egymás nyomorával, teljesen mindegy az a pár árnyalat.

Szóval én azt hiszem, hogy ideális esetben egy ilyen műalkotás efféle diskurzusoknak lenne a katalizátora. Hogy miért van az, hogy még mindig nagy szám, ha egy roma fiatal lediplomázik, hogy miért kell vásári majomként mutogatni a roma értelmiségieket, miért van, hogy ha egy politikus roma, akkor gyakorlatilag kitörhetetlenül rá van osztva a „díszcigány” szerep, ahogy azt sokszor maguk is elmondják tehetetlenül.

Miért futnak vaspáncélban lejtőn fölfelé, rajzszögekkel az oktatási rendszerben és ha nem lett volna pandémia, miért tartotta volna jó ötletnek a kormány az aktuális kommünikéjét az ellenük való hergelésre felhúzni?

Na, ilyenekről kéne beszélni a „BLM-szobor” kapcsán és nem arról, ki dönti le és ki bassza meg. Mert a kultúrharcos narratívát – amely alapvetően pótcselekvés – mindenki értelmezni tudja, mert addig sem azt kell meglátni, hogy egy rakás olyan problémánk van, ahol ha nem is hiszünk az olyan coelhói bölcseletekben, hogy sokkal több van, ami összeköt, mint ami elválaszt, akkor is egyszerű józan paraszti ésszel be kellene látnunk, hogy az éri meg, ha ezeket közösen próbáljuk végre rendezni.

Lehet ez egzisztencia vagy épp a rasszizmus problémája és lehet a minket elvileg és elég irracionálisan elválasztó vonal, hogy kinek milyen a bőrszíne vagy, hogy ki liberális és ki konzervatív. Hogy ez nem megy, az sokkal nagyobb probléma, mint hogy két hétre eggyel több ronda szobor mellett rohanunk a villamos után az egyik kerületben.

A bejegyzés trackback címe:

https://fegyvertelen.blog.hu/api/trackback/id/tr3416487550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2021.04.01. 15:05:37

Igazából ez az egész történet terelés. A "bal" oldal a dolgozók érdekeit nem tudja - igazából nem is akarja - megvédeni, ezért aztán mindenféle kisebbségek ügyét karolja fel, mintha kis hazánkban, de egész Európában is a leszbikus takarítónõk pincsikutyáinak a személyiségi joga lenne a legnagyobb probléma. Szép látványosan lehet tapicskolni a jó magasra felhabosított fekáliában, addig sem látszanak a valódi problémák.

MEDVE1978 2021.04.01. 15:29:13

Hála az égnek ez az egész érdektelenségbe fog fulladni. Kivéve, ha mondjuk Bayer Zsolt vagy valamelyik hasonló díszpinty okád egyet rá, mert akkor kimegy néhány náci / dühöngő nyugdíjas konzervatív szavazó stb., hogy ledöntse.

Ami a nyugati médiában megy, az egy undorító képmutató hányás. Az egész rasszizmusprobléma nyugaton is olyan, mint amikor mondjuk valakinek gerincsérve van, de gyógytorna, gyógyszer, műtét helyett csak fájdalomcsillapítót adunk neki.

A legnagyobb mítosz az, hogy a rasszizmus egyértelműen kultúrális eredetű, ami nem igaz, mert ez egy főként gazdasági okú folyamat. A feketék példáján nézve: az USA-ban nagyon kis mértékű az állami újraelosztás, így a feketék integrálása is nehezen megy. Egy tipikus gazdaságilag liberális, öngondoskodó állam, ahol a színesek a kevesebb felhalmozott tőkéjük miatt hátránnyal indulnak. Ezt a hátrányt természetesen lehetne kezelni mindenki számára elérhető egészségüggyel (ezt Obama meg is próbálta), képzési rendszerrel stb. Mind pénzbe kerül, ami miatt több adót kell fizetni. Ugyanígy sújtja ez a rendszer a vidéki vagy rozsdaövezeti fehér parasztot is. És itt jön a szép csavar: ahelyett, hogy tényleg segítenének a színeseken, identitáspolitikai kérdéseket dobnak be. Először a politika, utána média, végül a cégek. Ez a "virtue signalling". Erre aztán a képmutatók serege csatlakozik rá: gazdag fehérek, akik csak jó környezetben élő, gazdag feketét láttak, sohase rabolták mondjuk ki őket, a milliárdos profitokat kereső cégek, akik ezzel könnyedén pipálják ki, hogy ők társadalmilag miért hasznosak (elég egy posztsorozat a közösségi médiában, hogy mi a feketékkel vagyunk, és minden fekete élet számít stb.), a dúsgazdag hollywoodi színészek, producerek, rendezők (akik szintén páholyból nézik az életet). Velük szemben ott van átlag Joe Idahoe-ból, akinek a John Deere traktora minden második problémára leáll, no nem azért, mert annyira rossz lenne, hanem azért, mert beprogramozta a cég, hogy csak ők javíthassák, akitől a Walmart egyre rosszabb áron veszi át az árut, mert a versenytársa a latin vendégmunkásokkal olcsóbban dolgoztat és aki mondjuk bemegy a busszal nagyvárosba és látja a latin és néger bandákat. Na Joeból lesz a "náci", miután nem érti hirtelen mi lett a világgal. neki a faterja azt mondta, hogy dolgozz szépen szorgalmasan fiam és gazdagítsd a közösségeket, közben most meg közlik vele, hogy te Joe a legrosszabb vagy: egy buta, keresztény Trumpista barom, aki nem tiszteli a transz embereket, a homokosokat, a mindenféle színes akárkit és nem akarja elismerni, hogy a világot a gonosz öreg fehér emberek uralják és minden rossz miattuk van.

A szép az, hogy ezt az új "baloldali" (igazából messze nem az) csodafegyvert beveszi a csóró mexikói bevándorló is, a fekete a slumokból, mert végre kimondják, hogy a fehér ember hibája minden, illetve a gazdag fehér középosztály is, hiszen nekik van pénzük és gyakorlatilag redukált a kapcsolatuk a valósággal (elég egy BLM poszt naponta).

Szóval remélem, hogy az egész cancel culture, az idióta öntudatos social justice warriorok és BLM is eltűnik mihamarább.

midnight coder 2021.04.01. 15:58:18

@MEDVE1978: Nem fognak eltûnni, sõt erõsödni fognak. Addig a pontig, amíg aztán visszaüt a dolog, mert azért az amcsiknál még mindig úgy 13% körül van a feketék aránya, a fehéreké pedig 80%. És Joe-ból pedig egyre több lesz, mert ezzel a dologgal az amcsik sok mindent csinálnak, de a versenyképességüket Kínával és a világ többi részével szemben nem igazán növelik, másrészt az automatizálás terjedése sem abba az irányba viszi a dolgokat, hogy egyre több lenne a boldog, elégedett melós.

Fikalnyik Eugén 2021.04.01. 16:29:16

"Magyarországon az afroamerikai lakosság száma nagyon pici,"

Mi az, hogy afroamerikai?
Afrikai gyökerekkel rendelkező amerikai állampolgár?
Akkor Charlize Theron és Elon Musk is az ugye?
Tényleg, a Hillary Clinton tevékenységének köszönhető egyiptomi/líbiai stb. menekültek az USA-ban szintén azok?
Vagy nem?
De miért nem?
Akkor van még létjogosultsága ennek?
Akkor mégis csak néger a néger, vagy mit akarsz mondani?

Reding Roli 2021.04.01. 17:06:10

@midnight coder: Csak 59,7 % már a fehèrek rèszaránya az USA- ban, ès azt gondolják sokan , hogy kb 25 èv múlva 50% alá eshet a fehérek aránya az összlakosságán belül. A Hispano\ latin populációt, amely most kb 19%- a lakosságnak külön számítják ..
Ha az elmúlt 20 èv demográfiai trendjeit nèzzük, akkor kb 13%- al nőtt a fehérek, 29%- al a feketèk , ès kb 70-80%- al az azsiai ès hispan lakossága rèszaranya ès egyre nagyobb a biracial populació
A várható jövőbeli trendeket nèzve a hispan , azsiai ès a keverèk nèpessèg aránya fog megnövekedni ..
Ha a nagyvárosok lakosságot nèzzük ,akkor pedig mèg jelentősebb az etnikai átalakulás a " multikulti " irányába ...Ezek a folyamatok azt vetítik előre, hogy a BLM csak a kezdet , ennèl mèg nagyobb horderejű változások fognak jönni, amelyek teljesen átalakítják majd az amerikai kapitalista rendszert...
Pár èv mèg , ès a republikánus párt többet lehet hogy nem kerül hatalomra , ezekkel a demográfiai változásokkal, amelyek most zajlanak. Valójában ,már eddig is csak az elektori rendszernek köszönhetően tudtak nyerni , de szavazatszámban szinte mindig veszítenek a demokratákkal szemben az elmúlt èvtizedekben ( ha 2020- at nem számítjuk akkor is ...)

HaCS 2021.04.01. 18:36:05

"...ez inkább egy provokatív eszköz, mint sem valami örök, esztétikus kulturális érték..."

A célja tehát szerinted is, és szerintem is a nyílt színi provokáció.
Jelentem elérte a célját.

"Szóval én azt hiszem, hogy ideális esetben egy ilyen műalkotás efféle diskurzusoknak lenne a katalizátora."

Már meg ne haragudj, én egy végtelenül türelmes és elfogadó ember vagyok, de az bizony még nálam is magyarázatra szorul(na), hogy a provokáció mégis hogyan katalizálhat értelmes párbeszédet bármilyen felek között!

Értelmező szótár:

provokáció főnév (politika, sajtónyelvi)

1. Az összetűzést nem kereső fél ellen elkövetett olyan cselekedet, olyan magatartás, fellépés, amely nem akart, nem tervezett megtorló lépésre késztet vkit, s ezzel alkalmat ad a másik félnek erőszakos, fegyveres stb. viszonzásra; kihívás.
2. Tűrhetetlenül szemtelen, kihívó viselkedés, magatartás. Izgatásra, felbujtásra elkövetett, kihívó rendzavarás, botrányokozás.

Szóval ha lennél szíves ezt a gondolatot, logikai ellentmondást egy pár szóban kifejteni.

MEDVE1978 2021.04.01. 21:13:38

@Reding Roli: Ez a dolgok átnevésének kóros formája.
Amikor gyerek voltam még a spanyolokról, olaszokról, portugálokról és leszármazottaikról az amerikai "latinokról" fehérként beszéltünk, ahogy az arabokról is.
A fogalmak összemosódásának és torzulásának a folyamata a bőrszín és a fehérség fogalom eltávolodása. Az utóbbi egy-két évben folyamotosan hallani nyugatról azt az irtózatos baromságot, miszerint a fehér nem bőrszín, hanem társadalmi hozzátartozás. Miért nem hívjuk akkor burzsoának, kulálnak stb.
A latinok is ugyanúgy fehérek, az őseik ugyanúgy gyarmatosítóként irtották halomra az indiánokat Közép- és Dél-Amerikában még az angolszászok és egyéb Nyugat-Európaiak észak-amerikai kiruccanása előtt. Ugyanúgy rabszolgának hozták be a feketéket pl: Brazíliába. Ebből a perspektívából nem a színesek aránya nő az USA-ban, hanem a fehéreké.
Pár napja volt egy újabb tömegmészárlás egy fürdőben, főleg ázsiai nőket öltek meg. A média csaknem felrobbant, ezek is a gonosz fehér, náci terroristák voltak fujj! Aztán érdekes volt látni, hogy a gyilkos hívő muzulmán volt és arab volt. A legparadoxabb ezután, hogy ilyenkor ő fehér, egyébként meg elnyomott arab néhányak szemében.

A republikánusoknak valószínűleg harangoztak, bár gyakorlatilag itt is az a helyzet, hogy ha a jelenleg hybriddel járó, nagy környezetvédő, kvázi gazdag középosztály, aki most a nagyvárosokban lakik megtapasztalja közelről a randalírozó csőcseléket, akkor villámgyorsan váltani fognak a demokratákról.

Reding Roli 2021.04.01. 23:22:06

@MEDVE1978: A helyzet az, hogy az olasz , spanyol, görög ès más dèl- európai bevándorlók a 20. század elejèn , közepèn èrkeztek az USA- ba , ők egyèrtelműen a fehér kultúrába tartoznak , a Latino\Hispanic viszont a közèp- ès dèl - amerikai bevándorlók politikailag korrekt megnevezèse akik Mexikóból, Kubából, Guatemalaból, Hondurasból , Venezulelából èrkeznek , akik nem igazán " fehèr emberek " - azok ( a" fehérek" ) èppen az ottani társadalom felső rètegeit alkotják ( kivève egye Kuba )
Akik jönnek , azokat mèg règebben nálunk így neveztèk , nagy földrajzi olvasókönyvekben :
fehèr+ fekete = mulatt
fehèr + indián = mesztic
Fekete + fehèr=zámbó
Rasszkeveredès "
Mára ennek persze semmi èrtelme már, mert az alsóbb nèposztályok "szètkeveredtèk " magukat , de hogy ez nem az amerikai fehèr identitású közössèg ,az is biztos , amellett hogy katolikusok stb, nyugati kultúrkör , de nem látok belőlük nagy republikánus szavazótábort, legfeljebb az első generációs Kubaiak akiket Trump azzal riogatott hogy Biden kommunista ..
Alapjában vève a fiatal , nagyvárosi multikulti rèszei lesznek a bevándorlók többsègèből, ès egèsz kompatibilis módon illeszkednek a fekete közössègekhez ( amíg a helyi bűnbandák össze nem vesznek ..)
Az ázsiaiak egy teljesen más közössèg , ők általában a legdolgosabb ès a legtanultabb fajtából valók : látástól vakulásig dolgoznak , ès hamar kiemelkednek, a gyerekeiket - aki teheti- mind orvosira , jogi vagy mèrnöki pályára küldi , ez egyfajta fèltèkenysèget eredmènyez , a kevèsbè produktív afroamerikai közössègekben
Trump ráadásul kijelentette , hogy ez egy" kínai vírus "- igaza is volt, de ezt a nagyvárosi fiatal feketèk teljesen komolyan vettèk ès rendszeresen le "sucker punch"-olnak ázsiaiakat...Annyira sikeres volt Trump implicit hangulatkeltèse, hogy fiatal fekete fèrfikat maga mellè tudott állítani ebben a "küzdelemben" ( a feketèk elsöprő többsège persze Biden- parti volt)
A nagyvárosi fehér, közèposztalybeli fiatalokat viszont nem ès az USA elit 80-90%- a , ahogy Hollywood is kb olyan ha nem több szazalèkben demokrata
A vidèki Amerika , elsősorban a 40 feletti közèposztály , vagy inkább alsó közèp, az pedig teljes vállszèlessèggel republikánus , kiemelten pl..a magyar kivándorlók pl...

Reding Roli 2021.04.01. 23:54:39

@MEDVE1978: A republikánusok jövője az lehet kb. ami most Schwarzenegger politikai álláspontja, aki egy mèrsèkelt republikánus, de elítèli a fehèr felsőbbrendűsèget, a "náculást" ès szorgalmazza a " bezöldülèst" , valamint az egyenlő hozzáfèrèst az oktatáshoz. Ez közèputas politika mentheti meg őket, mert a trumpi szèlsősèges populizmus , a fehèr felsőbbrendűsèget hirdető, fèlkatonai csoportok elriasztották magukat fehèr , felsőbb osztálybeli szavazókat is, akik progresszív módon gondolkodnak a világról , Teslával közlekednek , ès a lányuk Grète Thungerget követi ...Náluk a BLM is egy fokkal szalonkèpesebb volt, mint a a szèlsőjobb ...
Ahogy elnèztem a BLM tüntetèseket, több volt nèmelyiken a fehèr, fitatal, közèposztálybelinek látszó nő, mint a "jogaièrt" küzdő fekete ...

Reding Roli 2021.04.01. 23:57:15

Greta Thunberg , helyesen...

Reding Roli 2021.04.02. 00:10:30

Mèg egy hiba : fekete ès indián keverèk = zambo

Sir Galahad 2021.04.02. 00:41:14

A szerző hazudik. Az afroamerikaiak helyzete merőben eltér a cigányokétól. Előbbieket akaratuk ellenére, erőszakkal vitték Amerikába, a cigányok meg maguk jöttek ide, saj

Sir Galahad 2021.04.02. 00:43:30

@Sir Galahad: saját azabad akaratukból. Nekik így semmi okuk a szemrehányásra, s ha nem tetszik nekik itt, szabadon távozhatnak.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.04.02. 08:30:10

@MEDVE1978:

Alapvető eltérés volt a latin és az angolszász gyarmatosításban, hogy az előbbiek mindig integráltak.

Ez még a faji szabályokból is látszik.

Angolszász gyakorlat (máig él az USA-ban!): egy csepp nem fehér vér = néger, korábban rabszolga.
Spanyol.-portugál gyakorlat: egy csepp fehér vér = szabad ember.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.04.02. 08:31:30

@Reding Roli:

Az USA-ban a "latinó" minden latin-amerikait jelent, a színnégertől és színindiántól a színfehérig.

MEDVE1978 2021.04.02. 09:46:29

@Reding Roli: Ahogy mondtam, definíció és tényleges szemmel látható, ha nem is egyértelmű kategóriák (bőrszín) keverednek politikai kategóriákkal (fehér = gonosz elnyomó). A kubaiak az egyik legrégebbi viszonylag lokalizált latin közösség, akik "beilleszkedtek", integrálódtak. Nem véletlen, hogy ők a helyzetüket féltve Trumpra szavaztak nagy arányban. Ez azt mutatja, hogy ha a latinok beilleszkednek, akkor hasonló szavazói magatartást fognak mutatni, mint az egyéb fehérek.
A fekete-ázsiai konfliktus már nagyon régi. Anno már a Rodney King zavargások idején 1992-ben a fosztogató feketék a korai boltokat kezdték rabolgatni. Aztán a koreai bolttulajdonosok le is lőttek talán párat közülük. A jelenlegi narratíva egyik legálságosabb eleme, hogy a fogalmak keveredése miatt rasszista csak fehér ember lehet. Holott ez óriási tévedés. A négerek jelentős része antiszemita (en.wikipedia.org/wiki/African_American%E2%80%93Jewish_relations#Anti-Semitism_among_African_Americans), a fehérek elleni nyílt gyűlölet pedig mondjuk Zimbabweben jól megfigyelhető.
A jelenlegi narratíva szentté avatja a feketéket, amit én gusztustalannak tartok.

MEDVE1978 2021.04.02. 10:07:42

NA, és már le is döntötték. Ahogy írtam korábban, hogy vagy hülye Bayer Zsóti néhány harci nyugdíjasa / néhány náci gyerek fogja ledönteni vagy az egész érdektelenségbe fullad. Most jön majd a kétoldali politikai maszturbáció (gonosz, nemzetellenes, fertőző amerikai eszmék kontra náci rohadt magyarok) és a gumicsont rágása.

Reding Roli 2021.04.02. 10:53:28

@MEDVE1978: Rasszista mindenki lehet, de BLM - èk azt mondják , hogy a rendszerszintű rasszizmus az a fehèr ember találmánya , ès èppen ezért rendszerszintű változásokat szeretnènek, pl. a rendőrsèg szervezeti álalakítása, illetve a "feketèk "80%- a úgy érzi , egy felmèrèsben olvastam, hogy diszkriminálják őket a munkahelyükön . Minèl tanultabbak , annál inkább ...
Valamint az is "követelès "- hogy mindenki fèrjen hozzá a tanulási lehetősègekhez, egyenlő mèrtèkben, hogy pl a Yale Egyetemre bejussanak szegèny afroamerikai diákok is , ne csak sportösztöndíjas..
Persze , erre már most is van számos lehetőség, de mégis látható a társadalmi kasztosodás...
A fekete amerikaiaknak Biden győzelme olyan volt mint egy új felszabadulás : az emberek táncoltak az utcákon , ès Van Johnes az egyik leghíresebb afroamerikai èrtelmisègi èlő egyenes adásban sírta el magát , hogy ez mennyire egy törtènelmi pillanat ..
Az USA fellèlegzett - és valójában ezt akarta a fehér elit is , nem Trumpot - mert a trumpizmusból polgárháború lett volna , most még csak annyit kell tenni , hogy kielègíteti a magukat elnyomottnak gondolt közössègek igènyeit ...A dollárt pedig elèg csak kinyomtatni, világpènz, èrtèktartó, így Biden osztogathat...
Más út nincs , csak a haladás , ès a társadalmi szerződès , ès ebben a demokraták jobbak ..

MEDVE1978 2021.04.02. 11:38:20

Nem hiszek ebben, mármint abban, hogy most "felemelik" a feketéket, ahogy a pozitív diszkriminációban sem. Ennek nagyon sok oka van. Az USA-ban valójában rengeteg kisebbség volt "rossz" helyzetben az idők során: az írek a XVIII-XIX. században, az olaszok a XX. század elején, a kínaiak a XIX. században stb. Ma már leginkább az, hogy valaki olasz, ír vagy zsidó már csak egzotikum, amit a "többség" (ha van olyan elfogad). Ezek a kisebbségek mind kinőttek a diszkriminált szerepkörből, asszimilálódtak, míg a feketék "beleragadtak" a szituációba. Hasonló a helyzet nálunk a cigányokkal is. A pozitív diszkriminációt furcsának és értelmezhetetlennek tartom, szerintem nem azzal kell elérni a feketék / cigányok integrációját, hogy kötelezően egyetemre veszünk fel arra alkalmatlanokat, hanem azzal, hogy az alap és a középfokú oktatásban tesszük őket képessé arra, hogy egyáltalán a felsőoktatásba lépjenek. Persze a felsőoktatási akcióhoz jóval kevesebb pénz és változtatás kell és sokkal jobban is lehet vele propagandát csinálni.
Egyébként, ha már pozitív diszkrimináció, akkor hamarosan a férfiakat is be lehet venni, mert a feminista vívmányoknak köszönhetően egyre kevesebb diplomás férfi van arányaiban a fejlett világban. Itt sem azt kell csinálni, hogy kötelező férfi helyek legyenek az egyetemen, hanem olyan oktatási rendszert kell csinálni, ami nem diszkriminálja a fiúkat.

Bident és Clintont rettenetesen képmutatónak tartom. Konkrétan Biden egy senki, akiről még anno Obama is azt mondta, hogy ha azt akarja, hogy valamilyen ügy megálljon, akkor neki adja (ezt később humornak aposztrofálta). Biden legfőbb erénye az volt egyébként a politikai elemzők döntő része szerint is, hogy ő nem Trump. A négerek nagyon gyönyörűen felejtik el, hogy a 90-es években a Clinton adminisztráció csinálta azokat a törvénysúlyosbításokat (három csapás, drogfogyasztás további kriminalizálása), ami miatt több százezer feketét zártak be, ezzel szétszakítva fekete családokat. Egyébként Hillary Clintont valószínűleg éppen ezért nem választották meg, csak Trump akkora farok volt, hogy most elmentek ők is szavazni.

Az igazi baj az, hogy Biden - látva, hogy ez a narratíva menő - kulturálisan nyomni fogja a BLM / cancel culture stb. kerekét, ami átlag Joet továbbra is benyomja majd Trump mögé. Tehát továbbra sem lesz az USA-ban sem társadalmi megbékélés, annyi, hogy most a 60% örülhet és nem a 40%.

Reding Roli 2021.04.02. 12:38:33

A társadalom- mèrnökösködès többször megtörtènt már törtènelem során , mèg konzervatív kormányzások alatt is , pl a numerus clausus , amely "egyenlősèget- igazságot " akart tenni a különböző társadalmi helyzetű emberek felsőoktatásba jutasánál ( a zsidók implicit korlátozása) de voltak kvóta- törvènyek az USA- ban is.
Úgy tűnik , hogy vannak ma is bizonyos társadalmi csoportok, amelyeket az államnak kell kisegíteni a helyzetèből , ilyen pl az afroamerikai közössèg , mert önmaguktól - a törtènelmi tènyek ezt bizonyítják, a többsèg kèptelenek kiemelkedni ..
Valójában minden politikai rendszer társadalom- mèrnökösködik , csak a cèlcsoportok mások , de lehet a közèposztály is cèlcsoport ..
A modern politikai erők a kvótarendszert fontosnak tartják , így pl. van kötelező női ès fèrfi pártelnök is, pl egyes zöldpártok esetèben . A vita arról folyik , hogy adjanak elèg vezető politikai pozíciót a nőknek, ha nem vállalnak elegen politikai szerepet, nincs elèg jelölt . Ez persze ott vita, ahol mèg valamelyest premodern a társadalom, nyugaton a nők lassan felülreprezentáltak lesznek a politikában ( is ) ...

midnight coder 2021.04.02. 16:22:09

@Reding Roli: Igen, ha megnézed, az első zsidótörvény lényegében ugyanaz volt, mint a mai kvóták.

alöksz róz 2021.04.03. 10:00:49

@Reding Roli: "Valamint az is "követelès "- hogy mindenki fèrjen hozzá a tanulási lehetősègekhez, egyenlő mèrtèkben, hogy pl a Yale Egyetemre bejussanak szegèny afroamerikai diákok is" - ez az egyenlő mérték már régen teljesült, ugyanannyi esélyük van a yale-re bejutni, mint a szegény fehér diákoknak

alöksz róz 2021.04.03. 10:09:01

@MEDVE1978: "A legnagyobb mítosz az, hogy a rasszizmus egyértelműen kultúrális eredetű, ami nem igaz, mert ez egy főként gazdasági okú folyamat. A feketék példáján nézve: az USA-ban nagyon kis mértékű az állami újraelosztás, így a feketék integrálása is nehezen megy." - ez a régi szocialista legenda, amiről beszélsz, hogy mindennek az az oka, hogy nem osztjuk szét eléggé a mások pénzét. semmi valóságalapja nincs, pont ugyanolyan ott is, ahol nagy mértékű az állami újraelosztás.

MEDVE1978 2021.04.03. 10:50:02

@Reding Roli: A numerus clausus egyértelműen rasszista korlátozás volt. Ez egy rossz módszer, nagyon rossz. Nem az egyetemre bejutó néger /arab /cigány stb. számát kell fixálni diszkriminálva, hanem arra kell őket képessé tenni, hogy olyan teljesítményt nyújtsanak, ami megfelelő végzettséghez, munkahelyhez juttatja őket. Ezt az alap- és középfokú oktatás tudja megadni nekik. Magyarországon sem az a probléma, hogy a romákat nem engedik egyetemre menni, mert mondjuk rasszista lenne az egyetemi oktató, hanem az, hogy 80%-uk kiesik az általános iskolában vagy közvetlenül utána.
A megoldásnak is tehát döntően az előkészítő oktatásban kell lennie.

Ahogy írtam, ez olyan, mintha lázat csillapítanál koronavírusos beteggel. Mondok neked egy példát, egyszer részt vettem egy uniós projekt menedzsmentjében, ahol a szakmai team cigányokból állt. Öt kolléga volt: három olyan férfi vagy nő volt, akiknek vélhetően gazdag roma szülei voltak és járatták általános iskolába és utána középiskolába és főiskolára / egyetemre is. Emellett volt egy "politikai" vezető (aki azért lett vezető, mert jó haverja volt valakinek, éppenhogy végigjárta az általánost) és egy Julcsi néni típusú 120 kgos cigányasszony, aki meg neki volt valami távoli rokona vagy a szomszéd. Zongorázni lehetett a különbséget: a három iskolákat végigjárt romával tudtál együtt dolgozni, megértették a problémákat, tudtak ütemezni, tervezetten munkát végezni stb. A vezető és Julcsi néni hiába volt jószándékú, gyakorlatilag nem értett semmit. Az ember az iskolarendszerben tanul meg részben ütemezni, priorizálni, kap egyfajta monotonitástűrést és kitartást a feladatvégzésben.
Ezért nincs semmi értelme, ha azt mondod, hogy legyen 100-ból 10 hallgató roma. Ha csak 2 üti meg a szintet és udvariasságból végigrugdosod a többit is a rendszeren, még akkor is az lesz a vége, hogy a munkaerőpiacon elvéreznek, ha nincsenek meg az alapok.

MEDVE1978 2021.04.03. 11:04:23

@alöksz róz: Ez a basic neoliberális hozzáállás, alá Bokros Lajos. A neoliberális rendszer hibája a fejlesztési pont, mind makro, mind pedig mikro szinten. Makro szinten Afrikán látni a rendszer kudarcát. A neoliberális rendszer szabályai alapján mivel Afrikában gyakorlatilag ingyen van a munkaerő, ömlenie kellene oda a munkaintenzív ágazatokban a tőkének, hiszen jobb megtérülést kínál. Ez azonban nem így van, mert a potenciális bukta kockázata (polgárháború, háború, járvány stb.) , illetve a mindenféle infrastruktúra hiánya (képzett munkás, vasút, közút stb.) olyan hatalmas, hogy ezekbe az országokba nem megy be a tőke. Ez még simán belefér a klasszikus gazdasági szabályokba, csak a következménye nem: így ezek az országok nem fejleszthetők a gazdaság által, hiszen nem megy oda a tőke. Feleslegessé válnak, kiesnek a világgazdasági kooperációból és káoszba, szegénységbe süllyednek, csak más állami segítségnyújtással tudnak fejlődni, esetlegesen kikászálódni rossz helyzetükből.

A romákkal pontosan ugyanez a helyzet. Bár papíron ma Magyarországon egy cigány gyerek pont ugyanolyan esélyekkel indul, mint egy egyéb magyar, ténylegesen ez messze nem így van. A cigányok jelentős része szegregátumokban él, ahol az iskolák minősége rossz, a szegregátumokba azért költöztek, mert olcsó volt ott a lakhatás, viszont ennek a másik oldala, hogy az esetleges munkahelyek messze vannak stb. De facto tehát nagyon nagy a hátrányuk. Ez kb. igaz a négerek jelentős részére is az USA-ban, annyi kivétellel, hogy ott a felsőoktatásban valóban nehezítettebb a pálya a masszív tandíjak miatt.
Ebből a helyzetből csak célzott segítséggel, befektetéssel (pl: egy jó iskola létrehozása, ösztöndíjak stb.) emelhetők ki. Hiába mondod azt a cégvezetőnek, hogy a cigányok kulturája gazdag és szép, ők meg egyenlők, ha bejön mondjuk egy roma jelölt egy interjúra, aki megszólalni sem tud és egy kérdésre sem tudja a választ.
Ezért igaz, hogy döntően nem kulturális eredetű a rasszizmus, hanem ez az eredet csak mázként kulturális. Teljesen indifferens lenne, hogy valaki hány-e a roma zenétől vagy nem, a romák elutasítása abból fakad, hogy nem a többségi társadalomnak megfelelő szinten élnek, dolgoznak, több esetben deviánsan viselkednek. Ez egy gazdasági okú és gazdasági megoldású probléma. Az idegen szép című plakátok szarra sem jók.

kartoffel 2021.04.03. 16:38:10

@MEDVE1978:

A blm és társai végtelenül hazug premisszákra alapozva* felépítettek egy egyébként keményen rasszista fehérellenes narratívát (ez persze a Jó, de legalábbis Érthető Rasszizmus), ezzel lényegében egybites szólamok üvöltve előadott versenyévé degradáltak nagyon összetett kérdéseket, ami nekik jó, hiszen így bármeddig fent tudják tartani a számukra anyagilag nagyon megfelelő** káoszt, megoldani meg sosem akartak semmit.

De nemcsak ez a gond -- már ez épp elég nagy lenne.

De az is, hogy mindeközben bizonyos részben a fekete közösségeket is keményen (a rendőri erőszaknál sokkal keményebben) sújtó problémák megbeszélése, de akár megemlítése is gyakorlatilag lehetetlenné vált normális körülmények között (az alt-right, farright, ne adj'Odin náci oldalakon nem, de az 'ugyanmár').
Nem lehet beszélni a fekete bandák -- túlnyomórészt fekete -- áldozatairól; majd' 5000+ ember évente.
Azt, hogy a fekete meleg & transz emberek életét mennyire fenyegeti tulajdon környezetük, megemlíteni nem szabad, de élősködni a tragédiákon igen. Azt hiszem, az egyik legundorítóbb állatság, amit láttam, volt az a WaPo-cikk, amelyben a blm-komisszár szerző 3000 leütésben gyalázta a rasszista fehéreket, amiért a Rasszista Fehér Privilégiumuk megint Megölt Két Fekete Transz Nőt. Csak azt felejtette el megemlíteni a nyomorult, hogy mindkét áldozatot feketék ölték meg, egyet rablás közben, egyet gyűlöletbűncselekményben. (És ún. transzvédő weboldalak is ezt a narratívát nyomják, pedig -- utánanéztem -- gyakorlatilag minden ártatlan fekete transz áldozatot saját környezetük ölt meg tavaly pl.)

De nem lehet érdemben beszélni a fekete közösségek rasszizmusáról sem; sem az ázsiaiak elleni erőszak, sem az antiszemitimus nem ma kezdődött, de egyre menőbbnek és elfogadottabbnak számít (ha nem fehérek csinálják mármint).
Fun fact: na, kiknek köszönhetjük a 'nyugati világ' egyetlen 21. századi antiszemita pogromát? Nos:
www.timesofisrael.com/la-jews-take-stock-after-george-floyd-protests-batter-local-institutions/
Abból ezernyi cikk születik, hogy egy idióta sportoló, anélkül, hogy tudná, mit jelent, aszondja, hogy 'kike', felfüggesztik, meghurcolják.
Arról, hogy a blm tart egy antiszemita pogromocskát Los Angelesben, pár zsidó lap ír, de úgy általában senki nem meri megemlíteni.

[ Mindez persze véletlenül sem jelenti azt, hogy nincs feketék és mások ellen irányuló 'fehér' rasszizmus arrafelé, nagyon is van, de hőseink valamiért nem az igazi problémákat akarják megoldani, hanem az általuk kitaláltakat terjesztik. ]

* a statisztikákat megnézve nemcsak az derül ki, hogy az évente több tízmilliónyi rendőri akcióból meglepően kevés, 1000 körüli végződik halállal (egy állig felfegyverzett országban), de az is, hogy ezek között a fekete áldozattal járók aránya lényegében megfelel a "bűnözési arányoknak";
de kiderül az is ( www.bjs.gov/content/pub/pdf/cv18.pdf ), hogy az örök áldozat feketék majdnem annyi "más rasszok ellen irányuló" erőszakos bűncselekményt követnek el, mint a fehérek, latinok, ázsiaiak ÖSSZESEN (különösen az "szép", hogy black-on-white: ~530.000, white-on-black: 56.000, valamit nagyon elrontanak ezek a náci fehérek; de a gyilkosságok számában is kétszeres a szorzó)

** sok hírt lehetett olvasni arról, kiből zsaroltak ki épp egy kis százmillió dolláros "támogatást" (a.k.a. védelmi pénz), érdekes, arról, az összesen majd' egymilliárd dollárnyi "támogatást" milyen elnyomott közösségek felvirágoztatására fordították, semmit nem találtam

alöksz róz 2021.04.03. 17:46:23

@MEDVE1978: szép szocialista mese.
de svédországban láthatod, hogy fest meséd a gyakorlatban.

Untermensch4 2021.04.04. 09:07:26

@HaCS: A provokációnak ugyanazon tett vagy tárgy által lehet több "célpontja", megszólítottja. Pl egy provokatívan öltözött nő egyrészt a farkuknál fogva vezethető hetero férfiak, másrészt a konkurens nők (azaz majdnem mind...) számára is provokáció, sőt olyan vallásúak számára is akiknek a dogmáik helytelenítik az adott öltözködést.
Az adott szobrocska esetében, azon kívül hogy te sikeresen dekódoltad az ellened kinyilvánított hadüzenetet, én pl azt látom benne hogy a blm-nácik letérdepeltetik az amerikai szabadság-eszményt...

Untermensch4 2021.04.04. 09:15:34

@MEDVE1978: Lehet hogy már máshol említettem, egyetértek veled a fentebb kifejtettekben.
Annyit tennék hozzá hogy a magyar "hagyományos" rasszizmus, gazdasági-kulturális alapú, az asszimilálódottakat simán átsorolták a "magyarok" közé, aki olyan életmódot folytatott az pedig "cigány" lett anno. Ebbe az kavart bele erősen amikor ügynevezett liberálisok elkezdték importálni az amerikai származási/etnikai rasszizmust és az szépen keveredni kezdett a korábbról már a németek felől megismert hasonló hülyeséggel.
Egyébként melósként cigányokkal is együtt dolgozva tényleg döbbenetes hogy akiket nem "hagy az út szélén" az oktatási rendszer azokból az átlagnak megfelelő munkaerő válik (és ennek egyik kifejeződéseként nem is a családi pótlékért szaporodásban látják a sikeres élet kulcsát).

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2021.04.04. 12:51:50

@alöksz róz: "de svédországban láthatod, hogy fest meséd a gyakorlatban"

Nem mese, hanem valóság, Svédországban, egész Skandináviában. Magyarország tökutolsó ebben, szóval rajtunk kívül egész Európában. Egy gazdag és szegény finn gyereknek közel egyenlő esélye van a tanulásra, egy szegény magyar gyerek viszont esélytelen.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2021.04.04. 12:55:04

@midnight coder: "az első zsidótörvény lényegében ugyanaz volt, mint a mai kvóták."

Kivéve, hogy az előbbi NEGATÍV diszkrimináció, míg az utóbbi POZITÍV diszkrimináció.

Ha adok neked száz forintot, az ugyanaz, mintha elvennék tőled száz forintot. Szerinted. :))

alöksz róz 2021.04.04. 16:36:17

na csak idetalált a dékás nyuggerkommandó
kérj új szövegeket, ezeket má régen lejárattad

Untermensch4 2021.04.04. 19:25:08

@_atpijkamo_: "Kivéve, hogy az előbbi NEGATÍV diszkrimináció, míg az utóbbi POZITÍV diszkrimináció."

„Az engedély megadásánál a nemzethűség és az erkölcsi megbízhatóság követelményei mellett egyfelől a felvételt kérők szellemi képességeire, másfelől arra is figyelemmel kell lenni, hogy az ország területén lakó egyes népfajokhoz és nemzetiségekhez tartozó ifjak arányszáma a hallgatók közt lehetőleg elérje az illető népfaj vagy nemzetiség országos arányszámát, de legalább kitegye annak kilenctizedrészét.”

Ez bizony pozitív diszkriminációs szöveg. Ha úgy érzed hogy mégis negatív diszkrimináció lett az eredmény az azért van mert mert nulla összegű játszmákban ami vkinek pozitív diszkrimináció az másnak/másoknak szükségszerűen negatív.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.05.03. 07:54:29

@matyas.kiraly:

Demokratikus seggtáncoddal mi a helyzet? Gumifiúddal miden rendben?

kiskisutca 2021.05.04. 11:41:24

@Fikalnyik Eugén:

""Magyarországon az afroamerikai lakosság száma nagyon pici,"

Mi az, hogy afroamerikai?"

Az USA-ban a "néger" helyett használt kifejezés, az USA állampolgár négerekre használják. Az Afrikában élő négerek nem afroamerikaik. (kivéve ha USA állampolgárok)

Afrikai gyökerekkel rendelkező amerikai állampolgár?
Afrikai genetikai gyökerekkel rendelkező amerikai állampolgár.

"Akkor Elon Musk is az ugye?"

Elo Musk európai genetikai gyökerekkel rendelkezik, függetlenül a születési helyétől.

"Akkor mégis csak néger a néger, vagy mit akarsz mondani?"

Ja, magyarul a fekete afrikai az néger. Nem keverendő a "nigger"-rel, ami nem magyar szó.

Amúgy az USA állampolgár helyett amerikait mondani a latinamerikaiak szerint, nem PC, mert ők is az USA csak része Amerikának.
süti beállítások módosítása